Львівські науковці розробляють димові шашки та "гранати" для гасіння пожеж

Львівські науковці розробляють димові шашки та "гранати" для гасіння пожеж

Львівські науковці розробляють димові шашки та "гранати" для гасіння пожеж
. Суспільне Львів

У Львівській політехніці працюють над розробками, які стануть при нагоді військовим. Це – спеціальні димові шашки та протипожежні гранати. Їх можна буде використовувати як для навчань, так і на полі бою. Про це Суспільному розповів професор НУ "Львівська політехніка" Зеновій Знак.

Розробки згодом зможуть використовувати військові та надзвичайники.

"Головне призначення тих сигнальних гранат – це позначити місце локації, звідки необхідно, наприклад, евакуювати або поранених, або розвідгрупу", — каже Зеновій Знак.

Науковці Зеновій Знак та Роман Мних
Науковці Зеновій Знак та Роман Мних. Суспільне Львів

Над розробкою працює група з чотирьох хіміків. За декілька місяців вони розробили, створили і вже протестували кольорові димові шашки.

"Це в зібраному вигляді сигнальна димова граната помаранчевого диму. Наповнення є, тут розміщено у вигляді таких "таблеток". А це вже у зібраному вигляді", — каже доцент Роман Мних.

Димові шашки
Димові шашки. Суспільне Львів

Сигнальні гранати створили наразі у двох кольорах: синьому та помаранчевому. Тестують на місці – в лабораторії.

"Ми використали корпуси від старих шприців для того, щоби досліджувати в лабораторних умовах інтенсивність димоутворення, яскравість диму і таке інше", — додає чоловік.

Кольорові димові шашки тестують в лабораторії
Кольорові димові шашки тестують в лабораторії. Суспільне Львів

Науковці використовують спеціальні елементи, які дозволяють димовій шашці спрацювати за різних погодних умов. Горіння відбувається навіть під водою, без доступу кисню з повітря.

Керівник проєкту Зеновій Знак каже, що у своїх розробках він з командою намагається використовувати компоненти українського виробництва.

"Друга розробка спрямована на приготування рецептур для так званих протипожежних гранат. Призначені для дистанційного гасіння пожежі в локальних, обмежених просторах. То може бути невелике приміщення, бліндаж, автотранспортний засіб", — каже професор Зеновій Знак.

Зеновій Знак
Зеновій Знак. Суспільне Львів

Протипожежні "гранати" містять спеціальну речовину, що гасить вогонь. Їх вже протестували у польових умовах.

Читайте також

У львівському виші розробили мобільних роботів

У Львівській політехніці розробили систему штучного інтелекту для роботи з архівами

На початок