На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"

На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"

На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"
.

Комплекс оперативно-профілактичних заходів під умовною назвою "Мак" стартує в останній тиждень травня - на початку червня. Направлений він на перешкоджання розповсюдженню наркотиків у місті та області. Про перебіг операції в ефірі "Радіодень" розповів співробітник управління протидії наркозлочинності ГУНП в Миколаївській області Віталій Сологуб.

На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"
Віталій Сологуб - співробітник управління протидії наркозлочинності ГУНП в Миколаївській області.
Що таке операція "Мак"?

- Щорічно на території держави, в тому числі Миколаївської області, проводиться комплекс заходів щодо виявлення та знешкодження незаконних посівів нарковмісних рослин. Це мак та конопля. Основним завданням операції є своєчасне виявлення цих посівів і недопущення їх постачання на територію міст та сіл Миколаївської області. У 2019 році співробітниками поліції Миколаївської області було виявлено та знешкоджено понад 20 тисяч нарковмісних рослин і понад 45 кг маку та конопель. У 2019 році притягнуто до кримінальної відповідальності 67 осіб і складено понад 85 адміністративних протоколів. У разі наявності інформації про виявлення незаконних посівыв, миколаївці можуть зателефонувати до чергової частини райвідділу або на телефон 102. Основне завдання і наше, і влади, щоб молоді люди розуміли, що вживання наркотичних засобів є шкідливим для здоров'я.

Чи відбувалися у 2020 році подібні заходи?

- Боротьба з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин триває постійно. А час проведення операції "Мак" - це час культивування, посіву, вирощування і збору врожаю. Тому вона обмежена в певному часі - з травня по вересень.

На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"
Хто найчастіше вживає наркотики?

- Найчастіше наркотики вживає саме молодь і, на жаль, вік, з якого починають вживати наркотики, стає все меншим. Уже можна говорити і про 12-14 років.

Як зараз збувають наркотики?

- Зараз здійснюється безконтактний збут і використання “закладок”. Найчастіше затримуються “закладники”. Завдання нашої служби - виявлення груп “закладник-оператор-організатор". Цього року в нас уже є результати із затримання груп і закриття інтернет-магазинів. Поліцією були здійснені затримки і в березні, і в квітні . Цю проблему можна вирішити тоді, коли буде менше споживачів. Тобто буде пропозиція, але не буде попиту.

На Миколаївщині розпочалась операція "Мак"
Нацполіція
Як часто в Миколаєві виявляють наркозалежних людей? І чи збільшився цей показник, порівнюючи із минулим роком?

- Постановка наркозалежних осіб на облік - це завдання закладів охорони здоров'я. Офіційна кількість наркозалежних на рівні минулих років. Наркозалежних осіб у рази більше ніж тих, хто перебувають на обліку.

Що можна порекомендувати наркозалежним людям?

На території Миколаївської області є достатньо реабілітаційних центрів. Є державні, є недержавні, є ті, які базуються на релігії, на трудотерапії. Головне, щоб особа там знаходилася за власним бажанням.

Повний випуск програми: https://mk.suspilne.media/episode/31659

Ведучий - Денис Бобков.

Читайте також:

Чоловік вимагав безкоштовні наркотики в одному з відділень банку в Миколаєві;

Наркотики з Миколаєва вартістю 140 тисяч гривень вилучили поліцейські Херсонщини;

В Інгульському районі Миколаєва працює відділ філії держустанови "Центр пробації".

На початок