Дякували та аплодували: боєць ССО розповів, як його підрозділ заходив у деокуповані міста Миколаївщини та Херсон

Дякували та аплодували: боєць ССО розповів, як його підрозділ заходив у деокуповані міста Миколаївщини та Херсон

Дякували та аплодували: боєць ССО розповів, як його підрозділ заходив у деокуповані міста Миколаївщини та Херсон
Остап, боєць Сил спеціальних операцій. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Під час окупації жителі населених пунктів на херсонсько-миколаївському напрямку допомагали підрозділам Сил спеціальних операцій нищити російські війська. Бійці підрозділу займалися координацією та роботою з рухом опору та партизанами на окупованих територіях, пошуком російських цілей, контрпропагандистською діяльністю.

Як заходили у звільнені Снігурівку та Херсон Сили спеціальних операцій, яка робота цьому передувала, журналістам Суспільного розповів офіцер підрозділу Остап.

Навесні 2022 року підрозділ Остапа почав роботу на миколаївсько-херсонському напрямку. У цьому, говорить Остап, допомагали місцеві жителі, які були налаштовані проти окупаційної влади.

"Виїхав хлопець з окупаційної Херсонщини, шукав одразу контакти із Збройними силами, тому що в нього було багато там знайомих і була розгалужена мережа руху опору. Тобто люди, які захотіли допомогти, і що перше вони робили — передавали координати військових Російської Федерації, їхні склади, їхні штаби. Ця інформація перевірялась і туди наносилось ураження", — розповідає боєць ССО.

Втім, через посилення фільтраційних заходів з боку російських військових люди почали боятися.

"Були репресії і їх забирали "на підвал", катували й люди боялись, виїжджали", — говорить Остап.

Серед найбільших деокупованих населених пунктів, куди зайшов підрозділ Остапа — Снігурівка та Херсон. Коли бійці Сил спеціальних операцій заїжджали, люди зустрічали їх з радістю та аплодисментами. Чоловік говорить, це укріплює віру у велике майбутнє.

"Ти проїжджаєш на військовій машині і всі люди виходять на вулицю. Всі дякують, всі аплодують, всі кричать: "Слава Збройним силам України!". Ти виходиш з машини — підбігають діти, просять якісь сувеніри, ти віддаєш всі свої наліпки, які в тебе є, все що в тебе є, аби подякувати тим людям, дітям. Ти розумієш, що з такими дітьми наше майбутнє буде великим", — пригадує військовослужбовець.

Дякували та аплодували: боєць ССО розповів, як його підрозділ заходив в деокуповані міста
Боєць ССО тримає на руках дівчинку в деокупованому Херсоні. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

Сили спеціальних операцій в ході повномасштабної війни Росії проти України виконують різні функції. Зокрема точкові та операції на підтримку основних бойових сил.

"Десь відволікти ворога, десь знищити якийсь об’єкт, якийсь склад або визначити якусь конкретну, важливу ціль, знищення якої допоможе у наступній наступальній операції", — пояснює Остап.

Після перемоги України у війні Остап планує і надалі служити в підрозділі.

Що відомо

  • Сили спеціальних операцій 一 наймолодша та найсучасніша складова Збройних сил України. Для того, аби потрапити на службу, існує певна процедура відбору. Кандидат має скласти не лише фізичні тести на кваліфікаційному курсі, а й пройти випробування на полігонах.
  • У лавах Сил спеціальних операцій бійці віком від 20 до 45 років. Більшість виконаних бойових завдань бійцями Сил спеціальних операцій залишається за кадром через специфіку їхньої роботи й зможуть стати відомими лише після перемоги.

Читайте також

На Миколаївщині тривають роботи з розмінування деокупованих територій

Протягом доби російські війська обстріляли один район на Миколаївщині — ОВА

На Миколаївщині прикордонники знищили російський дрон

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок