Посадовці не слухають практиків: лікар-анестезіолог висловився про ситуацію в інфекційній у Харкові

Посадовці не слухають практиків: лікар-анестезіолог висловився про ситуацію в інфекційній у Харкові

Посадовці не слухають практиків: лікар-анестезіолог висловився про ситуацію в інфекційній у Харкові
.

Скільки ваги втрачає лікар після шести годин роботи у захисному костюмі, яке навантаження на лікарів у Інфекційній лікарні та яких порад МОЗ не дотрималися у клініці.

Про це в ефірі програми "Тема дня" розповів завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Харківської медакадемії післядипломної освіти Володимир Корсунов, який консультує реанімацію інфекційної лікарні.

"Якщо людина носить захисний костюм шість годин, вона виходить абсолютно мокра, спітніла, втрачає кілька кілограмів ваги. Медсестри, наприклад, відділення інтенсивної терапії – це те, що я бачу на власні очі – виходять з тремтячими руками", — розповів лікар.

Він сказав, що з досвіду розвинутих країн, зміна не може тривати понад шість годин. Людина просто не може витримати такого навантаження.

"Щоби людина могла шість годин працювати й стільки ж відпочивати, необхідний вахтовий метод. Співробітники намагаються самі якось змінювати одне одного".

Також консультант вважає катастрофічною ситуацію з медичним персоналом у лікарні. За його словами, медичні сестри інколи по дві доби залишаються у відділені.

Станом на 27 травня у Обласній інфекційній лікарні працює 17 лікарів, тоді як штатний розклад розрахований на 32 посади. Навантаження на одного лікаря складає до 50 пацієнтів на зміну.

"Встигнути лікар може дуже небагато. Він мусить оглядати пацієнта в цих наших "скафандрах", в яких дуже складно щось побачити, майже неможливо вислухати (легені — ред.) хворого без ризику для себе. Використання фонендоскопу розгерметизує систему і це призводить до інфікування", — розповів Володимир Корсунов.

Не менш загрозлива ситуація, на його думку, з нестачею анестезіологів. Зараз працює всього чотири лікарі-анестезіологи. Їх було вісім, але чотири з них захворіли.

Відповідно до внутрішніх наказів, анестезіолог може працювати не більше ніж з шістьма хворими на зміну (зміна — 24 години). Нині у відділені інтенсивної терапії 11 хворих і ще десятки хворих, які отримують кисень і перебувають в інших відділеннях лікарні. Контролює їх стан "той, хто добігає першим", — говорить лікар-консультант.

Однією з головних причин такого стану у єдиній лікарні в Харкові, що приймає хворих на COVID-19, лікар вважає ігнорування думки медиків-практиків посадовцями Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

За його словами, ще на початку епідемії МОЗ рекомендував розгортати більше ліжок інтенсивної терапії. З досвіду Європи, на той час рекомендувалось на 200 загальних ліжок — 40 інтенсивних, тобто співвідношення 5:1.

"Провідні фахівці з анестезіології та інтенсивної терапії підготували довідку, в якій вирахували, скільки має бути дихальних апаратів, моніторів, інфузійних насосів, відсмоктувачів і, що найважливіше, скільки мусить бути додатково залучено лікарів, медичних сестер-анестезисток, молодших медичних сестер, щоб ця система запрацювала. Але, на жаль, департамент абсолютно знехтував цими фаховими порадами", — відзначив Володимир Корсунов.

Що відомо

  • У Харківській обласній інфекційній лікарні на кінець квітня розгорнули 12 реанімаційних ліжок, зараз директор лікарні називає всю лікарню "великою реанімацією".
  • У обладміністрації говорять, що у ситуації, що склалася в інфекційній лікарні, Департамент не винен, натомість директор припустився помилок під час ухвалення управлінських рішень.
  • Напередодні голова облдержадміністрації назвав винними у ситуації як директора лікарні, так і голову обласного Департаменту.
  • Директор лікарні, який зараз є пацієнтом, бо у нього підтвердили коронавірус, свої провини не вбачає, і говорить, що його "хочуть зробити крайнім".
  • У Департаменті охорони здоров'я ХОДА ситуацію не коментують.

Автори: Валерія Гецко, Віта Дубовик

На початок