Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу

Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу

Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу
Газорозподільний щит посічений уламками. Шевченківська громада, 13 січня 2023 року. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Жителям села Шевченкове, що на Миколаївщині, прийшли платіжки за транспортування газу. В селищі з квітня 2022 року відсутнє газопостачання через пошкоджений російськими військами магістральний газопровід.

Про це кореспондентам Суспільного розповів голова Шевченківської громади Олег Пилипенко.

За словами Пилипенка, платіжки надіслали й до сільської ради. У відповідь до постачальника газу написали звернення.

"У листах вказуємо, що фактично ця послуга не надавалася, тобто газифікація населеного пункту була припинена внаслідок обстрілів Російською Федерацією наших територій, і фактично з квітня місяця наші заклади комунальні не отримували газ в жодному вигляді", — сказав голова громади.

Не згодні платити, каже Олег Пилипенко, і за так звані "технічні втрати".

"Одна справа оплачувати тоді, коли це транспортування дійсно здійснювалось, інше — коли не було транспортування газу фактичного. Крім того, нам також виставили рахунки за так звані "технічні втрати". Ми не згодні, оскільки газу в трубах не було, то про які технічні втрати може йти мова", — розповів Олег Пилипенко.

Прессекретарка АТ "Миколаївгаз" Ірина Крисанова каже, що жителі села мали особисто звертатися на гарячу лінію та повідомляти про пошкодження будинків, а також індивідуально припиняти договір на постачання газу.

"Наші бригади регулярно робили обстеження. Аварійні бригади виїздили сюди на виклики. Нашими фахівцями були складені акти про пошкодження. Якщо будинки були повністю зруйновані, ця інформація передавалася до наших центрів обслуговування", — пояснила Ірина Крисанова.

Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу
Отвори у пошкоджених газових трубах закрили плівкою. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Для будинків, які були зруйновані, каже прессекретарка компанії постачальника, оплата за розподіл газу не нараховувалася.

"Якщо якийсь будинок не заактований, необхідно звернутися до нас на аварійну лінію 104, щоб зафіксувати заявку, що розподіл газу зараз не відбувається", — сказала Ірина Крисанова.

Якщо людина не споживала газ, каже Ірина Крисанова, то у 2024 році сума за розподіл буде значно нижчою. Станом на 12 січня споживачам зробили перерахунок за послуги.

"Газопостачання у селі було повністю припинено з 1 червня 2022 року внаслідок артилерійських обстрілів і неможливість виконати ремонтні роботи на газорозподільчих мережах", — сказала Ірина Крисанова.

Олег Пелипенко говорить, що люди не мали зв’язку, не мали можливості виїхали в місто для того, аби зв’язатися із постачальником і повідомити про пошкодження. Платити за послугу, яка не надається — не бачить сенсу, тому що невідомо, коли газ поступить до будинків мешканців селища.

Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу
Фахівці "Миколаївгазу" ремонтують газорозподільчій вузол. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Жителька села Шевченкове Наталія проживала з перших днів повномасштабної війни в селищі. З квітня 2022 року газом не користувалась, бо його не було. Платіжку за транспортування отримала. Відразу ж зателефонувала на гарячу лінію.

"Пояснили, що за 2022 рік будемо ми платити у 2023 році. Якщо хтось не заплатить, то газ нам відключать і будемо ми сидіти без газу. І я заплатила за транспортування 2300 гривень. Палимо дровами, як немає дров, то сидимо в холодній хаті, під світло підключаємо каміни, аби нам хоч трошки тепло було", — розповіла Наталія.

За словами Олега Пилипенка, у шести населених пунктів Шевченківської громади зруйновано від 90 до 100 відсотків будинків.

"Навіть якщо газову мережу відбудують, відремонтують у цих населених пунктах, коли газ з’явиться в домівках, яких на даний час немає, це питання велике. За цими адресами людині продовжують нараховувати за ті послуги, які вона на даний час не отримує і дуже не скоро буде отримувати", — сказав голова громади.

Спірна послуга. На Миколаївщині люди отримують платіжки за транспортування газу
Співробітники АТ "Миколаївгаз" виконують ремонтні роботи. Шевченківська громада. 13 січня. Фото: Єлизавета Кротик/Суспільне Миколаїв

Про конкретні терміни підключення газу в селищі у Миколаївгазі не говорять.

"Фахівцям необхідно виконати повне обстеження, оцінити обсяги робіт, повністю відключити усіх споживачів та опресувати газові системи, які мають буди повністю герметичними. Для цього "Миколаївгазу" необхідно замінити понад три кілометри газопроводів", — розповіла Ірина Крисанова.

Читайте також

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube, Facebook та Instagram.

На початок