Наступне засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 січня — Міноборони ФРН

Наступне засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 січня — Міноборони ФРН

Наступне засідання у форматі "Рамштайн" відбудеться 20 січня — Міноборони ФРН
. Крістіне Ламбрехт, Міністр оборони Німеччини. Фото: Андре Паїн / Getty Images

Наступна зустріч контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" має відбутися 20 січня 2023 року.

Як повідомляє пресслужба Міністерства оборони Німеччини, заплановану зустріч під час телефонної розмови 7 січня обговорила голова міністерства Крістіне Ламбрехт з її американським колегою Ллойдом Остіном.

"Міністерка оборони Ламбрехт говорила з міністром оборони Ллойдом Остіном сьогодні під час її першої міжнародної телефонної конференції у новому році. У рамках підготовки до майбутньої зустрічі в Рамштайні 20 січня 2023 року у фокусі переговорів були поточна військова ситуація в Україні та координація подальшої військової підтримки оборонної боротьби України, зокрема бронетранспортерів та системи ППО Patriot", — йдеться у повідомленні.

Ламбрехт зазначила, що надання комплексів Patriot суттєво посилить протиповітряну оборону України на додачу до ЗРК Gepard та комплексів IRIS-T.

Окрім того, міністерка обговорила з Остіном спільну німецько-американську ініціативу щодо постачання Україні бронетранспортерів західного зразка.

"У той час, як США надасть бронетранспортери Bradley, Німеччина поставить до 40 бронетранспортерів Marder як пожертвування з промислових запасів або запасів Бундесверу. Боєприпаси для БМП надійдуть зі складів Бундесверу. Цим ми також доповнюємо заплановане постачання колісних танків-розвідників від наших французьких друзів", — додала Ламбрехт.

Вона зауважила, що ФРН також забезпечить для України запасні частини та ремонт техніки.

"Разом із нашими союзниками ми ще раз показуємо, що ми єдині у підтримці України, діючи як єдине ціле та у тісній координації. Разом ми сильніші", — підсумувала Крістіне Ламбрехт.

Що відомо про "Рамштайн"

Ukraine Defence Contact Group або платформа "Рамштайн" (за назвою авіабази-місця зустрічі) — це зустріч міжнародних союзників, які підтримують оборону України у війні з Росією. Офіційна її назва Ukraine Defence Contact Group. Наразі вона об’єднує міністрів оборони понад 50 країн.

Першу зустріч ініціювали США. Вона відбулась 26 квітня і зібрала представників 43 країни. Відтоді ця контактна група з безпеки зустрічається щомісяця, щоб обговорити безпеку України.

Вдруге союзники спілкувалися онлайн 23 травня. Після конференції глава Пентагону Ллойд Остін повідомив, що військову допомогу Україні вирішили надати 20 держав.

Третя зустріч в форматі "Рамштайн" відбулась 15 червня у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. В ній брали участь представники близько 50 країн (приєдналися Грузія та Молдова). Результатом цієї зустрічі стало постачання далекобійних РСЗВ HIMARS, M270 та іншого озброєння.

Рамштайн-4 20 липня зібрав 50 учасників, зустрічались онлайн. На той момент 30 країн-учасниць вже постачали зброю Україні. Більшість країн-учасниць платформи "Рамштайн" — це члени НАТО та ЄС.

Серед країн Європейського Союзу майже всі постачають Україні озброєння для боротьби проти агресії РФ. За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, не допомагають українській армії Австрія (через нейтральний статус) та Угорщина.

8 вересня відбулась п’ята зустріч країн-союзниць, які допомагають Україні у війні з Росією. На ній США оголосили про стратегію довготривалої підтримки, НАТО — про "зимовий пакет" допомоги, Німеччина пообіцяла забезпечити навчання з розмінування, а Норвегія — передати 160 ракет.

12 жовтня у Брюсселі відбулася шоста зустріч міністрів оборони у форматі "Рамштайн". За підсумками зустрічі глава Міноборони США заявив, що Сполучені Штати нададуть Україні системи ППО настільки швидко, наскільки це можливо. Міністерство оборони Німеччини пообіцяло Україні самохідні артилерійські установки PzH 2000 та реактивні системи залпового вогню MARS II. Нідерланди заявили, що уряд країни надасть Києву ракети для систем протиповітряної оборони на суму 15 мільйонів доларів. Крім того, про додатковий пакет допомоги на суму 47 мільйонів доларів оголосила Канада: до нього увійшли артилерійські снаряди, зимові форма та обладнання, камери для дронів та обладнання для супутникового зв'язку.

Учасники сьомої зустрічі групи партнерів України у форматі "Рамштайн", яка відбулась 16 листопада, ухвалили рішення передати Силам оборони боєприпаси для реактивних систем залпового вогню, системи протиповітряної оборони та артилерію.

Що відомо про останню допомогу Заходу для України

6 січня Сполучені Штати оголосили про виділення нового пакета військової допомоги для України на суму у понад 3 мільярди доларів. Він включатиме бойові машини піхоти M2 Bradley, самохідні гаубиці та іншу бронетехніку, реактивні снаряди GMLRS, ракети "земля-повітря", а також протитранспортні міни.

Німеччина ухвалила рішення передати Україні батарею протиповітряної оборони Patriot, повідомив Володимир Зеленський за результатами перемовин із канцлером Олафом Шольцом. Окрім того, Німеччина передасть Україні 40 бойових машин Marder.

5 січня стало відомо, що Німеччина направила Україні черговий пакет військової допомоги, який включає ракетні системи, транспорт різного типу, системи для боротьби з безпілотниками та генератори.

Читайте також

"Щодня мир стає ближчим": Зеленський розповів про оборонну підтримку України

США оголосили рекордний пакет військової допомоги, обстріли Херсона перед Різдвом. 318 день війни. Онлайн

На початок