Питання демілітаризації Запорізької АЕС: росіяни пропонують замінити військових на Росгвардію – міністр Галущенко

Питання демілітаризації Запорізької АЕС: росіяни пропонують замінити військових на Росгвардію – міністр Галущенко

Питання демілітаризації Запорізької АЕС: росіяни пропонують замінити військових на Росгвардію – міністр Галущенко
. ЗАЕС. Фото Андрія Бородуліна / AFP через Getty Images

У межах демілітаризації окупованої Запорізької АЕС росіяни пропонують замінити своїх військових на Росгвардію.

Про це розповів міністр енергетики України Герман Галущенко в етері Національного телемарафону "Єдині новини" 27 грудня.

"У нашому розумінні, як і в розумінні всього цивілізованого світу, демілітаризація – це повний вихід військових, Росгвардії, важкої техніки зі станції та відповідно створення периметра навколо, де її не буде. У розумінні росіян звучить те, що вони хочуть замінити збройні сили на Росгвардію. І це точно не те, про що ми говоримо", – каже міністр.

Також він зазначив, що представники концерну Ростатом, які незаконно перебувають на ЗАЕС, мають піти разом з російськими військовими, щоб "дати можливість українському персоналу спокійно і безпечно виконувати свою роботу".

"Ці умови є обов'язковими. Якщо ми зможемо досягти згоди на цьому ґрунті, то, безумовно, це буде хороша новина. Але нині риторика, яка йде з Кремля, спрямована в інший бік", – наголосив міністр.

Як раніше повідомляло Суспільне, генеральний директор МАГАТЕ Гроссі продовжує перемовини з українською та з російською стороною щодо питання створення зони безпеки навколо ЗАЕС.

Що відомо

  • ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня захоплена російськими військовими. РФ розміщує на майданчику станції військову техніку та боєприпаси. Обстрілюють росіяни і саму станцію, руйнуючи ЛЕП, спричиняючи відключення енергоблоків і звинувачуючи в цьому ЗСУ. 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Також росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В Енергоатомі назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для ЗСУ рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.
  • 2 грудня очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що агентство сподівається досягти домовленості з Росією та Україною про створення захисної зони на Запорізькій атомній електростанції до кінця року
  • 5 грудня речниця російського МЗС Марія Захарова заявила, що про вихід російських військових із Запорізької АЕС "не може бути й мови".

Читайте також

Окупантам вкотре не вдалося під'єднати Запорізьку АЕС до російської енергомережі — президент "Енергоатома"

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber

На початок