Які найпоширеніші шахрайства на ринку оренди житла. Пояснює експертка

Які найпоширеніші шахрайства на ринку оренди житла. Пояснює експертка

Які найпоширеніші шахрайства на ринку оренди житла. Пояснює експертка
. Фото: Суспільне Рівне

Шахраї найчастіше обдурюють охочих орендувати житло, розміщуючи фіктивні оголошення, а ще здають квартири одразу кільком орендарям. Про найпоширеніші зараз шахрайські схеми на ринку оренди житла в етері Суспільне.Спротив розповіла експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За час повномаштабного вторгнення РФ в Україну статистика шахрайств у сфері оренди нерухомості зросла у кілька разів, каже експертка. Про це, за її інформацією, свідчать дані правоохоронців та рієлторів. Точної статистики немає через те, що її неможливо виміряти, особливо — у прифронтових регіонах.

"Зросла кількість фіктивних оголошень, які пропонують супервигідні умови, які ви отримаєте, як тільки переведете на картку завдаток. Завдаток невеликий, залежно від регіону, він навіть був подекуди 150-200 гривень. Але цей завдаток суттєвий для людей, які шукають житло. Якщо його переводять — по факту людина зникає з радарів. Як правило, ці схеми в месенджерах і в приватних переписках", — пояснює Вікторія Берещак.

Тому закликає зважати на це, коли у людини просять задаток за об'єкт, який вона навіть не бачила. Будь-якої передоплати не може бути, поки не підписані реальні договори оренди, засвідчені рієлторами, які мають посвідку на проведення рієлторської діяльності:

"Другий момент – це, звичайно, здавання одного об'єкту кільком людям. На жаль, ці випадки почастішали. Тобто ви винаймаєте реальну квартиру, заселяєтесь, а потім або підставні особи, або такі ж постраждалі як і ви особи приходять з такими ж ключами, як у вас. А рієлтор чи власник просто випаровується. Для цього, все ж таки, ви повинні перевірити посвідку на проведення рієлторської діяльності, тобто ліцензію".

Ліцензія рієлтора не повинна закінчуватись, а має бути чинною. Потрібно також перевірити всі документи володільця та впевнитись, що він повноправний власник.

"І треба зважити на такий нюанс, який пов'язаний ще з третьою розповсюдженою схемою — обов'язково перевірити, щоб у квартирі не було неповнолітніх або недієздатних осіб, права яких можуть порушуватись. Щоб потім вас не виселили, тому що ви позбавили можливості літньої панії жити в своїй квартирі. А насправді це її онук позбавив", — додає експертка.

Читайте також

  • "Росіяни прийшли нас "звільняти". Від кого, від чого?": історія газовика, який виїхав з Ізюма в Рівне
  • Порушення сну і "зависання": що вказує на когнітивний стрес у дитини. Пояснює психологиня
  • Повернути маршрут №34: мер Рівного відповів на петицію
  • Тактичні сорочки-вишиванки: як фармацевт почав декорувати одяг та допомагати ЗСУ

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок