Росія намагається створити двохмільйонну армію — ГУР

Росія намагається створити двохмільйонну армію — ГУР

Армія РФ, фото ГУР
. Армія РФ. Фото: з сайту ГУР

За оцінками воєнної розвідки України, Росія намагається створити двохмільйонну армію. Про це інформує пресслужба Головного управління розвідки Міноборони України.

“Під час першої хвилі мобілізації до збройних сил РФ було призвано 300 тисяч осіб. Після нетривалої підготовки мобілізованих направляють у зону ведення бойових дій в Україні”, — йдеться у повідомленні.

Воєнна розвідка України не виключає, що керівництво Росії найближчими днями оголосить про проведення чергової хвилі мобілізації. До збройних сил РФ потраплять ще 500 тисяч росіян, що дозволить Росії створити стратегічні резерви.

За даними розвідки, в Росії вже активно відбувається підготовка до оголошення чергової хвилі мобілізації. На законодавчому рівні вносяться зміни у закони РФ, які регламентують проведення мобілізації. Також триває активна підготовка навчальних центрів.

“За оцінками воєнної розвідки України, масштаб мобілізаційних заходів, які проводить країна-агресор, свідчить про плани її керівництва створити армію чисельністю близько двох мільйонів осіб”, — зазначили у ГУР.

25 серпня 2022 року президент Росії Володимир Путін підписав указ № 575 “Про встановлення штатної чисельності збройних сил Російської Федерації”, яким чисельність ЗС Росії визначено 2 039 758 осіб, зокрема 1 150 628 військовослужбовців. Указ мав набрати чинності з 1 січня 2023 року.

Мобілізувати чоловіків, які мають трьох дітей, планують в РФ

Крім того, стало відомо, що в Росії хочуть мобілізувати чоловіків, які мають трьох дітей. Про таке заявила депутатка Держдуми РФ Ніна Останіна з посиланням на членкиню Ради з прав людини Ірину Киркору.

"На жаль, Ірина Валеріївна підтвердила ваші побоювання, дорогі мої друзі-передплатники, щодо скасування пункту Директиви Генштабу від 4.10.2022р. про відтермінування під час проведення часткової мобілізації батьків багатодітних сімей із трьома дітьми”, — написала Останіна.

Відповідний документ, за словами Кіркори, було направлено до військкоматів РФ наприкінці грудня минулого року за підписом тепер уже колишнього начальника Генштабу РФ Валерія Герасимова.

“І він знайшов підтвердження в її розмові з представником Генштабу. Спроби домогтися від Міноборони відповіді на мою урядову телеграму від 30 грудня успіхом не увінчалися: "У нас були вихідні та святкові дні", — написала Останіна.

Що відомо про мобілізацію в Росії

Президент Росії Володимир Путін 21 вересня 2022 року оголосив про проведення часткової мобілізації в Росії. Міністр оборони Росії Шойгу заявив, що в ході мобілізації буде призвано 300 тисяч резервістів, які пройдуть підготовку перед відправкою в зону "СВО".Згодом Держдума РФ дозволила відправляти на війну засуджених за тяжкі злочини.

На тлі оголошення мобілізації по усій Росії пройшли акції протесту. Затримали 1320 людей з 39 міст. Також в Росії почалися підпали адміністрацій і військкоматів.

28 жовтня Путін оголосив про закінчення російської військової мобілізації. Міністр оборони РФ Шойгу заявив, що в Україну відправили 82 тисячі мобілізованих росіян.

Президент України Зеленський зазначив, що Росія нищить корінні народи під приводом мобілізації.

У грудні повідомлялось, що на території Білорусі збільшилася кількість російських мобілізованих.

Зазначимо, що 19 жовтня Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. Росіяни проводять мобілізацію на тимчасово окупованих територіях України.

Війна. Усі останні новини

На початок