Міносвіти створило робочу групу з розробки єдиних зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту

Міносвіти створило робочу групу з розробки єдиних зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту

Міносвіти створило робочу групу з розробки єдиних зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту
. Ілюстративне фото: Unsplash

Ще у листопаді 2022 року Міністерство освіти заявило, що створило робочу групу з розробки єдиних зразків каліграфічного письма букв українського алфавіту та цифр. Згідно з наказом, 25 січня 2023 року на затвердження міністерства уже мають подати зразки. У мережі новина викликала здивування.

Міносвіти опублікувало наказ ще 4 листопада. У тексті вказано, що такі прописи необхідні для "уніфікації основних характеристик форм букв українського алфавіту і цифр та єдиних зразків каліграфічного письма (...) для поліпшення якості навчально- методичного забезпечення". Однак інформація стала відома тільки 10 січня.

Графічна та діджитал дизайнерка Олександра Корчевська на своїй сторінці у Facebook опублікувала розлогий пост, де виклала свій погляд на проблематичність такого рішення.

"Для мене це неочікуваний результат". Школяр з Кіровоградщини став переможцем Радіодиктанту національної єдності

Серед питань, які виникли у Корчевської, – відсутність фази обговорень, коли зацікавлені особи можуть коментувати цей проєкт між його розробкою і між його затвердженням, відсутність будь-яких результатів, хоча уже за кілька днів їх мають затвердити, та невідповідність людей ініціативної групи.

На думку дизайнерки, серед учасників групи немає практикуючих каліграфів, є явний перекос у сторону методистів, доробок яких у сфері дитячих прописів неочевидний, бо "лише одна авторка гуглиться як автор прописів".

Водночас Корчевська розуміє необхідність уніфікації прописів під один стандарт, адже "відсутність усталених робочих зошитів, прийнятих для всіх, погана їх узгодженість з дистанційним навчанням – це теж проблема, яку треба вирішувати".

На її думку, такі проєкти МОН виставляє, коли розробка вже підійшла до кінця: "Тобто моменту з обговоренням не настане, все це буде затверджене, а команда, яка не розуміється на питанні, перепише те, що було, і ми отримаємо той самий шлак, але в новій обгортці".

У коментарях до допису дехто висловив сумнів щодо необхідності прописів.

"Я так дуже обережно хочу нагадати, що оцінювання так званої каліграфії в шкільній програмі НУШ скасовано, – зазначила журналістка Зоя Звиняцьківська. – Тобто: вчитель може показувати, як поєднувати букви і як їх писати, але не може вимагати від учнів чіткого відтворення і знижувати оцінки за варіанти написання. Єдина вимога — зрозумілість написаного. З огляду на це в мене питання: нащо МОН у принципі це робить?".

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube.

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок