На Хмельниччині впав рівень води. Першими її нестачу відчують жителі Полонного

На Хмельниччині впав рівень води. Першими її нестачу відчують жителі Полонного

На Хмельниччині впав рівень води. Першими її нестачу відчують жителі Полонного
.

Вперше за роки спостережень зафіксовано падіння рівня води до 1 метра в річках на Хмельниччині, у порівнянні зі звичною квітневою нормою. Така ситуація склалась через безсніжну зиму та відсутність дощу. Тому, є загроза, що окремі міста та господарства області можуть опинитись в ситуації дефіциту питної води. Про це в ефірі Українського радіо «Поділля-центр» розповів начальник регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області, Юрій Демінський.

За його словами, п'ятий рік поспіль на території Хмельницької області фіксують низьку водність і з кожним роком ситуація погіршується.

«2020 рік на жаль, є з дуже низькою водністю, відповідно це відобразилось на кількісному та якісному стані водних ресурсів області. Ми наближаємося до критичних показників. На сьогодні водність на стільки мала, що ми йдемо до того, що на багатьох річках будуть відсутні санітарні витрати. Тобто, вода не буде поступати у водойми. Відповідно річки будуть міліти ще більше».

За словами Юрія Демінського, відсутність питної води першими в області можуть відчути жителі Полонного.

«Поверхневу воду в області споживають міста Полонне та Кам'янець-Подільський. По місту Полонному ситуація дуже важка, там всіма службами в області, які дотичні до цього питання, вживаються всі необхідні заходи, аби водосховище біля Полонного залишалось в тих параметрах щоб забезпечувати людей питною водою. Це здійснюється користуючись з тих водних об'єктів, що знаходяться вище за течією. Що місяця ми коригуємо цей процес, відбираємо воду в тих людей, які її не використовують і надаємо пріоритет на водопостачання міста Полонне».

Водозабір міста Кам'янець-Подільський здійснюється на водосховищі Дністра, тому поки що у місті проблем немає.

«На Дністровському водосховищі ситуація трошки краща, це пов'язано з тим, що це гірська річка, а в Карпатах цьогоріч був сніг, не великий, але було водопілля. Але чи вистачить цього запасу води на рік – будемо бачити».

Юрій Демінський наголосив, що час коли водний ресурс є обмежений, пріоритет буде надаватись тим господарствам в яких є документи і відповідні дозволи на водокористування, і в першу чергу це питне водопостачання. Ті хто безконтрольно використовують воду, без відповідних документів будуть піддаватись дискримінації.

Читайте також:

В Україні зафіксували найнижчий за 100 років рівень води в річках. Які наслідки

На початок