На Хмельниччині переселенці вирощують печериці в хостелі

На Хмельниччині переселенці вирощують печериці в хостелі

На Хмельниччині переселенці вирощують печериці в хостелі
. Фото: Суспільне Хмельницький

Бізнес із вирощування грибів організували в хостелі для проживання в одному з сіл Хмельницького району вимушені переселенці зі східних областей, де ведуться бойові дії. Про це Суспільному розповіла адміністраторка хостела Валентина Гуцалюк. За її словами, в приміщенні, де раніше був швейний цех, з березня цього року стали розміщувати вимушених переселенців. З першого грудня вони вирішили заснувати тут невеликий бізнес.

Як все працює — дізнавалось Суспільне Хмельницький.

Від початку грудня у підвальному приміщенні хостела в селі Ружичанка вимушені переселенці зі східних областей почали вирощувати на продаж печериці. Жителька Краматорська, що проживає в хостелі, Ніна Богданова працює в грибниці, яка займає зараз 15 квадратних метрів площі. Каже, з печериць вже встигли зібрати один врожай.

"Спочатку землю привозили, міцелій, ми укладали все це, поливали, чекали, коли будуть перші плоди. Перший збір в нас вже пройшов. Зараз буде вже другий збір", — розповіла Ніна Богданова.

На фото спеціальне приміщення, де ростуть печериці.
На фото спеціальне приміщення, де ростуть печериці. Фото: Суспільне Хмельницький

Одна партія печериць проростає в спеціально обладнаному саме для грибів приміщенні із температурою 18-20 градусів та високою вологістю близько трьох тижнів. Вологість працівники так само мусять регулювати. Потім їх треба швидко зрізати, аби не переросли. Орієнтовно з одного квадратного метра виходить 35 кілограмів грибів. Реалізовують продукцію поки що тільки для місцевих, каже Ніна Богданова: "Я сама з села, тому мені дуже подобається працювати на землі й приємно дивитися на те, що виростила, що це плоди нашої роботи".

Саме приміщення, де проживають вимушені переселенці — будівля колишнього швейного цеху. За кошти благодійних організацій там зараз роблять ремонт, деякі кімнати вже обладнали для проживання родин, розповідає адміністраторка хостела Валентина Гуцалюк.

"В нас є багато переселенців, які не мають куди повернутися додому. Їхні будинки зруйновані й тимчасово вони будуть у нас. В нас є все: душ, туалети й все, що необхідне для людей", — сказала Валентина Гуцалюк.

У цьому хостелі проживає 28 переселенців.
У цьому хостелі проживає 28 переселенців. Фото: Суспільне Хмельницький

За її словами, в хостелі проживає 28 переселенців з місць, де ведуться бойові дії. Для цього та інших підприємств Луганська обласна військова адміністрація залучає допомогу міжнародних благодійних організацій, аби допомогти освоїтись та працевлаштуватись своїм жителям, каже її представник Андрій Зайцев.

"Все ж таки, представники переселенців — це не тягар. Це можливості для громад, які приймають вимушених переселенців. І навіть якщо ми звідси поїдемо, то все, що ми тут наробимо і заробимо, залишиться тут, на благо Хмельниччини", - каже Андрій Зайцев.

З його слів, в Хмельницькій області зараз проживає вісім з половиною тисяч вимушених переселенців з Луганщини.

Читайте також

  • У Хмельницькому запрацював новорічний табір для дітей
  • Тричі переїздили: як на Хмельниччині облаштувались переселенці з Миколаєва
  • "Бачила, як розстріляли дітей": мешканка "Будинку милосердя"
  • Десятирічна переселенка викладає у Хмельницькому, аби допомогти ЗСУ

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок