"Щодня мир стає ближчим": Зеленський розповів про оборонну підтримку України

"Щодня мир стає ближчим": Зеленський розповів про оборонну підтримку України

"Щодня мир стає ближчим": Зеленський розповів про оборонну підтримку України
. Президент Володимир Зеленський / Фото: пресслужба президента

Україна отримує все більше політичної, дипломатичної та оборонної підтримки від союзників на тлі російського вторгнення, що з кожним днем наближає перемогу у війні, розв’язаній Росією.

Про це під час відеозвернення 6 січня заявив президент Володимир Зеленський.

"Нарешті можна сказати, що нам вдалося вивести силу України і оборонну взаємодію з партнерами на новий рівень. Той, який нам дійсно потрібен. Тепер у наших воїнів буде ще більше зброї, техніки, снарядів, оборонних систем, які зроблять нас значно більш підготовленими до будь-яких ескалаційних планів Росії і тих ударів, які держава-терорист завдає — не розрізняючи, чи свято, чи будні", — зазначив гарант.

Президент розповів, що після його візиту до Сполучених Штатів Америки два тижні тому у дипломатичному марафоні України було вже понад двадцять етапів. Зокрема, за цей час він поспілкувався із лідерами Німеччини, Швеції, Японії, Хорватії, Іспанії, Латвії, Туреччини, Франції, Данії, Румунії, Канади, Норвегії, Британії, Нідерландів, Ізраїлю, Греції та Індії. Окрім того, Зеленський встиг провести перші від початку року переговори з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, а також представниками США. Зокрема, 6 січня Київ відвідала делегація Сенату Сполучених Штатів, а також відбулись перемовини між міністрами оборони двох країн.

Президент нагадав, що 6 грудня США оголосили про новий пакет збройної допомоги на суму майже у 3 мільярди доларів.

"Сьогодні ж оголошено про новий дуже потужний пакет американської оборонної підтримки для нашої держави. Вперше ми отримаємо броньовані машини Bradley — це саме те, що треба. Нові гармати і снаряди, зокрема, високоточні. Нові ракети, нові дрони. Це — вчасно і сильно. Загальний обсяг цього пакету підтримки від США — майже 3 мільярди доларів", — зауважив Зеленський.

Він подякував за допомогу президенту США Джо Байдену. Також Володимир Зеленський висловив подяку канцлеру ФРН Олафу Шольцу за рішення надати Україні систему ППО Patriot.

"Також сьогодні з паном канцлером ми обговорили інші аспекти нашої оборонної взаємодії, зокрема 40 Marder та інші речі, які необхідні, щоб зупинити російську агресію", — підкреслив гарант.

Президент підкреслив, що нині Україна отримує більше ППО, більше бронетехніки, вперше — західні танки, більше гармат і снарядів, а також більше енергетичних і політичних можливостей, що дозволить захистити українців і всіх європейців від будь-яких проявів російського терору.

"Рашизм має програти у цій війні — в усьому й усюди. На землі, в небі, на морі, в енергетиці, в економіці, в політиці та зрештою – на лаві підсудних у міжнародному трибуналі за цю агресію проти України. Щодня ми разом із партнерами наближаємо цей вирок для терористів. Щодня мир стає ближчим", — підсумував Володимир Зеленський.

Що відомо

  • 6 січня Сполучені Штати оголосили про виділення нового пакета військової допомоги для України на суму у 3 мільярди доларів. Він включатиме бойові машини піхоти M2 Bradley, самохідні гаубиці та іншу бронетехніку, реактивні снаряди GMLRS, ракети "земля-повітря", а також протитранспортні міни.
  • Німеччина ухвалила рішення передати Україні батарею протиповітряної оборони Patriot, повідомив Володимир Зеленський за результатами перемовин із канцлером Олафом Шольцом.
  • 5 січня стало відомо, що Німеччина направила Україні черговий пакет військової допомоги, який включає ракетні системи, транспорт різного типу, системи для боротьби з безпілотниками та генератори.

Читайте також

Німеччина та США передадуть Україні БМП, Путін заявив про "припинення вогню" на Різдво. 317 день війни. Онлайн

На початок