Собака покусала лисицю. У Кропивницькому через випадок сказу вакцинують домашніх тварин

Собака покусала лисицю. У Кропивницькому через випадок сказу вакцинують домашніх тварин

Собака покусала лисицю. У Кропивницькому через випадок сказу вакцинують домашніх тварин
. фото Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому від сказу вакцинують котів і собак. Роблять це через випадок сказу в лисиці, яку покусала домашня собака на подвір’ї приватного будинку. Суспільне розповість, чим небезпечний сказ і як вакцинують тварин.

Через випадок сказу, який стався 20 січня у мікрорайоні Лелеківка в Кропивницькому, ветлікарі щеплять домашніх котів і собак в радіусі п’яти кілометрів від осередку. Взяли 200 доз вакцини, говорить фельдшер ветеринарної медицини Ігор Дашук.

"Лисиця забігла на подвір’я і пробралась у вольєр до сучки зі щенятами. Собака відреагувала агресивно і покусала її. Власник тварини це все побачив вранці й відправив лисицю в лабораторію, де підтвердили, що вона хвора на сказ. Лисиця по своїй натурі не могла полізти у двір і напасти на собаку, це дуже обережна тварина. Тому відразу було зрозуміло, що це випадок сказу".

Вакцинація від сказу
Вакцина проти сказу, якою щеплять домашніх тварин. Суспільне Кропивницький

Про випадок сказу на своїй вулиці Михайло Береза не чув. Своїх собак вакцинує щороку. "Я знаю, що сказ – це погано і для людини, якщо її вкусить тварина".

Власниця трьох котів Тетяна Факєєва принесла по черзі усіх на вакцинацію: "Передусім вакцинація – це моя безпека і людей".

Зі слів речниці Держпродспоживслужби в області Наталії Шевченко, тварин вакцинують, аби сказ не поширився на домашніх котів і собак та не розповсюдився.

"Основним носієм вірусу сказу в природі є червона лисиця. Це – надзвичайно небезпечне захворювання не тільки для тварин, а і для людей, оскільки не виліковується і призводить стовідсотково до смерті у випадку інфікування. Тому так важливо вчасно щеплювати тварин і таким чином убезпечувати людей від цієї хвороби".

Лікування тварин від сказу немає. Вакцинація – єдиний метод вберегти домашніх тварин від недуги – говорить ветфельдшер Ігор Дашук.

"Як визначити сказ: це – рясне виділення слини, тварина не в змозі ні їсти, ні пити, судоми, перепади настрою: то ласка, то агресія. Звісно, тварина намагається вкусити власника або найближчу тварину".

Вакцинують тварин безплатно. "Згідно з інструкцією, вакцина зберігається в термосумці. Температурний режим має бути від нуля до 10 градусів. Вакцину надає держава, згідно з тендером, колемо безплатно".

За інформацією Наталії Шевченко, для вакцинації Кіровоградщина має 80 тисяч доз вакцини.

"Протягом 2022 року в області зафіксували 36 випадків захворювання, у 2021 – 43 випадки. З початку цього року це четвертий випадок захворювання на Кіровоградщині".

За дві години ветлікарі вакцинували 75 тварин.

Що відомо

У 2021 році в області від сказу вакцинували 196 тисяч 560 домашніх котів і собак. У 2022 році на 2 тисячі більше – 198 тисяч 653 тварини.

Читайте також

  • Виявили кліща в мороз. Коли вони впадають в сплячку та як убезпечитись.
  • "Може, у когось серце тьохне". Евакуйованим з Донеччини тваринам шукають господарів.
  • Продали марки – допомогли тваринам. Кропивницький притулок "Щасливий пес" отримав корм і матеріали для вольєрів від Укрпошти.
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок