ДБР повідомило про підозру ексміністрові енергетики Насалику

ДБР повідомило про підозру ексміністрові енергетики Насалику

Доповнено
ДБР повідомило про підозру ексміністру егнергетики Насалику — джерела
. Ігор Насалик. Фото: з Фейсбуку Олега Федонюка

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому очільнику Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ігорю Насалику. Про це Суспільному повідомили джерела у правоохоронних органах. За даними джерел Суспільного, Насалика підозрюють у підписанні збиткових для держави угод на користь пов’язаних із олігархом Дмитром Фірташем компаній на суму 1,5 мільярда гривень.

Згодом у ДБР повідомили, що підозру ексміністрові оголосили за службову недбалість, яка "призвела до втрат бюджету на майже 1,5 млрд грн на користь одного з газових олігархів".

За даними слідства, за вказівкою очільника міністерства підлеглі укладали зі структурами відомого бізнесмена свідомо збиткові для держави угоди.

"Зокрема, у порушення постанови Кабміну, штучно "списували" комерсантам кошти за експлуатацію державного майна. Сума недоотриманих бюджетом надходжень за період з травня 2017 року по грудень 2020 року становить 1 млрд 488 млн гривень", — йдеться у повідомленні.

У ДБР нагадали, що у травні 2022 року Печерський райсуд м. Києва наклав арешт на корпоративні права 26 операторів газорозподільних систем, їх передано до управління АРМА. Наразі вони управляються "Державним акціонерним товариством "Чорноморнафтогаз".

"Спеціалісти Державної аудиторської служби України вже завершили аналіз матеріалів кримінального провадження. За його результатами складено довідку, якою підтверджено завдання збитків державі у розмірі 1 млрд 488 млн гривень та встановлено службових осіб Міненерговугілля, які допустили порушення вимог законодавства", — зазначили в ДБР.

Колишньому міністрові повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 367 КК УкраїниСлужбова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки. Санкція статті передбачає покарання до п’яти років.

Раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував обшуки у низці державних установ. За його словами, 1 лютого очікуються:

  • обшуки у Податковій;
  • вручення повідомлень про підозру високопосадовцям Міністерства оборони;
  • обшуки у бізнесмена Ігоря Коломойського по "Укрнафті";
  • ціла серія негласних слідчих дій;
  • обшуки у ексміністра внутрішніх справ Арсена Авакова;
  • обшуки у столичного забудовника і народного депутата від забороненої партії ОПЗЖ Вадима Столара;
  • звільнення всього керівного складу Митниці.

"Країна під час війни буде змінюватися. Якщо хтось не готовий до змін, то держава сама прийде і допоможе їм змінитися", — підкреслив Арахамія.

23 січня Давид Арахамія заявив, що корумпованих чиновників чекає відповідальність, а "активні посадки" можна буде спостерігати вже цієї весни.

"Мабуть, цієї весни точно саджати будемо активно. Не виходить по-людськи, буде за законами воєнного часу. "Не на часі" вже не працює. Деякі люди втратили розум і мародерять без страху і докорів совісті", — написав тоді Арахамія у Telegram.

Хто такий Ігор Насалик

Ігор Насалик — український політик, народний депутат III, IV і VIII скликань, ексміністр енергетики і вугільної промисловості (обіймав посаду з квітня 2016 року). Тричі був міським головою Калуша на Івано-Франківщині.

Читайте також

У Авакова провели обшуки через аварію гелікоптера на Київщині

У Коломойського відбуваються обшуки

На початок