Одеський аналітик розповів про низьку ефективність російських обстрілів та причини атаки на Зміїний

Одеський аналітик розповів про низьку ефективність російських обстрілів та причини атаки на Зміїний

Ексклюзивно
Одеський аналітик розповів про низьку ефективність російських обстрілів та причини атаки на Зміїний
. Острів Зміїний. 2008 рік. Фото: УНІАН

Остання російська масована ракетна атака не була ефективною, адже попри те, що частина ракет долетіли до цілей, блекауту так і не відбулося, переконаний військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко.

Наскільки ефективними є російські ракетні обстріли зараз, чому армія РФ вирішила знову атакувати острів Зміїний та чому ЗСУ не можуть знищити носії ракет у Чорному морі дізнавалося Суспільне.

Як змінилася ефективність російських обстрілів

Українські повітряні сили здатні збивати близько 85% випущених ракет під час масованих обстрілів. Під час ракетної атаки 10 лютого українські військові збили 61 із 71 ракет, які випустила армія РФ. Під час ракетної атаки 26 січня було знищено 47 із 55 ракет росіян.

Втім, за словами Олександра Коваленка, ефективність ракетних ударів вимірюється не у тому, скільки ракет прорвали нашу ППО, а в тому, який ступінь руйнувань вони завдали:

"Як ми бачимо офіційно 88% ефективність нашої оборони. Тобто 12% — це ефективність ракетного залпу. Але, які наслідки? Не такі руйнівні, як минулі рази. Енергетична система працює, масштабного блекауту немає, зв’язок працює, інтернет є, тепло- та енергозабезпечення. Я оцінюю ефективність нашої оборони під час останнього удару близько 95%. Тому що вони не спромоглися досягти своєї мети — блекауту, щоб ми сиділи без світла кілька днів. Такого не відбулося".

Для чого російська армія атакувала острів Зміїний

За словами Коваленка, росіяни серйозно ризикували, використовуючи літак, адже в їхній бік могла спрацювати протиповітряна оборона. Втім сенсу завдавати удару по острову, де не дислокуються українські підрозділи. Експерт переконаний, що бомби скинули, аби продемонструвати своїй аудиторії власну силу:

"Хотіли продемонструвати внутрішній аудиторії, що у них ще є можливість здійснення бомбардувань, якогось контролю ділянок, території. Це пропагандистський акт, аніж він має якусь стратегічну чи тактичну мету. Для підняття ура-патріотичних настроїв".

Те, що російський літак із бомбами не знищили, не означає, що він не був у радіусі дії наших засобів, вважає експерт:

"Росіяни довгий час діяли на початку повномасштабного вторгнення у зоні максимального наближення до нашого узбережжя, у нашій виключній морській зоні. У той час, як ми мали у розпорядженні протикорабельний комплекс “Нептун”. І навіть після цього, як він був задіяний, ми могли його використати, але не робили цього. Ми вичікували моменту, коли російські окупанти зроблять якусь помилку, як це сталось з крейсером “Москва”. Так само як з “Гарпунами”. Коли було вигідно та ефективно. Не тільки “Василій Бех”, але також “Вишки Бойко”.

Острів Зміїний вночі 11 лютого російська армія атакувала авіаційними бомбами аби створити "штучну перемогу на півдні" та продемонструвати свою присутність, заявила також начальниця координаційного пресцентру сил охорони та оборони Півдня Наталя Гуменюк.

Чому ЗСУ не можуть знищити російські морські носії ракет

"У нас є можливості завдання ударів по місцю базування російських кораблів. У бухті Севастополя, наприклад. Але рівень ефективності таких ударів сумнівний для того, щоб завдати їх масовано", — вважає Коваленко.

Коваленко вважає, що для більшої ефективності варто скорочувати відстань до об'єктів знищення. Звільнення лівобережжя Херсонщини, Запорізької області та просування до Кримського півострова підвищить ефективність ударів по російських кораблях.

Читайте також

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок