Справедливість буде забезпечена: Зеленський про кадрові чистки у держустановах

Справедливість буде забезпечена: Зеленський про кадрові чистки у держустановах

Справедливість буде забезпечена: Зеленський про кадрові чистки у держустановах
. Президент Володимир Зеленський / Фото: пресслужба президента

У деяких сферах можна гарантувати законність тільки змінюючи керівників разом із впровадженням інституційних змін. Про це у вечірньому зверненні заявив президент Володимир Зеленський, коментуючи обшуки та кадрові чистки у держустановах.

"Сьогодні у нашої держави плідний день – плідний у протистоянні тим, хто навіть зараз намагався послаблювати Україну. Нікому ми послаблювати нашу державу не дамо", — сказав він.

Президент подякував правоохоронцям, які продемонстрували "силу права й держави", у уряду за оперативне кадрове реагування.

"Сьогодні були звільнені керівники митниці. Мені доповіли, що стосовно частини з цих звільнених розпочаті дисциплінарні провадження. На жаль, у деяких сферах тільки так можна гарантувати законність – змінюючи керівників разом із впровадженням інституційних змін. Змінюючи настільки, наскільки необхідно, щоб врешті люди не бруднилися на посадах", — сказав Зеленський.

Він нагадав, що СБУ, ДБР, Бюро економічної безпеки та прокуратура провели десятки обшуків та інших дій у різних регіонах і щодо різних осіб.

"Я не хочу давати політичних оцінок, які можуть бути використані цими особами в інтересах свого захисту. Але я бачу з реакції в суспільстві, що люди підтримують дії правоохоронців. Отже, рух до справедливості відчувається. І справедливість буде забезпечена", — сказав президент.

Зеленський наголосив, що особливо важлива чистота процесів у структурах Міноборони та загалом сил оборони.

"Будь-яке внутрішнє постачання, будь-які закупівлі – усе має бути абсолютно таким же чистим і чесним, як зовнішнє постачання для нашої оборони. Хто цьому заважатиме, той не залишиться у відповідних структурах", — сказав він.

Що відомо про обшуки 1 лютого

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував обшуки у низці державних установ. За його словами, 1 лютого очікуються:

  • обшуки у Податковій;
  • вручення повідомлень про підозру високопосадовцям Міністерства оборони;
  • обшуки у бізнесмена Ігоря Коломойського по "Укрнафті";
  • ціла серія негласних слідчих дій;
  • обшуки у ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова;
  • обшуки у столичного забудовника і народного депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара;
  • звільнення всього керівного складу Митниці.

"Країна під час війни буде змінюватися. Якщо хтось не готовий до змін, то держава сама прийде і допоможе їм змінитися", — підкреслив Арахамія.

23 січня Давид Арахамія заявив, що корумпованих чиновників чекає відповідальність, а "активні посадки" можна буде спостерігати вже цієї весни.

"Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. "Не на часі" вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті", — написав тоді Арахамія у Telegram.

Що кажуть про вручення підозр 1 лютого в Офісі Генпрокурора

Як повідомили в Офісі Генпрокурора, 1 лютого за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора повідомлено про підозру низці посадовців:

  • Ексзаступнику Міністра оборони повідомлено про підозру за фактом перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період. За даними слідства, він лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами, закупівель бронежилетів та інших речей для ЗСУ низької якості.
  • Колишньому в.о. директора Департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів Міноборони повідомлено про підозру за фактом розтрати коштів та перешкоджання законній діяльності ЗСУ — організовував закупівлю неякісних бронежилетів.
  • Діючому працівнику Міноборони повідомлено про підозру у заволодінні коштами та службовому підробленні — перебуваючи на посаді заступника директора підприємства ОПК, уклав фіктивний договір з іноземною компанією про проведення огляду, оцінки та технічного стану раніше відремонтованих 4 двигунів та 2 головних редукторів до авіатехніки.
  • Ексміністра енергетики підозрюють у службовій недбалості — укладав збиткові для держави угоди на користь відомого олігарха.
  • В.о. Першого заступника Голови Правління ПАТ «Укртатнафта» повідомлено про підозру в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому за попередньою змовою із головним бухгалтером. Їхні дії завдали державі мільйонних збитків.
  • Посадовця Одеської ОВА викрито на хабарі 40 000 дол. США за махінації з землею.

Читайте також

У Авакова провели обшуки через аварію гелікоптера на Київщині

У Коломойського відбуваються обшуки

Кадрові ротації: уряд звільнив керівництво низки держустанов

ДБР повідомило про підозру ексміністрові енергетики Насалику

Бронежилети для війська: СБУ повідомила про викриття ексначальника департаменту Міноборони на розтраті понад 100 млн грн

Золоті годинники, квартири і мільйон доларів. ДБР викрило керівницю податкової Києва на багатомільйонних оборудках

Обшуки 1 лютого. Арахамія розповів подробиці

Зупинятись не плануємо — СБУ і ОГПУ прокоментували обшуки 1 лютого

На початок