У Кропивницькому вдвічі збільшився попит на генератори. На що звертати увагу під час вибору

У Кропивницькому вдвічі збільшився попит на генератори. На що звертати увагу під час вибору

У Кропивницькому вдвічі збільшився попит на генератори. На що звертати увагу під час вибору
. Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому вдвічі збільшився попит на генератори після масованого обстрілу енергосистеми України 23 листопада. Про це розповіли продавці, з якими поспілкувалась знімальна група Суспільного.

Після обстрілів 23 листопада, на Кіровоградщині електропостачання не було майже добу, не їздили тролейбуси, на дві доби споживачі підприємства "Дніпро-Кіровоград" залишились без водопостачання, були перебої з мобільним зв’язком та Інтернетом.

В магазині генератори всі розкупили, ті, що є на вітрині, заброньовані, говорить продавець Олег Ситнік. Пояснив, на сертифікаті має бути адреса та контакти виробника, параметри генератора, серійний номер, печатка і підпис відповідальної компанії. "Сертифіковані, з офіційним сервісом, вони відповідають нормам стандарту ЄС. Генератори бувають китайські, польські, румунські. Китайський можна купити за 20 тисяч, меншої потужності, на 2,5 та 2,8 кВт приблизно за 30 тисяч гривень".

Олег Ситнік радить для під’єднання генератора викликати електрика.

Власник магазину Сергій Можар розповів, є покупці, які питають, чи можна генератор ставити на балконі. "Щоб не було летальних випадків ми не рекомендуємо, але люди нас не слухають".

При використанні генераторів, потрібно дотримуватись правил безпеки. Якщо їх порушувати, можна отруїтись чадним газом, сказав інспектор з пожежного нагляду служби з надзвичайних ситуацій Ростислав Болюк. "Застосовувати пристрої дозволяється лише на відкритому повітрі, на відстані не ближче шести метрів до будівель, які мають вікна. Дозаправляти генератор та відкривати пальні баки під час роботи забороняється".

За словами інспектора з пожежного нагляду Ростислава Болюка, цьогоріч отруєнь або пожеж через використання генераторів на Кіровоградщині не було.

Читайте також

  • У Кіровоградській області діють обмеження електроспоживання.
  • На Кіровоградщині поліцейські облаштували 27 "Пунктів незламності".
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок