Без світла, води та газу. Як живе та готується до зими Бахмут під обстрілами

Без світла, води та газу. Як живе та готується до зими Бахмут під обстрілами

Без світла, води та газу. Як живе та готується до зими Бахмут під обстрілами
Жінка штовхає свій велосипед з речами, намагаючись виїхати з Бахмута, 23 жовтня 2022 року. Фото: DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images

У Бахмутській громаді світла немає вже два місяці, газу — ще з травня й увімкнути його можливості наразі немає, частково відсутнє водопостачання. Про це Суспільному розказав заступник міського голови Бахмута Олександр Марченко.

Бахмут щоденно потерпає від атак російських окупантів. Унаслідок одного з артобстрілів сьогодні в громаді загинув чоловік.

"Учора ворог влучив у будинок майже в центрі міста, унаслідок пожежі повністю згоріли п’ять поверхів. Тоді обійшлося без постраждалих, але вже сьогодні маємо одного загиблого серед цивільних. Кожного дня є обстріли та руйнування", — сказав Марченко.

У місті пошкодженні електромережі. Через відсутність світла не працюють супермаркети, але роботу продовжують дрібні продовольчі крамниці, аптеки, лікарні та поліклініка.

Діти в школах навчаються дистанційно. Педагоги, які лишаються в Донецькій області, щоб проводити заняття, виїжджають до найближчих громад, де є електрика та інтернет.

"Через прильоти пошкодженні високовольтні лінії. Поки виїхати й закінчити їхній ремонт немає можливості. У громаді світла немає вже два місяці, частково відсутнє і водопостачання. Думаємо над тим, як запустити воду за допомогою генераторів", — пояснює заступник мера.

Без світла, води та газу — як живе Бахмут під обстрілами
Літня пара обіймаючись сидить на лавці у прифронтовому Бахмуті на Донеччині, 27 жовтня 2022 року. Місто з травня під щоденними обстрілами. Люди з різних причин не можуть чи не хочуть виїхати у безпечніші регіони. Нині Бахмут – найгарячіша точка лінії фронту на східному напрямку. Фото: DIMITAR DILKOFF/AFP/Getty Images

За його словами, підвозом води у громаді займаються комунальники та рятувальники ДСНС. У першу чергу вони забезпечують лікарні, а також привозять воду жителям. У місті діють пункти видачі гуманітарної допомоги, де людям роздають не лише харчі, а й пічки-буржуйки, каже заступник очільника громади.

"Ми активно готуємося до зими. П’ять тисяч тонн вугілля замовили, частково воно вже надійшло в місто. Також укладена угода на одну тисячу кубів дров, але були складнощі з їхньою доставкою через дощі. Уже отримали 400 буржуйок, загалом їх буде 2000. Звертатися можуть люди як з приватних осель, так і з багатоповерхівок, де створені загальні сховища. З матеріалами для пошкоджених будинків допомагають благодійні організації", — розповів Марченко.

Села громади, що розташовані поблизу траси у бік Горлівки лишаються без мобільного зв’язку, ситуація там складна, наголошує перший заступник міського голови Олександр Марченко.

"Дорога прострілюється. Були вже випадки, коли волонтери намагалися дістатися сіл і потрапляли під ворожий вогонь. Це Зеленопілля, Зайцеве, Опитне".

Він нагадав: безоплатна евакуація триває. Виїхати можна автобусами до Покровська. Звідти курсує потяг до Тернопільської області один раз на чотири дні по парних числах. Заявки приймають за телефоном 0988903318.

З 80 тисяч населення у громаді ще лишається близько 15 тисяч жителів.

Без світла, води та газу — як живе Бахмут під обстрілами
Український військовий несе снаряд із "письмовим повідомленням" російській армії на передовій біля Бахмута, Донецька область, 27 жовтня 2022 року. Фото: AP Photo/Efrem Lukatsky

Читайте також

"Кажуть: 93-тя — це бетон. Це правда" — інтерв'ю комбрига "Холодного Яру" з передової

Зараз у Бахмуті — передова українського духу — Череватий про оборону міста

Бійці ЗСУ з Бахмутського фронту розповіли про атаки та штурми росіян

Артилеристи "Холодного яру" під Бахмутом: репортаж з передової

"Ми здивували світ і самих себе" — інтерв'ю командира штурмового полку з Бахмутського напрямку

На початок