У Стрию е-квиток оформили вже понад 14 тисяч пільговиків

У Стрию е-квиток оформили вже понад 14 тисяч пільговиків

У Стрию е-квиток оформили вже понад 14 тисяч пільговиків
. Суспільне Львів

У Стрию для безкоштовного проїзду в громадському транспорті пільговики мають скористатися електронним квитком. Пенсійні та пільгові посвідчення у маршрутках не приймають. Зі старту проєкту в громаді оформили вже понад 14 тисяч е-квитків. Зараз у місті працюють над створенням картки стриянина для решти мешканців. Про те, як впроваджували е-квиток в Стрию та як це працює, дізнавалося Суспільне.

Усі маршрутки у Стрийській громаді обладнані спеціальними валідаторами. Водій Іван Чабанович розповідає, кожна поїздка фіксується. Наразі це стосується пільговиків.

"Пасажири, які мають електронний квиток, пробивають, а хочуть — дають і ми то пробиваємо. І видається стрічка. От пише – година, маршрут, і на якій вулиці пасажир сідав" — каже водій.

Водій Іван Чабанович розповідає про е-квиток
Водій Іван Чабанович розповідає про е-квиток. Суспільне Львів

Кожен пільговик у Стрийській громаді може оформити електронний квиток у місцевому ЦНАПі і їздити безкоштовно. Усього у Стрию надрукували вже понад 14 тисяч таких карток. Електронна система оплати проїзду працює на території всієї Стрийської громади. До неї входять і 17 найближчих сіл.

До сусіднього із Стриєм села вирушає Любомир Янківський.

"В Моршин можу їхати, по селах. Але тільки тих селах, що належать до Стрийського не району, а міста. Бо район має окрему свою оплату", — каже пільговик.

Пасажир Любомир Янківський
Пасажир Любомир Янківський. Суспільне Львів

У Стрию систему електронного квитка почали впроваджувати на початку цього року. Валідатори на маршрутках власним коштом встановив перевізник.

"На всіх рейсах – це 6 рейсів міських і 17 приміських — валідатори встановлені. В цьому випадку велика вдячність перевізнику, який пішов нам на зустріч, адже валідатори він придбав. Це 300 доларів один. І ці валідатори зчитують усю інформацію, яка є на картках", — каже керівник управління житлово-комунального господарства Стрия Ігор Пастущин.

Валідатори е-квитка встановив перевізник
Валідатори е-квитка встановив перевізник. Суспільне Львів

Іншу частину грошей на міську систему електронного квитка виділили з міського бюджету Стрия. За приклад взяли систему електронного квитка у Тернополі.

"У лютому 2022 року ми підписали угоду між перевізником, міською радою і ІТ-компанією на експеримент. І цей експеримент рухався доволі успішно. Після цього ми вже в середині літа провели конкурс на визначення переможця. Ця компанія обслуговує нас і перевізника в цьому електронному квитку. Ми містом перебачили 2 мільйони на ці витрати. Тому що це треба було розробляти, електронні друкарки придбати, щоб це все робити", — каже керівник Стрийської міської громади Олег Канівець.

Персоналізована е-картка для проїзду в транспорті
Персоналізована е-картка для проїзду в транспорті. Суспільне Львів

Зараз у місті працюють над створенням картки стриянина. Нею зможе скористатися решта мешканців. Цю картку планують впровадити вже наступного року.

Читайте також

Е-квиток у громадському транспорті. У Львові стартував перший етап реалізації проєкту

Черги до Центру обслуговування пасажирів: як мешканці Львівської громади отримують е-квиток

На початок