Нестабільний інтернет, порожні магазини, розграбовані підприємства та медзаклади: гуманітарна ситуація в Херсоні

Нестабільний інтернет, порожні магазини, розграбовані підприємства та медзаклади: гуманітарна ситуація в Херсоні

Нестабільний інтернет, порожні магазини, розграбовані підприємства та медзаклади: гуманітарна ситуація в Херсоні
. Фото: Суспільне Херсон

Нестабільний інтернет, порожні магазини та аптеки, розграбовані комунальні підприємства та медзаклади. Яка гуманітарна ситуація на сьогодні у Херсоні, дізнавались кореспонденти Суспільного.

Херсонка Юлія зранку пішла у пошуках продуктів. Ринок працює, є овочі, фрукти, риба та м’ясо. Жінка говорить – люди переважно розраховуються гривнями, але зняти гроші з картки можливості немає. Інтернет є, але нестабільний, через це не працюють термінали. А ще в місті багато росіян – говорить херсонка.

За словами Юлії, вулицями Херсона продовжують швидко рухатись "Z" і "V". Також російські військові віддають перевагу чорним позашляховикам.

"У цих позашляховиках, мабуть, їздять високопосадовці. Солдати пересуваються автівками радянського виробництва, часто вони перевдягнені у цивільне. Дехто живе у приватних будинках серед мирних жителів. Громадський транспорт працює: у тролейбусах висить оголошення про вартість проїзду в 5 рублів, але всі розраховуються в гривнях. Кількість маршруток значно зменшилась, доводиться довше чекати, вартість проїзду – 10 гривень.", — говорить херсонка.

Інтернет у Херсоні частково з’явився 30 жовтня говорить начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова. А от гуманітарний стан у місті катастрофічний. Окупаційна влада вивозить з міста усе – розграбовані комунальні підприємства, що перебувають на балансі міських і обласних установ. Обладнання вивезено з суднобудівного та вин заводів. Спустошені комунальні підприємства "Херсонводоканал" та "Херсонгаз", вивезені пожежні машини та комунальні автобуси.

Розграбовані і медичні заклади міста – нове сучасне обладнання перевезли на лівий берег. В місті працює три аптеки, в яких немає найпростіших препаратів та дрібні магазини.

"На сьогодні в місті залишилося всього дві швидкі для жителів. В разі заходу ЗСУ на територію Херсонської територіальної громади, нам не буде чим надати першу медичну допомогу нашим жителям та військовим. Ситуація реально напружена і я б сказала патова", — каже Галина Лугова.

За її словами військові РФ замінували артезіанські свердловини в Херсоні, також пройшло замінування колекторів водопостачання, водовідведення. І люки, які в Херсоні також підпали під мінування.

Заступник директора центру близькосхідних досліджень Сергій Данилов говорить, що з Херсона й надалі вивозять усе, намагаються відтіснити на лівий берег і людей. Ймовірно через те, що саме логістика стає складною для правого берега. Але виселення людей і з лівобережної України, яке спостерігається зараз, ставить цю версію під сумнів.

"Росіяни не виключають, що в результаті наступу української армії, що вони не залишать позиції, а просто будуть все знищувати і перетворювати на другий Маріуполь, Херсон. Робити все, щоб нічого не залишилося. Піддавати все під постійні обстріли", – говорить Сергій Данилов.

Директор причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Олександр Мошнягул говорить, що тиждень тому в Херсоні була паніка, пов'язана з погіршенням гуманітарної ситуації. Зараз вона менше. На його думку, окупаційна влада нагнітає паніку та створює нестерпні для життя умови, аби херсонці погоджувалися на евакуацію. А в місті та області, росіяни планують заселяти мобілізованих з депресивних районів Росії.

"Більше того сьогодні мені повідомили, що на Таврійському в будинки заселяються окупанти в цивільному одягу. Це так звана "херсонська тероборона". Туди записують мобілізованих росіян, які нещодавно прибули. Вони не мають досвіду і їх не відправляють на передову", — каже чоловік.

Те, що зараз відбувається в Херсоні, в тому числі відновлення інтернету, Олександр Мошнягул називає затишшям перед бурею.

Що відомо

  • Російські військові та колаборанти-"керівники" так званої "військово-цивільної адміністрації" створюють умови, непридатні для проживання на окупованих територіях.
  • Окупаційна влада видала указ, що зобов’язує підприємців розпродати весь продовольчий товар та закрити магазини і ринки в Новій Каховці на Херсонщині з 1 листопада 2022 року.
  • В селище Каланчак Херсонської області прибули близько сотні росгвардійців з Грозного. А у населених пунктах, розташованих поблизу Херсона, російські війська облаштовують оборонні позиції.
  • В Олешках Херсонської області російські військові окопуються вздовж лівого берега річки Дніпро, а також селяться у будинки міста. Олешківський міський голова Євген Рищук розповів Суспільному, що у місті багато російських засобів ППО та військової техніки.
  • Російські військові проводять примусову "евакуацію" жителів Нової Каховки, домівки яких розташовані на вулицях на узбережжі Дніпра. Пояснюють це підготовкою до оборони міста.

Читайте також

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок