Чи можливий 8-бальний землетрус на Одещині: прогнози геофізика

Чи можливий 8-бальний землетрус на Одещині: прогнози геофізика

Чи можливий 8-бальний землетрус на Одещині: прогнози геофізика
Робота сейсмографа. УНІАН

На території України можливі землетруси, бо вона розташована у тому самому сейсмоактивному поясі, в якому в Туреччині та Сирії відбулися останні землетруси. Про це в ефірі загальнонаціонального марафону розповів директор інституту геофізики імені Суботіна НАН України Олександр Кендзера.

Він пояснив, що пояс, у якому розташована Україна, утворився, бо євразійська плита тисне на арабську, африканську та інші невеликі плити. Зупинити цей процес неможливо, тож, за словами вченого, раніше чи пізніше землетруси на поясі будуть, а коли, залежить від швидкості руху плит.

В України є каталог землетрусів, за яким вчені визначили, що у зоні Вранча (сейсмоактивна зона у Румунії) можуть ставатися підкорові землетруси, поштовхи від яких відчуватимуть по всій Україні. Місцеві ж сейсмоактивні зони зафіксовані біля Криму та на Закарпатті.

"У нас побудовані карти загального сейсмічного районуванні території України, на яких показано, з якою ймовірністю в різних її районах можуть відбуватися землетруси. Найсильніші вони будуть там, де близько до зони Вранча, це південний захід Одеської області, де можливі землетруси з інтенсивністю 8 балів за шкалою Ріхтера (максимальне значення шкали — 12, — прим. ред.)", — зазначив вчений.

Читайте також

  • Як врятувати себе під час землетрусу: пояснює експерт із виживання з Одеси
  • В Румунії стався землетрус, який відчули на Одещині
  • Футболісти одеського "Чорноморця" застрягли в Туреччині через негоду у Стамбулі

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок