У селищі Новому на Кіровоградщині подорожчала вода. Чому підвищили тариф і абонплату

У селищі Новому на Кіровоградщині подорожчала вода. Чому підвищили тариф і абонплату

У селищі Новому на Кіровоградщині подорожчала вода. Чому підвищили тариф і абонплату
. Фото: Суспільне Кропивницький

У селищі Новому в Кропивницькому удвічі зросла абонентська плата за водопостачання й утричі за водовідведення. Нові ціни встановило комунальне підприємство "Теплоенергетик", яке постачає воду в селище. Також виконавчий комітет Кропивницької міськради затвердив новий тариф на воду. Він для селища Нового більший на півтори гривні.

"Теплоенергетик" обслуговує майже чотири тисячі новенців. З 1 січня у селищі Новому діє новий тариф на водопостачання й водовідведення. Досі він був 44 гривні 50 копійок. Тепер це майже 46 гривень. Так само платять жителі Кропивницького. Тарифи в селищі Новому й обласному центрі зрівняли, пояснює керівниця економічного департаменту Ніна Рахуба.

"Послуга з централізованого водопостачання і водовідведення для жителів селища Нове і Кропивницького відрізнялася на 1 гривню 48 копійок. Так трапилось через те, що виконком ухвалив тариф для підприємства "Теплоенергетик" трохи раніше, ніж Національна комісія з регулювання встановила для підприємства "Дніпро-Кіровоград ". У 2023 році тарифи стали однаковими – 46 гривень".

У новому тарифі для селища Нового частка водопостачання – 25 гривень 21 копійка. Водовідведення – 20 гривень 76 копійок. Зі слів Ніни Рахуби, сума могла б бути вищою. Виконавчий комітет торік у грудні затвердив тариф майже утричі більший за попередній – 132 гривні. Але фактично жителі селища Нового платитимуть 46 гривень.

"Хочу заспокоїти всіх абонентів. Для абонентів селища Нове у 2023 році буде діяти тариф в межах 46 гривень. Комунальне підприємство "Теплоенергетик" матиме право на відшкодування різниці в тарифі коштом державного бюджету, а надалі, можливо, і місцевого бюджету".

Більше жителі селища платитимуть за абонентське обслуговування. Торік абонплата за водопостачання складала 9 гривень 14 копійок на місяць, за водовідведення – 5 гривень 47 копійок. Із січня за водопостачання потрібно платити удвічі більше, за водовідведення – утричі. Про це розповіла начальниця економічного відділу підприємства "Теплоенергетик" Олена Миценко.

"Тепер абонентська плата для всіх споживачів по водовідведенню складає 19 гривень 59 копійок з урахуванням ПДВ. За водопостачання для споживачів, у яких немає лічильників – 16 гривень 16 копійок. У яких встановлений один лічильник – 18 гривень 12 копійок. У яких два лічильники – 20 гривень 9 копійок".

Представниця комунального підприємства додала, що в постанові Кабінету міністрів №808 вказаний граничний розмір плати за абонентське обслуговування – 38 гривень 7 копійок.

Зі слів Олени Миценко, причиною подорожчання є зміна прожиткового мінімуму й собівартості тарифу. "Це суттєве зростання цін і на енергоносії, і на вартість послуг та матеріалів. В структуру абонплати входять заробітна плата наших фахівців, контролерів, витрати на електроенергію й канцелярські товари: папір, теки, ручки".

Плата за абонентське обслуговування – це не комунальна послуга, каже економістка "Теплоенергетика". Підприємство її встановлює або змінює внутрішнім розпорядженням. Людина повинна платити фіксовану суму незалежно від того, скільки кубометрів води використає, говорить Олена Миценко.

Оголошення про новий тариф, який з 1 січня затвердило комунальне підприємство "Теплоенергетик", розвісили на дверях будинків у селищі Нове. Ірина Ярошенко живе в 9-поверхівці. Вона проти підвищення тарифу.

"У квартирі труби я міняю за свої гроші. За що я повинна платити, за підвищення? Нам ніхто не додає ні зарплати, ні пенсії батькам. Все на тому ж рівні, лише ціни підвищуються і підвищуються".

Що відомо

  • Торік 29 липня Парламент запровадив мораторій на підвищення цін на газ, теплопостачання і гарячу воду.

Читайте також

  • Як зберігати питну воду. Поради кропивницької фахівчині
  • Від кількості пилу до радіації. У центрі Кропивницького встановили станцію з вимірювання якості повітря
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок