Що робити, якщо для виходу на пенсію бракує стажу і чи зросте його тривалість

Що робити, якщо для виходу на пенсію бракує стажу і чи зросте його тривалість

Що робити, якщо для виходу на пенсію бракує стажу і чи зросте його тривалість
. Суспільне Кропивницький

Для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, у 2023 році потрібно мати мінімум 30 років стажу. Торік достатньо було 29 років. Наступного року вимога зросте на один рік і становитиме 31 рік страхового стажу. Починаючи із 2028 року, обов’язковий страховий стаж має становити 35 років. Про це розповіла начальниця управління Пенсійного фонду в Кіровоградській області Світлана Риндіна. З її слів, торік на пенсію вийшли майже 10 тисяч жителів Кіровоградщини.

Люди, які мають менший стаж – від 20 до 30 років, можуть цього року вийти на пенсію за віком у 63 роки. Якщо стаж від 15 до 20 років, то на пенсію виходять у 65 років, каже Світлана Риндіна.

Водночас людина, якій бракує стажу, може вийти на пенсію й раніше, якщо цей стаж докупить. Для цього треба оформити договір про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування і сплатити єдиний соціальний внесок, розповідає фахівчиня.

"Якщо договір укладається в поточному році, то один місяць страхового стажу коштує 1 тисяча 474 гривні. Це 22 відсотки від мінімальної зарплати. Мінімальна зарплата зараз становить 6 700 гривень".

Розмір пенсії залежить від наявності страхового стажу й розміру зарплати. "Чим більший заробіток, тим вищий буде розмір пенсійної виплати. Мінімальний розмір пенсії на сьогодні становить 2 093 гривні, максимальний – 20 930 гривень", – каже Світлана Риндіна.

За призначенням пенсії можна звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду в Україні, незалежно від місця проживання. У Кропивницькому такий центр розташований в "Прозорому офісі" на вулиці Архітектора Паученка, 41/26.

Також у цих центрах консультують усіх охочих, розповіла начальниця відділу обслуговування громадян центру Олена Рибак. За її словами, там можуть підрахувати стаж. Для цього треба принести паспорт, ідентифікаційний код, трудову книжку, свідоцтва про народження дітей і документи про освіту.

Кропивничанка Людмила Рибалко прийшла до центру, щоб завчасно дізнатися, коли і як може вийти на пенсію за віком. Їй у наступному році виповниться 60 років. Каже, що має 32 роки стажу.

Фахівчиня Олена Рибак розповіла кропивничанці, що за трудовою книжкою і за даними, які містяться в реєстрі застрахованих осіб, її загальний стаж становить 30 років і 10 місяців. Представниця Пенсійного фонду пояснила, чому це не 32 роки, про які говорила перед цим кропивничанка.

"Тут не зараховано навчання на денній формі, про яке ви сказали. Для його врахування необхідно оригінал документа. На пенсію ви маєте право піти у 60 років", – сказала Олена Рибак.

Людмила Рибалко розповіла Суспільному: все що її цікавило, дізналась від представниці Пенсійного фонду за пів години.

Читайте також

  • Середня пенсія у Кіровоградській області становить 4102 гривні. Чи планують перерахунок цьогоріч
  • З січня лікарняні виплачують протягом трьох днів замість десяти
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://u.to/HNf5HA
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок