"Ми одразу починали процедуру": Нартов про закупівлю ліків для хворих на COVID-19 у Харкові

"Ми одразу починали процедуру": Нартов про закупівлю ліків для хворих на COVID-19 у Харкові

"Ми одразу починали процедуру": Нартов про закупівлю ліків для хворих на COVID-19 у Харкові
.

Директор Харківської обласної інфекційної лікарні Павло Нартов заперечив заяву Олексія Кучера щодо коштів, які перебували на рахунках медзакладу і не використовувалися на закупівлю ліків, необхідних для лікування хворих на COVID-19.

У коментарі Суспільному вранці 27 травня директор лікарні Павло Нартов сказав, що в медзакладі розпочинали підготовку закупівлі ліків щойно дізналися, що гроші мають надійти на рахунок.

"Ми укладаємо договори. Навіть, якщо гроші зайшли, я ж одразу не куплю. Це ж не те, що пішов, купив в аптеці, динамічно. Цим займається економіст, провізор. Вони вкладають договори. Це тривала процедура. Гроші як тільки зайшли, ми одразу починаємо з ними працювати", — пояснив Нартов.

"Зайшла сума 826 тисяч гривень. Ми їх одразу, в той же день почали освоювати. 8-го травня було повідомлення, що вони будуть на рахунку, але їх ще не було на рахунку. Вони на рахунку з'явилися через декілька днів. Ми з того ж дня почали процедуру, вкладати договори по СOVID-пакету, а потім — ще все інше, на ці бактеріальні препарати та інші медикаменти", — уточнив директор.

Опівдні 27 травня Нартов дав коментар пресі через вікно палати — Суспільне транслювало його наживо.

Питання коштів він прокоментував ще раз, зазначивши, що суму, виділену з бюджету, розподіляють впродовж 9 місяців.

"Там гроші заходять, які взагалі по бюджету. По бюджету нам на 9 місяців зайшло, наприклад, 1,5 млн. І ми повинні їх розподіляти щомісяця. В деяких випадках заходить додатково на лікарські препарати. Ми їх витрачаємо одразу, як вони надходять до нас. Ми вкладаємо договори і в процесі самої процедури чекаємо, коли зайдуть до нас лікарські засоби. У середньому, від 10 днів до двох-трьох тижнів, а, може, й навіть місяця", — сказав Нартов.

За його словами, медзаклад готує пояснювальну записку, у якій детально обґрунтує усі етапи закупівлі, через які має пройти медзаклад.

"Ось усі ці заяви... Ніхто ж не перевіряв, щоб конкретно підійти до бухгалтера, щоб вона конкретно показала, що і куди було перерозподілено. Щоб у департаменті... [сказали]: "Дайте мені інформацію через 10 хвилин", просив інформацію щодо цих грошей, можливо, там чогось не було. Але в бухгалтерії все є", — сказав Нартов.

Суспільне попросило директора лікарні надати копії документів, що стосуються закупівель, а також звернень лікарні до профільного департаменту.

Що відомо

  • На брифінгу 26 травня голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер повідомив про суму 1-1,5 мільйони гривень на рахунках лікарні, яку не витрачали на закупівлю медпрепаратів. "Після того, як ми запросили казначейські рахунки, стало відомо, що кожного місяця, і на момент, коли це вибухнуло, в лікарні на рахунках перебувало від мільйона до півтора мільйона гривень, які не витрачалися. Так в мене питання: якщо ці кошти є, чому не купуються ліки?", — сказав Кучер.
  • "Я вам з відповідальністю повідомляю, що питання ліків — це питання керівництва медичного закладу. Контроль, чи використав ці кошти, чи по наповнюваності, ми можемо це перевести вже на департамент, що департамент змушений був контролювати. Чи закуплені ці ліки чи ні. Але рішення приймає, вся відповідальність на директорі", — додав голова ХОДА.
  • Кучер сказав, що вбачає провину у ситуації, що склалася у лікарні, як з боку обласного департаменту, так і директора лікарні. За словами Кучера, між очільником департаменту і директором лікарні існує особистий конфлікт, який суттєво вплинув на ситуацію у лікарні. Кучер не вважає, що сам винний у тому, що сталося. Каже, що зробив усе, що від нього залежить.
  • Профільний департамент ситуацію в інфекційній лікарні не коментує.

Автори: Юлія Давидова, Софія Цвєткова

На початок