Відшукала тіла у завалах: собака Уна з Дніпра отримала медаль “За віддану службу”

Відшукала тіла у завалах: собака Уна з Дніпра отримала медаль “За віддану службу”

Відшукала тіла у завалах: собака Уна з Дніпра отримала медаль “За віддану службу”
. Фото: Суспільне Дніпро

У Дніпровській бригаді Нацгвардії служить бельгійська вівчарка Уна. Наприкінці вересня саме вона знайшла загиблих у завалах приватного будинку.

Тоді від ракетного удару армії РФ померла ціла родина – мати, бабуся та двоє дітей. За це Уна отримала нагороду “За віддану службу”, розповів Суспільному кінолог, який працює з твариною.

Уна – військова бельгійська вівчарка, що спеціалізується на пошуку вибухівки і зброї. Разом з кінологом Олексієм вони працюють від початку повномасштабної війни, до того тварина була звичайною домашньою собакою.

"Вона натренована на пошук вибухових, наркотичних речовин, але коли я був на блокпосту, до мене приїхав командир частини й спитав, яка собака може виконувати службу з пошуку зниклих людей", – каже військовий кінолог Олексій Тезіков.

Це була ніч на 29 вересня, тоді у приватний сектор у середмісті Дніпра прилетіла російська ракета. Кінолог одразу обрав Уну, хоча вона до того жодного разу не шукала людей.

"Дали дитини чобіточок, і я дав собаці, собака почала пошук. Ми шукали понад дві з половиною години, означало що під руїнами знаходяться загиблі люди", – розповів кінолог.

Тоді під завалами будинку загинула ціла родина – бабуся, мати та двоє дітей. На руїнах сидів пес Крим. Уна вказала місце, і рятувальники почали пошуки. Саме за цю допомогу собака й отримала медаль.

Окрім Уни, у дніпровській бригаді Нацгвардії служить ще близько десяти собак.

"Саме за час повномасштабного вторгнення це перша нагорода, оскільки наша бригада несе службу на блокпостах, Уна виконує завдання і там по знаходженню зброї, наркотичних речовин", – сказала офіцерка групи інформації Ольга Вільхова.

Нині вівчарка Уна разом з Олексієм працюють на блокпостах по усій Дніпропетровщині. Утім, каже кінолог, собака має й вихідні, а ще частування за гарну роботу.

Що відомо

  • Російські війська у ніч на 29 вересня вдарили по Дніпру двома ракетами, одна з них влучила у приватний житловий будинок, інша — на територію ринку. Унаслідок обстрілу загинуло четверо людей, серед яких двоє — діти.
  • У місті пошкоджені понад 60 приватних будинків та кілька багатоповерхових. Понівечений ринок, автобуси, автівки та лінії електропередач.
  • У ніч на 29 вересня по Дніпру вдарили потужною та неточною ракетою Х-22. Бойова частина такої ракети вагою понад 900 кілограмів.

Читайте також

Вісім пошкоджених дахів і 600 вибитих вікон. У Дніпрі відновлюють пошкоджені внаслідок ракетних ударів будинки

"Я лежу, й ударна хвиля проходить по мені". Дніпряни розповіли про нічний ракетний удар по місту

Читайте нас у Telegram: Суспільне Дніпро

На початок