По десять пацієнтів на день. Лікарі хірургічного відділення у Костянтинівці працюють цілодобово

По десять пацієнтів на день. Лікарі хірургічного відділення у Костянтинівці працюють цілодобово

По десять пацієнтів на день. Лікарі хірургічного відділення у Костянтинівці працюють цілодобово
. Фото: Суспільне Донбас

Хірургічне відділення Костянтинівської міської лікарні на Донеччині заповнене на сто відсотків. Тут проводять операції пораненим під час обстрілів армії РФ. Лікарня приймає як місцевих, так і пацієнтів з Бахмутського району. Щодня хірурги проводять до чотирьох операцій.

50-річний В’ячеслав на лікарняному ліжку майже місяць. Напередодні йому зробили останню операцію. Під час обстрілу Бахмута чоловіку відірвало руку та уламком пошкодило печінку. Друг, який був поряд, загинув на місці. Першу допомогу йому надали військові.

"Зрозуміло, що був шоковий стан. Потім сюди на швидкій привезли, маску одягли. І я пам'ятаю одне: боляче було дуже", — згадує В’ячеслав.

По десять нових пацієнтів на день. Хірургічне відділення у Костянтинівці заповнене, лікарі працюють цілодобово
Фото: Суспільне Донбас

В сумці біля чоловіка речі, які вдалося вивезти з Бахмута. Їх привезла сестра, яка зараз доглядає В’ячеслава. До війни він працював будівником. Зараз же чоловік мріє про одужання, протез та роботу.

"Я ж правша. Був будівельником усе життя. Ще й одинак — міг сам будувати. А тепер виходить, я напівбудівельник. Хотілося б протез. Я вже не кажу, як у культуриста. А щоб ручку підняти, рулетку розкрутити", — говорить В’ячеслав.

Везуть поранених з Бахмуту. Хірургічне відділення у Костянтинівці заповнене на 100 відсотків
Фото: Суспільне Донбас

Хірургічне відділення Костянтинівки заповнене: через брак персоналу, лікарі, працюють цілодобово, каже завідувач відділення Юрій Мишастий.

"Абсолютна більшість — це уламкові поранення тулуба, грудної клітини. Ми з таким раніше не стикалися. Якщо це кишка, то буває таке, що передня стінка зовсім відсутня. Рана на 20-30 см, і там доводиться видаляти сегмент. Поранення важкі", — пояснює Юрій Мишастий.

66-річний Олександр на реабілітації після операції на кишківнику. Її зробили два тижні тому. Він отримав поранення під час обстрілу села Кліщіївка, що під Бахмутом.

Везуть поранених з Бахмуту. Хірургічне відділення у Костянтинівці заповнене на 100 відсотків
Фото: Суспільне Донбас

"Почали машину готувати, дітей евакуювати й — приліт у двір, і мене зачепило. Два будинки розбитих, сарай побитий, скотину випустили напризволяще", — розповідає Олександр.

Пацієнтам, які отримали поранення та залишились без житла, завдяки співпраці з волонтерами та благодійними організаціями, після одужання допомагають евакуюватися в більш безпечні регіони.

"Ми беремо на себе пацієнтів з Бахмутського району. Це вкрай важкі пацієнти, яким ми щодня надаємо допомогу. Ми працюємо не на 100 відсотків, а на мільйон, які можливі з нашого потенціалу. Наразі в кожному відділенні по максимуму завантажена койка і максимальна навантаженість на кожного лікаря лікарні. На даний час у хірургічному відділенні — 60 пацієнтів. Це і поранені, і з загальними захворюваннями", — говорить клінічна директорка Костянтинівської міської лікарні Анастасія Яремчук.

Щодня, каже Яремчук, у відділення надходить до 10 нових пацієнтів.

Читайте ще про Костянтинівку та Бахмут

Росіяни не уповільнили темпи наступу на Бахмут — Кириленко

Російські військові обстріляли Костянтинівську громаду — одна людина отримала поранення

У Костянтинівці пошкоджені дитячий садок та два будинки внаслідок обстрілів армії РФ

"Бойовим пінгвінам", що воюють під Бахмутом, на аукціоні зібрали майже 100 тисяч гривень

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок