Олена Старікова стартувала в новому сезоні Ліги чемпіонів з велотреку та увійшла в топ-2 спринтерського заліку

Олена Старікова стартувала в новому сезоні Ліги чемпіонів з велотреку та увійшла в топ-2 спринтерського заліку

Олена Старікова стартувала в новому сезоні Ліги чемпіонів з велотреку та увійшла в топ-2 спринтерського заліку
. AP

В обох своїх дисциплінах українка була близькою до виходу в фінал.

У суботу, 12 листопада, на іспанській Майорці стартував новий сезон Ліги чемпіонів UCI з велотреку. Україну в другому сезоні змагань представляє олімпійська віцечемпіонка Олена Старікова.

Другий сезон Ліги чемпіонів складатиметься з п'яти етапів, перший з яких приймала Майорка. Старікова, п'ята найкраща спринтерка дебютного сезону-2021, була заявлена на змагання в спринті та кейріні.

Як виступила Олена Старікова

Спринт:

Олена виграла свій відбірковий старт, випередивши нідерландку Лорін ван Ріссен та колумбійку Марту Байону. У півфіналі їй належало змагатися з цьогорічною чемпіонкою світу в спринті, француженкою Матільдою Ґро та мексиканкою Даніелою Гасіолою.

У підсумку саме Ґро здобула путівку до фіналу, діставшись фінішу на 0.024 секунди швидше за Старікову. Француженка врешті виграла змагання, в очному фінальному протистоянні випередивши нідерландку Гетті ван де Воув.

  • Фінал жіночих змагань зі спринту:
Кейрін:

Турнір з кейріну стартував з трьох відбіркових заїздів, у яких брали участь по шість спортсменок. До фіналу виходили по дві найсильніші велотрекістки з кожної групи.

У своїй групі Старіковій для виходу у фінал не вистачило 0.002 секунди, які вона програла семиразовій чемпіонці світу, німкені Леї Фрідріх. Віцечемпіонка минулорічного спринтерського заліку Ліги чемпіонів вийшла з цієї групи разом з переможницею відбору, олімпійською чемпіонкою Токіо у кейріні Шенн Браспенінкс.

У фіналі найсильнішою виявилася Марта Байона, яку Старікова перемогла того ж вечора у змаганнях зі спринту. Канадійку Келсі Мітчелл на другій позиції колумбійка випередила на 0.018 секунд.

  • Фінал жіночих змагань з кейріну:

Очковий залік Ліги чемпіонів у жіночому спринті: топ-5

За свої виступи у двох спринтерських дисциплінах на Майорці Старікова отримала 24 залікові очки. Це дозволило їй посісти поточне друге місце у відповідному заліку, який після першого етапу очолила нідерландка Браспенінкс.

  • 1. Шане Браспенінкс (Нідерланди) - 26 очок
  • 2. Олена Старікова (Україна) - 24
  • 3. Марта Байона (Колумбія) - 22
  • 3. Лея Фрідріх (Німеччина) - 22
  • 5. Гетті ван де Воув (Нідерланди) - 21

Очки учасникам нараховують за потрапляння до топ-15. За перемогу спринтери отримують 20 очок, а велотрекісти на 15-му місці - 1 бал.

Хто така Олена Старікова

  • 26-річна українська велотрекістка з Харкова.
  • Олімпійська віцечемпіонка Токіо в спринті. Віцечемпіонка світу 2019 року в гіті на 500 метрів.
  • Дев'ятиразова призерка чемпіонатів Європи. Єдине "золото" на континентальному рівні Олена здобула у 2020 році в болгарському Пловдіві, де виграла змагання з кейріну.

Що далі

  • Субота, 19 листопада. 2-й етап Ліги чемпіонів з велотреку (Берлін, Німеччина)
На початок