Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині

Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині

Ексклюзивно
Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині
. Фото Юлії Гончарової

Два місяці каналізаційні стоки олександрійського водоканалу течуть у село Марто-Іванівка Олександрійського району. Жителі написали звернення керівнику підприємства "Дніпро-Кіровоград" Олександрові Пісному. Отримали відповідь, чому стоки течуть в село.

Каналізаційні стоки ллються з труби у балку в селі. Через це тут сморід та багнюка, каже жителька Ірина Живанова. "Цією місцевістю люди ходять на роботу, діти до школи. З початку листопада міський водоканал став спускати нечистоти, і вони заливають добру ділянку цієї балки. Тут болото, що не можна пройти, і запах. Дуже, дуже смердить".

Житель села Олександр Найдьон помітив, що каналізаційні стоки почали текти в село з початку знеструмлень, з листопада. "Зараз вода зійшла, але це не виключає того, що все просочується у наші подвір’я. Є люди, яким навіть у подвір’я це озеро заходило. Отут зараз внизу сморід страшний, але що буде, коли підніметься температура до плюс 20 й 30".

Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині
Найбільший розлив стоків. Фото Юлії Гончарової

Подвір’я Валентини Рудяк розташоване за 10 метрів від місця, куди зливаються стоки. Каже, зверталась в Олександрійський водоканал, але питання не вирішили. "Аварійна не раз приїжджала. Прочищали все і сказали, що зараз війна й немає електрики. Якщо село, то можна й у гімні стояти? Вибачайте, що так скажу. Але хіба так можна це робити?"

Валентина Рудяк на свої звернення отримала відповідь від керівника водогону "Дніпро-Кіровоград" Олександра Пісного. Там написано наступне.

"Через часті планові та позапланові відключення електроенергії насосне обладнання не запускається. Перелив стоків, що надходять до каналізаційної насосної станції, відбувається через скидний трубопровід в аварійному режимі. Це передбачено технологічним процесом при аварійних обставинах. При знеструмленні каналізаційної насосної станції запобігти переливу стічних вод Олександрійське водопровідно-каналізаційне господарство не має можливості".

Директор Олександрійського водоканалу Олександр Оніщенко каже: випадок підтоплення був один. "Ми вживаємо заходів, і зараз підтоплень немає. Після того випадку більше підтоплень не було".

Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині
Місце, де розливалися стоки. Суспільне Кропивницький

Каналізаційні стоки течуть у село Марто-Іванівка на Кіровоградщині
Місце, де текли стоки. Суспільне Кропивницький

Кандидат сільськогосподарських наук з екології Микола Ковальов пояснює: запах виникає через те, що стоки застоюються. "Неприємний запах – це аміак, тому що це застійний режим, враховуючи експозицію схилу".

Еколог радить жителям звертатись в екологічну інспекцію й до екологічного департаменту, щоб визначити ступінь забруднення. "Щоб їхні фахівці приїхали на місці, подивилися, відібрали зразки й склали експертну думку".

Зі слів Миколи Ковальова, у разі виявлених порушень жителі зможуть звернутися у суд.

Читайте також

  • У селищі Новому на Кіровоградщині подорожчала вода. Чому підвищили тариф і абонплату
  • Як зберігати питну воду. Поради кропивницької фахівчині
  • Робота, навчання, підтримка. У містах Знам’янка й Олександрія та селищі Приютівка Олександрійського району відкриють простори для жінок "Важлива"
  • Під час воєнного стану на Кіровоградщині генератори можна використовувати без спеціальних дозволів
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області https://griml.com/dbxQS
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок