Демократи остаточно здобули більшість у Сенаті США

Демократи остаточно здобули більшість у Сенаті США

Демократи остаточно здобули більшість у Сенаті США
. Фото: Shutterstock

У другому турі виборів до США у штаті Джорджія перемогу здобув представник Демпартії Рафаель Ворнок, завдяки чому демократи здобувають 51 зі 100 місць у верхній палаті Конгресу Сполучених Штатів.

Про це повідомляє CBS News.

Зазначається, що Ворнок отримав 50,6% голосів виборців, а його конкурент від республіканців Гершел Вокер — 49,4%.

Завдяки перемозі Ворнока більшість місць у Сенаті залишиться за демократами — 51 проти 49. Водночас Республіканська партія здобула більшість у Палаті представників Конгресу.

"Після наполегливої кампанії для мене честь вимовити найсильніші слова, які будь-коли мали вагу в демократії: люди висловилися", — зазначив Ворнок під час виступу після оголошення результатів виборів, повідомляє Associated Press.

На виборах минулого місяця Ворнок випередив Вокера, набравши 37 000 голосів із майже 4 мільйонів поданих, але не зміг набрати 50-відсоткового порога, необхідного для того, щоб уникнути другого туру.

Що відомо

  • Напередодні проміжних виборів у США президент Джо Байден 7 листопада попередив, що перемога республіканців може послабити демократичні інститути країни. Водночас колишній президент Дональд Трамп натякнув, що наступного тижня зробить "велику заяву".
  • 4 листопада конгресвумен, республіканка та "трампістка" Марджорі Тейлор Грін заявила, що, якщо республіканці отримають більшість, від республіканського Конгресу Україна не отримає "ні копійки".
  • 17 листопада стало відомо, що республіканці перемагають демократів у Палаті представників на проміжних виборах в США, подолавши поріг у 218 місць.
  • Сполучені Штати Америки з перших днів війни підтримують Україну та надають їй зброю та техніку на мільярди доларів, яка допомагає у боротьбі з окупантами. Зокрема сучасні артилерійські ракетні системи HIMARS, гелікоптери Мі-17, позашляховики для прикордонників, гаубиці та різноманітні боєприпаси.
  • 9 травня президент США Джозеф Байден підписав ленд-ліз для України — законодавчий акт, який спрощує процес передачі зброї безоплатно, в оренду або з відшкодуванням після завершення війни. За цією процедурою рішення про надання озброєння вирішуватиметься впродовж 72 години.

Читайте також

Вибори у США: Експерт розповів про "відкладену загрозу" перемоги республіканців

"Між партіями не буде розбіжностей": конгресмени США відвідали Київ напередодні виборів та запевнили у підтримці

Президент США Байден має намір балотуватися на другий термін — Білий дім

На початок