"Дім не так шкода втратити у війні, як школу". Історія зруйнованої школи у Торецьку

"Дім не так шкода втратити у війні, як школу". Історія зруйнованої школи у Торецьку

"Дім не так шкода втратити у війні, як школу". Історія зруйнованої школи у Торецьку
Торецька школа №7 у селищі Дружба Торецької громади до влучання російських ракет. Фото надав Олексій Головатий

Кількість пошкоджених та зруйнованих шкіл у Донецькій області перевищила шість сотень. Серед них і Торецька школа №7. Окупанти поцілили в неї чотири рази. Після останнього влучання руйнування найбільші. Нині її учні навчаються дистанційно з різних куточків України. Про долю школи та роботу в евакуації Суспільному розказав директор школи Олексій Головатий.

"Втратити обладнання не так страшно, як саму школу у селищі, бо її навряд відбудовуватимуть там"

У селищі Дружба Торецької громади до місцевої школи ходили 184 учні. Ще 25 дітей відвідували садочок. Тепер більшість школярів вчаться за тисячу кілометрів від рідних стін.

Школа у Торецьку, Донеччина
Сергій Головатий із учнями до 24 лютого. Фото надав Олексій Головатий

Школа у селищі, попри близькість до фронту, мала сучасне оснащення: педагоги постаралися взяти максимум від грантових програм, з гордістю згадує Олексій Головатий.

Тут були лави із сонячними панелями, теплиця, баки для роздільного сортування сміття, інтерактивні дошки, комп’ютерний клас, сенсорна кімната і навіть шкільне радіо.

"Школа для мене — не просто стіни, це частина життя". Як і де навчаються діти зруйнованого закладу
Сонячні панелі в школі у Торецьку, Донеччина, гудень 2019 року. Фото: Лія Русик

"Приміщення школи ми зробили максимально комфортним. З останніх — це бібліотека і харчоблок з їдальнею. На другому поверсі — затишний садочок, у якому нове все: від ремонту до меблів та водозабезпечення. Ззовні на будівлі — стінопис, у дворі школи —велостоянка. Втратити такий освітній осередок буде боляче, адже його навряд чи відбудовуватимуть тут", — розповідав про школу Олексій Головатий 17 травня ще до влучання російської ракети к будівлю школи.

"Дім не так шкода втратити у війні, як школу". Історія зруйнованої школи у Торецьку
Фото надав Сергій Головатий

13 листопада Торецьку школу №7 обстріляла армія РФ. Вчетверте після 24 лютого.

Школа була порожньою, тому ніхто не постраждав, але будівля зруйнована.

"Школа для мене — не просто стіни, це частина життя"
"Школа для мене — не просто стіни, це частина життя". Фото: Олексій Головатий

"Я шокований. Школа для мене — то не просто стіни, це частина життя. Скільки туди ми вклали сил, часу, старань, любові. Пережити складно. Мені здається, свій будинок було б не так шкода втратити у війні, як школу", — каже Головатий.

Планували відзначати 45-річчя школи, а тепер діти роз’їхалися по Україні та за кордон.

Через російську агресію після 24 лютого на Донеччині понад 100 тисяч учнів перейшли на онлайн-навчання, 80% з них — в евакуації.

З прифронтового Торецька ще весною на Львівщину виїхали кілька груп дітей. Одна з них зупинилася у Львові, ще одна — у Самборі. Там вони провели літо та почали новий навчальний рік.

"Залишилося дітей вже мало, батьки позабирали, бо самі також вже виїхали з селища. Тоді ми рятували дітей, поки дорослі вагалися, чи влаштовувалися самостійно. Зараз з нами лише ті учні, батьки яких задіяні в кризових сферах Торецька і продовжують працювати на життєдіяльність міста", — пояснює директор.

Школа у Торецьку, Донеччина
Дитячий садочок при школі до влучання російської ракети. Фото надав Олексій Головатий

Нині заклад працює дистанційно. За словами Олексія Головатого, вісімнадцять учителів вчать 140 школярів. Через російську агресію учнів у Торецькій школі №7 поменшало на 20%: діти роз’їхалися по інших школах України та за кордон.

Більшість дороговартісного обладнання зі школи та садочка, яке можна було забрати, за словами керівника закладу, вдалося зберегти. Він додає: принаймні, поки що.

"Школа для мене — не просто стіни, це частина життя". Як і де навчаються діти зруйнованого закладу
Наслідки російських обстрілів по школі. Фото надав Олексій Головатий

За даними пресслужби ДонОДА на 23 листопада, окупанти зруйнували та пошкодили 682 заклади освіти в області. З них 283 садочки, 298 шкіл, 69 закладів вищої, фахової передвищої та профтехосвіти, позашкільної — 32.

Що відомо

  • В Торецькій громаді на Донеччині під обстріл армії РФ 13 листопада потрапила школа №7. Без постраждалих, але будівля зазнала значних руйнувань. Це вже вчетверте після 24 лютого російські солдати обстріляли навчальний заклад
  • Більшість школярів вчаться за тисячу кілометрів від рідних стін. На Суспільному кілька історій про те, як завершують непростий навчальний рік освітяни та учні Донеччини.
  • Ще весною на Львівщину з прифронтового міста виїхало кілька груп дітей. Одна з них зупиниласяу Львові, ще одна — у Самборі.

Читайте також

На Донеччині росіяни обстріляли Торецьк та Часів Яр. Які наслідки

Сніговий рекорд, пінгвіни та п'ятигодинний розтин риби: луганчанин про експедицію в Антарктиді

Голодомор 1932-1933 років на Донеччині та Луганщині. Спогади та історичні паралелі

На початок