"У пошуках Сковороди". 10 цитат-роздумів Олесі Островської-Лютої про українського філософа

"У пошуках Сковороди". 10 цитат-роздумів Олесі Островської-Лютої про українського філософа

"У пошуках Сковороди". 10 цитат-роздумів Олесі Островської-Лютої про українського філософа
.

3 грудня в Україні відзначали 300 років від дня народження українського філософа та письменника Григорія Сковороди. До цієї визначної дати було знято документальний фільм "У пошуках Сковороди" на замовлення Суспільного, прем'єра якого відбулась 10 грудня в Українському Домі – 21 грудня його буде опубліковано на YouTube-каналі Суспільне Культура.

У фільмі відомі українські діячі поділилися своїми роздумами про українського філософа. Ми зібрали найцікавіші цитати артменеджерки та директорки Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький арсенал" Олесі Островської-Лютої про Григорія Савича.

Про значення Сковороди для могилянців

Я вчилася в Могилянці, а там Сковорода – особлива постать, починаючи з того, що вся студентська субкультура пов'язана та обертається навколо пам'ятника Сковороді на Подолі. Тобто це місце, де збиралися, де сиділося довго, слухалися якісь розмови. Вислів "біля Сковороди" – для мене взагалі з такої юності. Мені завжди згадується юнацька закоханість.

Про освіту Сковороди

Тоді існувала досить розвинена низова освітня мережа. Були всі ці школи, де навчалися діти козаків, а все ж таки Сковорода був з козацького роду. І пізніше – колегіуми, де вчилися місцеві діти.

Читайте також: "Що сказав би Сковорода про сучасний світ, соло-мандрівки та полювання росіян на нього? Інтерв'ю з філософом"
10 тез артменеджерки Олесі Островської-Лютої про Григорія Сковороду
Кадр із фільму "У пошуках Сковороди"

Про те, що Сковорода не отримав диплом

Сам Сковорода не виглядає як людина, котру цікавили формальні досягнення. Він набагато більше схожий на людину, котру цікавило самопізнання, самозанурення.

Про навчання у Могилянці

Ми пам'ятаємо, що такі видатні імперські постаті, як-от Ломоносов, теж навчалися в Могилянці, бо це був центральний заклад.

Навчання Сковороди в Могилянці – це своєрідний трамплін у найбільш освічені прошарки Гетьманщини.

А Гетьманщина була інтелектуальним донором для Російської імперії в той період загалом.

Про життя в Петербурзі

Дуже важко давалося багатьом українцям, хто виріс в Гетьманщині, життя в Петербурзі. Це зовсім інша субкультура, клімат, стосунки. І це, можливо, було причиною рішення повертатися. Тобто влаштування себе в певну ієрархію і функціонування всередині ієрархії не відповідало тому, як Сковорода взаємодіє зі світом.

Після конфлікту з переяславським викладачами Сковорода повернувся до навчання в Могилянці

Це, мені здається, підтверджує його відчуття, що він має власний шлях – не інституційний, а особистісний. Тобто це персональне пізнання Бога і пізнання себе.

Читайте також: Філософ Тарас Лютий: "Найбільший секрет філософування Сковороди — вчитися бачити у видимому невидиме"
10 тез артменеджерки Олесі Островської-Лютої про Григорія Сковороду
Кадри з фільму "У пошуках Сковороди".

Про вчителювання

Сковорода мусив з чогось жити, йому потрібна була якась робота. А яка ж інша робота в цей час, як не вчителювання? Сковорода був цінний не тільки як учений, носій знання, а і як той, хто бував у світах, при дворі.

Про характер Сковороди

Він був досить гострим чоловіком, не був з єлейним характером, з яким чудово всі порозумівалися. Коли читаєш його характеристики учнів, вони дуже гострі, часом дуже нетолерантні. Щось таке, що вже сучасний світ не міг би прийняти абсолютно. Я пам'ятаю, наприклад, характеристики учнів на кшталт "весьма туп".

Однак він так само був людиною, котра будувала дуже глибокі прив'язаності. Наприклад, з учнем Ковалинським у них був всежиттєвий зв'язок. Нам залишилося їхнє листування. Ми знаємо, що між ними постійно відбувався обмін, який був настільки емоційним, що вже теперішній читач не зовсім навіть може зрозуміти таку глибоку емоційність між учителем і учнем.

10 тез артменеджерки Олесі Островської-Лютої про Григорія Сковороду
Презентація фільму "У пошуках Сковороди". Каріна Бугайченко, Суспільне

Про філософію Сковороди

Мандрівний філософ – це і є втілення його філософії.

Це і є її реалізація. Хтось пише тексти, а Сковорода це втілював у першу чергу як практику.

Про руйнування музею Сковороди у Харкові

Як я розумію, вони (росіяни) точно навмисно поцілили в будівлю. Вони пізніше якось це обґрунтовували – їм здавалось, що там є штаб. Але мені воно вкладається в низку символічних зруйнувань. Тобто те, що є важливим для окремішності українського суспільства, під атакою.

18 грудня о 20:00 відбулась прем'єра фільму "У пошуках Сковороди" на телеканалі Суспільне Культура. Незабаром стрічка стане доступною й на ютуб-каналі Суспільне Культура.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок