Як врятувати себе під час землетрусу: пояснює експерт із виживання з Одеси

Як врятувати себе під час землетрусу: пояснює експерт із виживання з Одеси

Ексклюзивно

Землетруси в Одеській області можуть траплятися, проте робити короткострокові прогнози із часом та місцем неможливо. Найбільша небезпека таких явищ в Україні у західних і південно-західних областях.

Як підготувати себе та своє житло та як поводитися, якщо ви опинилися у замкнутому просторі, під завалами або на вулиці під час землетрусу дізнавалося Суспільне.

Чи можливий землетрус в Одеській області ?

Директор науково-дослідницького інституту фундаментальних та прикладних досліджень Костянтин Єгупов запевняє, що сейсмічна небезпека в Одеській області є, але точний час та місце сказати неможливо:

"Ніхто не знає, це відбудеться завтра чи через сто років. Короткотривалий прогноз науки не підконтрольний сьогодні й невідомо, коли буде підконтрольним, щоб вказати конкретний час, місце і силу землетрусу. Можливі лише довготривалі прогнози. Тому сейсмічна небезпека є і вона чітко сформульована, є мапи, а от якість сейсмостійкого будівництва, на жаль, не відповідають ось цим небезпекам, які є".

В Одеській області можуть відбуватися землетруси, які генеруються сейсмічними хвилями, що проходять від зони Вранча. Також там є власні об'єкти, які можуть генерувати слабкі землетруси. Найбільша сейсмічна небезпека є на південно-західній частині регіону, розповів Суспільному заступник директора Інституту геофізики НАН Олександр Кендзера:

"Максимальна кількість балів, які можуть спостерігатися в одеській області — 9 балів".

Землетрус, який відбувся у Туреччині ніяким чином не загрожує Україні. Протре землетруси є і будуть у майбутньому і від них потрібно захищатися.

Як підготувати квартиру до можливого землетрусу

Інструктор із виживання Гліб Скоробагатов радить заздалегідь підготувати свою квартиру для безпечного переміщення під час землетрусу. Це можна зробити так:

  1. Прибрати з полиць все, що може впасти, розбитися та завдати шкоди
  2. Заклеїти скотчем вікна з обох боків
  3. Підготувати взуття та одяг, які легко можна буде одягти
  4. Біля себе зберігати маленький свисток, ліхтарик та тривожну валізку із документами та необхідним речами

Для того, щоб людина могла дати знак, якщо опинилася під завалами, варто мати із собою свисток:

“Річ у тім, що якщо людина упала з висоти навіть пів метра на спину, то може збити собі дихання. Дихати вона зможе, а крикнути ні. Щоб закричати, треба витратити колосальну кількість енергії”.

Як безпечно переміщатися будинком під час землетрусу

Для того, щоб безпечно переміщатися квартирою чи будинком під час землетрусу треба обов’язково прикрити голову. Гліб Скоробагатов розповідає: це може бути хоч подушка, хоч каструля, хоч стопка журналів. Як захист можна використати також килим. Під ним можна пересуватися разом з іншою людиною, коли ви покидаєте приміщення.

Якщо небезпека застала вас у приміщенні, то варто подбати про те, щоб вас не поранило уламками:

“Безпечна зона у квартирі – це біля кута стіни. І бажано прийняти стояче положення. Бо саме у вертикальному положенні можливість попадання чогось зверху зменшується удвічі. Можна використовувати укриття під столом, використавши килим, який треба постелити на стіл”, — розповідає інструктор з виживання.

Якщо ви розумієте, що покинути будинок немає можливості, і ви розумієте, що можете втратити свідомість, треба ввімкнути музику на телефоні, щоб вас могли знайти, та лягти в безпечне місце.

Що робити, якщо ви опинилися під завалами під час землетрусу

Інструктор з виживання каже, що різких спроб звільнитися, якщо ви опинилися під завалами, робити не варто. Спочатку треба провести діагностику свого організму і запевнитися, що ніяких травм немає. Якщо у тілі застряг шматок, наприклад, арматури, то самому позбавлятися від нього не треба, щоб не почалася кровотеча. Втім варто подбати про те, щоб ваше тіло було згрупованим, а руки біли поруч з головою:

“Якщо ви опиняєтеся під завалами вгору ногами, то потрібно за можливості повернутися в горизонтальне положення. Так само бажано підтягнути руки максимально близько до лиця чи до шиї. Звільнити за можливості першочергово руки, щоб можна було, наприклад, протерти очі”.

Якщо вас під завалами шукає собака, то вона робить це завдяки запахам життєдіяльності людини. Експерт радить спорожнитися, якщо у вас є така можливість, щоб допомогти тварині почути запах.

Захисту також потребують органи дихання: їх можна прикрити вологою ганчіркою або фільтрами для кави. Фільтри від сигарет можна вставити до носа.

Пробувати вилізти із другого чи третього поверху варто лише тоді, коли ви впевнені у своїх можливостях та в технічних можливостях тих засобів, які будуть використані.

Що робити, якщо землетрус застав на вулиці

Якщо під час землетрусу ви опинилися на вулиці, то потрібно відійти на безпечну територію, де немає дерев та будівель. Опинившись на безпечній території варто подивитися у різні сторони та запевнитися, що ви не заважаєте людям та службам, які беруть участь у рятувальній операції. Гліб Скоробогатов радить не розбирати самостійно завали та не заважати рятувальникам, а про необхідність будь-якої допомоги питати.

Що відомо

6 лютого 2023 року на південному сході Туреччини та на території Сирії стався потужний землетрус. Президент Туреччини Реджеп Ердоган повідомив, що землетрус магнітудою 7,7 став найпотужнішим з 1939 року.

Станом на 13:00 за Києвом 7 лютого, у Сирії загинули 1600 людей, пише Aljazeera. Президент Раджем Ердоган повідомив, що за останніми даними в Туреччині за останніми даними загинули щонайменше 3549 людей і 22 168 отримали поранення.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок