Безстрокові угоди для вчителів пенсійного віку: як на Франківщині впроваджують рішення КСУ

Безстрокові угоди для вчителів пенсійного віку: як на Франківщині впроваджують рішення КСУ

Безстрокові угоди для вчителів пенсійного віку: як на Франківщині впроваджують рішення КСУ
. Фото ілюстративне: Unslpash/Dan Dimmock

В Івано-Франківській громаді понад 300 педагогам-пенсіонерам, яких перевели на строкові умови праці (рік, два або три), запропонують повернутися на безстрокові угоди. Про це Суспільному повідомила керівниця департаменту освіти і науки міської ради Вікторія Дротянко.

З її слів, цього вимагає рішення Конституційного Суду, що визнав незаконним положення Закону України "Про загальну середню освіту" про переведення вчителів-пенсіонерів на строкові трудові договори у 2020 році.

Вікторія Дротянко також додала, що всі школи громади поінформовані про це рішення і починають його виконувати.

"Всі освітяни пенсійного віку, які отримують пенсію, мають строковий договір. Це — договір, що має кінцеву дату, до прикладу, на рік або на більший термін. Директори мають перевести таких освітян на безстрокові договори. Ми, як департамент, радимо і нагадуємо, що це необхідно зробити відповідно до рішення суду", — пояснила Дротянко.

Безстрокові угоди для вчителів пенсійного віку: як на Франківщині впроваджують рішення КСУ
Керівниця департаменту освіти і науки Івано-Франківської міської ради Вікторія Дротянко. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Директор ліцею № 22 Михайло Калинюк розповідає, що адміністрація закладу відразу розпочала виконувати це рішення. У 2020 році 16 педагогів-пенсіонерів ліцею перевели на термінові угоди строком на три роки, 14 із них працюють до сьогодні. Всім вчителям запропонували повернутися на попередні умови праці.

"Я вважаю, що це — правильне рішення. Ми вже вчора і сьогодні завершили процес переводу всіх пенсіонерів, які працювали за строковими угодами. Вони всі з радістю написали заяви, і ми наказом переведемо їх. Таким чином, виконуючи рішення КСУ, відновимо справедливість", — сказав Михайло Калинюк.

Вчителька ліцею № 22 Ірина Савицька третій рік поспіль працює за строковою угодою. Вона каже, що не відчула за цей час дискримінації від керівництва.

"Нас ознайомили, ми прочитали, що є така постанова. Михайло Васильович [Калинюк] нікого не звільнив. Все-таки приємно, що багатьом людям буде спокійніше у наш скрутний час. Пенсіонери рідко хочуть повне навантаження, але, зважаючи, що в нас пенсії невеликі, це трішки підтримає", — розповідає Ірина Савицька.

Не погодилася з вимогою переходити на строковий договір вчителька Городенківського ліцею № 2 Ганна Кісілюк. Упродовж двох років жінка судиться з дирекцією свого навчального закладу — справа досі в суді.

"Мені дали повідомлення, що якщо я не підпишу строковий договір, то мене звільнять з роботи. Суть позову полягає в тому, що я якраз оспорюю цей наказ і це повідомлення", — розповідає вчителька.

Рішення Конституційного суду України Ганна Кісілюк вважає запізнілим: "Думаю, що рішення КСУ — дуже позитивне, що таку дискримінацію проти вчителів зупинено. Але воно — трохи запізніле, адже багато справжніх педагогів, які віддали дітям всю свою здатність працювати, талант, були звільнені".

Представниця Івано-Франківської обласної профспілки освітян Уляна Гураль розповідає, що Конституційний Суд у своєму рішенні не роз'яснює, в який спосіб поновити педагогів-пенсіонерів на постійному місці роботи. Вона каже, що за логікою трудового законодавства поновлення мало б відбуватися на підставі заяви працівника. Складнішою, пояснює Уляна Гураль, є ситуація з тими, хто вже не працює, бо їхні строкові угоди на сьогодні закінчилися.

"Зі вчителями уклали строкові договори на рік, і по завершенні строку з деякими людьми договори розірвали. Тобто механізм повернення, я думаю, не вироблений. А от щодо тих, які зараз працюють, наше побажання таке: тільки шляхом видачі наказу, припинивши строковий і уклавши безстроковий договір за заявою", — каже Уляна Гураль.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

На початок