Бійці можуть звертатися до психологів Кіровоградського обласного шпиталю без направлення

Бійці можуть звертатися до психологів Кіровоградського обласного шпиталю без направлення

Бійці можуть звертатися до психологів Кіровоградського обласного шпиталю без направлення
. Фото з Facebook-сторінки Ганни Колєвої

Побільшало людей, які розуміють, що їм потрібна психологічна допомога. Про це в етері Українського радіо Кропивницького розповіла координаторка центру психологічної реабілітації Кіровоградського обласного госпіталю ветеранів війни Ганна Колєва. За її словами, бійці можуть звертатися у шпиталь самостійно, без направлення лікаря.

Психологічну допомогу в шпиталі надають за європейськими стандартами, каже Ганна Колєва. Увесь комплекс реабілітації безплатний.

Для кожного бійця розробляють індивідуальний план. У шпиталі проводять тестування і визначають, якою саме має бути психологічна допомога – у вигляді індивідуальних консультацій чи групового заняття, чи повинна вона включати, окрім психолога, також психіатра.

Приймають психологи шпиталю і членів родини бійців. Потрібно принести копію свідоцтва про шлюб і копію документа, який підтверджує статус військового (посвідчення учасника бойових дій, військового квитка або довідки, що боєць служить у якійсь частині). Це саме стосується і членів родини загиблих воїнів.

Консультації психологи пропонують амбулаторні або онлайн. Працюють поки що лише з повнолітніми. Але не виключено, що в майбутньому консультуватимуть і дітей.

"Це все дає можливість надати допомогу великій кількості людей", – говорить Ганна Колєва. З її слів, фахівців у кропивницькому шпиталі вистачає. В Україні ж загалом бракує. За оцінками міністерства охорони здоров'я, 15 мільйонів українців потребують психологічної допомоги.

Ще один європейський підхід у кропивницькому госпіталі – підписання угоди про психологічну реабілітацію. Військовий дає згоду на те, що з ним працюватимуть, пояснила психологиня.

"Коли розповідаєш, що відбуватиметься, встановлюється кращий контакт. Клієнт розуміє, чому я йому прописую саме такий план реабілітації. Наприклад, може запитати, чому з ним працюють індивідуально, а колега ходить на групові заняття. Я все це пояснюю".

Деякі люди відмовляються йти до психолога. Зі слів Ганни Колєвої, таке трапляється і в інших країнах. Про це їй говорили колеги зі США й Ізраїлю.

"Тут спрацьовує захисний механізм психіки, – розповідає психологиня. – Боєць хоче уникнути травми й всього, що пов’язує з нею. Похід до психолога – це і є зустріч з травмою. Бійці кажуть: їм неприємно про це згадувати. Вони не хочуть у це занурюватися. Це нормальна природна реакція. Я до цього ставлюся спокійно. Людині потрібен час. Моє завдання – запропонувати. Ми розповідаємо бійцям про цю особливість психіки".

За спостереженнями Ганни Колєвої, українці отримали колективну психотравму. "Ми не можемо взяти кальку з будь-якої іншої країни, яка воювала, – каже психологиня. – Це зовсім інша війна. Вона йде на нашій території. Вона тривала. У нас люди залучені в війну тим чи іншим чином. Навіть якщо ніхто з родичів не служить, людина все одно не може нікуди дітися від звуків сирен. Як з цієї колективної психотравми вийти? Я думаю, що в Україні народиться своя унікальна модель відновлення й психологічної реабілітації".

Авторка радіопрограми – Наталія Сметанко.

Читайте також

  • "Неважливо, наскільки тварина пухнаста". У Кропивницькому військових реабілітують за допомогою мешканців зоопарку
  • Нас не зламає війна. Жителька Олександрії впродовж 11 місяців пече булочки для військових
  • У кропивницькій дитячій лікарні відкрили навчальний центр. Лікарі, інтерни й медсестри тренуватимуться на манекенах
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://u.to/HNf5HA
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок