На Рівненщині зросла кількість інсультів. Як це пов'язано зі стресом та як діяти, якщо ви — поруч із хворим

На Рівненщині зросла кількість інсультів. Як це пов'язано зі стресом та як діяти, якщо ви — поруч із хворим

Важливо
На Рівненщині зросла кількість інсультів. Як це пов'язано зі стресом та як діяти, якщо ви — поруч із хворим
. Фото: Суспільне Рівне

Кількість інсультів на Рівненщині, якщо порівнювати половину 2022-го року і такий же період минулого, зросла майже удвічі. Завідувач обласного інсультного центру обласної клінічної лікарні Олександр Погребняк вважає, що причин цьому декілька: стрес через війну, а також раннє виявлення симптомів і звернення за допомогою.

Якими є основні симптоми інсульту, чому важливий психолог і в якому віці можна стикнутись із хворобою — спеціаліст розповів в етері Українського радіо Рівне.

- Як стрес може провокувати виникнення серцево-судинних захворювань?

- Стрес сам по собі викликає серцево-судинні захворювання, ту ж саму гіпертонічну хворобу, яка є одним з найбільших факторів ризику ускладнень, тобто інфарктів або інсультів. В умовах хронічного або гострого стресу, який відбувається на теперішній час, збільшується ризик ускладнень, інфарктів і інсультів.

- Як тоді боротись зі стресом?

- Для цього є спеціально навчені люди, тобто є психологи. У нас чомусь вважається соромно спілкуватися з цими спеціалістами, але насправді вони дають багато цінних порад тим, хто хоче, і їм допомагають відволікатися, виконувати щоденну свою роботу, менше приділяти уваги телебаченню, а виконувати те, що можеш.

- Ви таке радите пацієнтам?

- Якщо це вже наші пацієнти, тут радити важко. Треба дуже швидко робити те, що ми маємо робити, тобто визначаємо, чи є порушення мозкового кровообігу, або ж іншими словами – гостро-мозковий інсульт. Якщо є, то відповідно надавати ту допомогу, яку ми вміємо і знаємо, як надавати.

- Стреси можуть викликати інсульт. Як змінилась кількість хворих із війною?

- В умовах гострого стресу, яким і є війна, кількість хворих змінилась. З одного боку, важко це списати тільки на війну, думаю, можна певним чином списати на те, що люди почали розуміти, трошки працює просвітницька робота і люди частіше звертаються за медичною допомогою. Але якщо братимемо чисто мовою сухих цифр, то від 1 січня до 30 червня 2021 року в нас пройшло порядка 250 хворих, а за цей рік за такий же період — біля 420, тобто практично в два рази. Чи це пов’язано тільки з війною... Можливо... Але плюс до того, це є результат нашої роботи, люди більше довіряють, більше звертаються.

- Крім стресу — яка ще зона ризику?

- В зоні ризику, по-перше, люди, які мають підвищений тиск, цукровий діабет, порушення серцевого ритму, які мають шкідливі звички — паління і зловживання алкоголем. Якщо брати по статях, то більший ризик розвитку інсультів у жінок.

- Чи молодшає ця хвороба?

- Взагалі, близько 30-40% — це люди працездатного віку. Ми працюємо три роки, то з особистого досвіду, поки що наймолодший інсульт був у людини 30 років. А у цьому місяці маємо молоду дівчину – 22 роки, розвинувся гостро-мозковий інсульт, вона перебуває зараз у нас на лікуванні. Це у нас наймолодша пацієнтка, при чому ще одна рекордсменка, тому що їй встигли провести системне лікування, щоб врятувати життя і дати можливість подальшого відновлення від інсульту.

- Чи бувають інсульти в дітей?

-У дітей бувають інсульти, інсульти є різні – є ішемічні, є крововиливи, і вони є в значно молодшому віці, є в дітей. Але це частіше всього пов’язано або з генетичними захворюваннями, або з супутніми захворюваннями, частіше за все це хвороби серця, хвороби нирок.

- Які основні симптоми інсульту?

- У всьому світі розроблені певні шкали, які дозволяють миттєво дослідити ризик інсульту в людини. Перше, найпростіше, це так звана шкала “Fast”, face – обличчя, асиметрія, arm – рука, слабкість в руці, speech – тобто можливість говорити, затруднення мови, і t — time, час. Якщо є один з цих симптомів, одразу можна запідозрити, що в людини є порушення мозкового кровообігу, або інсульт. Тоді без усіляких вигадок набирається номер екстреної медичної допомоги, пацієнт доправляється у відповідний медичний заклад, який вміє і знає, як надати допомогу.

Існує Українське товариство інсультної медицини, яке розробило свій акронім, тобто шкала “МОЗОК” – мова, очі, запаморочення, обличчя і кінцівки. Асиметрія обличчя, от кажуть – перекривило обличчя – одразу, слабість рук, в руці або нозі, порушення мови, ще може бути різкий головний біль, на це одразу звертати увагу.

- Як швидко потрібно діяти при підозрі на інсульт?

- За одну хвилину від прояву інсульту гине порядка двох мільйонів нейронів, тобто діяти треба максимально швидко. Існує так званий постулат: час – мозок, відповідно чекати ні в якому разі не потрібно. Одразу виклик швидкої, пацієнт повинен негайно бути відправлений в лікарню. Якщо ми говоримо про терапевтичне вікно, ми говоримо про лікування все-таки ішемічного інсульту — раніше це було три, а зараз це 4,5 години. При певних обставинах ми можемо розширити їх до дев’яти годин, але чим довше - тим гірше.

- Як часто пацієнти дотримуються правила часу і чи бувають, скажімо, випадки запущені?

- Насправді дуже часто. Люди… от стало погано, я пересплю, зранку звернуся. Але останнім часом люди все-таки одразу звертаються за допомогою, співпрацюємо з екстреною медичною допомогою на те, щоб зменшити оцей час доставки пацієнта в лікарню.

- Якщо у пацієнта є симптоми, то що робити людині, яка є поруч?

- Покласти на підлогу і викликати швидку, і все. Якщо людина без свідомості, то тоді загальні принципи, тобто при виникненні блювання людину перевернути на бік, щоб не було виникнення аспірації. І все — більше нічого не потрібно робити, ні давати таблеток, ні давати пити, ні укривати, тобто ніяких дій не потрібно. Має приїхати бригада екстреної медичної допомоги, це або фельдшер, або лікар, який знає, що треба з цим робити.

Читайте також

  • Інсульт і "безкоштовна" медицина: скільки платять пацієнти у Рівному. Розслідування

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

Ми у Twitter

На початок