Прихисток ВПО. Як на Львівщині отримати компенсацію за поселення переселенців

Прихисток ВПО. Як на Львівщині отримати компенсацію за поселення переселенців

Прихисток ВПО. Як на Львівщині отримати компенсацію за поселення переселенців
. Фото: Львівська міськрада

На Львівщині компенсацію за безкоштовне поселення переселенців в середньому щомісяця отримують близько 5 тисяч господарів помешкань різної форми власності. Про це Суспільному розповіла головна спеціалістка відділу тарифної політики управління житлово-комунального господарства обласного департаменту паливно-енергетичного комплексу, енергоефективності та ЖКГ Ельвіра Громова.

Мешканці Львівщини, які тимчасово безоплатно поселили у себе внутрішньо переміщених українців з тимчасово окупованих регіонів чи тих, де ведуться бойові дії, можуть отримати компенсацію витрат за їх розміщення. Із 1 жовтня 2022 року розмір компенсації за комунальні послуги уряд збільшив удвічі: замість 450 грн – 900 грн. Це пов‘язано із додатковими витратами на опалення. Суспільне дізналося, хто та за яких умов може отримати компенсацію за прихисток ВПО, а також як подати заявку на отримання грошей.

Гроші невеликі, та все ж допомога

У львів’янки Ірини Луць у квітні та травні жили троє жінок – бабуся та мама з донькою. Прихистити родину з Харківщини та оформити компенсацію їй порадила донька.

"Живу сама, пустувала вільна кімната, тож вирішила прийняти людей. Усі документи та компенсацію оформила через ЦНАП. Але вдалося отримати гроші лише за один місяць – травень, бо казали, що трохи пізно у квітні звернулася, та й робочі дні в них були обмежені – працювали по кілька годин або онлайн. Доводилося ходити два чи три рази. Гроші – то не головне, але якщо була можливість отримати компенсацію за розміщення людей, то скористалася", – каже Ірина Луць.

За її словами, зараз родина, яка мешкала у неї, за кордоном. Більш нікого із людей поселяти у себе львів’янка відтоді не захотіла.

А ось Тетяна Мирон так і не змогла оформити компенсацію за прихисток чотирьох внутрішньо переміщених осіб з Миколаєва, які в неї жили від початку березня до кінця серпня.

"Сайт "Прихисток" запрацював приблизно через півтора місяці від початку війни. Тоді вже у Львові, в області та інших регіонах, де не ведуться бойові дії, чимало прийняли і заселили людей. Ми зі сім’єю виїхали за кордон, тому вирішили в себе прихистити знайомих. Звісно, вони мешкали безкоштовно. Але й компенсації за їх поселення оформити так і не змогла", – розповідає Тетяна.

Жінка каже, що спочатку вирішила заповнити форму на сайті "Прихисток", де вказала всі необхідні дані та додала номер телефону. Хоч люди у неї вже жили і це було вказано, майже відразу після реєстрації їй почали дзвонити охочі поселитися. Через годину довелося свою відмітку зі сайту зняти, проте ще з тиждень телефонні дзвінки не припинялися.

Далі Тетяна пробувала оформити документи електронною поштою, яку знайшла в Інтернеті на одному зі сайтів.

"Мене, як власниці квартири, в Україні не було, тому пробувала подати заяву онлайн. Для цього спеціально створила електронний підпис, відсканувала і прикріпила всі необхідні документи. Також додала довідки від ВПО. Навіть активувала позначку, що потребую письмової відповіді, але, на жаль, жодної відповіді так і не отримала. Відповідно, ніякої компенсації не отримала", – каже Тетяна Мирон.

Компенсація кожному, хто прихистив

За даними Львівської обласної військової адміністрації, у піковий період на Львівщині одночасно прийняли понад 600 тисяч переселенців. Зараз у нашій області перебувають понад 250 тисяч ВПО.

Як зазначила головна спеціалістка відділу тарифної політики управління ЖКГ обласного департаменту ПЕК Ельвіра Громова, Постанову №333, яка визначає порядок компенсації витрат за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених осіб, які перемістилися у період воєнного стану і не отримують щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, кабмін затвердив 19 березня 2022 р. Відтоді мешканці, які безкоштовно прихистили у себе переселенців, можуть отримати компенсацію.

Загалом, від березня до кінця вересня на Львівщині прихисток для ВПО надали 34 834 власників житла. Цифри у різні місяці були іншими, але, у середньому, за словами Ельвіри Громової, щомісяця близько 5 тисяч мешканців Львівської області надавали житло переселенцям. У них жили в середньому щомісяця майже 17 тисяч ВПО.

"У березні кількість переселенців, які безоплатно жили в людей, які потім отримували компенсацію, було менше – близько двох тисяч, далі кількість зростала і в окремі місяці навіть сягала 28 тисяч людей. Влітку знову чисельність людей зменшувалася і була в межах 10 тисяч, а у вересні кількість ВПО зросла. Можна сказати, що в середньому щомісяця прихисток шукали майже 17 тис. ВПО", – каже співрозмовниця.

Що стосується Львова, то у березні львів’яни на компенсацію не подавалися, а в середньому внутрішньо переміщених осіб щомісяця розміщували у себе близько 600 власників житла. У львівських помешканнях за цей період тимчасово проживали близько 1,5 тисячі ВПО.

Виплату компенсації за прихисток ВПО в Україні здійснюють з резервного фонду держбюджету та за рахунок грошей міжнародних організацій.

"Розрахунок ведеться за прожиті дні. З березня до жовтня один людино-день коштував 14,77 грн. В місяць сума була в межах 450 грн за людину", – додає Ельвіра Громова.

Загалом, на Львівщині сума компенсації становить 45 171 475 грн.

У період з 1 жовтня 2022 року до 31 березня 2023 року суму компенсації визначатимуть на рівні 30 гривень за кожен людино-день. А це в межах 900 грн в місяць. Із квітня 2023 року сума надалі буде меншою – 14,77 грн.

Хто і як може оформити компенсацію

За словами головної спеціалістки відділу тарифної політики управління ЖКГ обласного департаменту ПЕК Ельвіри Громової, мешканці Львова чи Львівщини, які поселили в себе внутрішньо переміщених осіб, повинні внести відомості про житло, яке доступне для розміщення внутрішньо переміщених осіб, на вебресурсі "Прихисток" самостійно або звернувшись в органи місцевого самоврядування і написати відповідну заяву, що з певного числа у них мешкають переселенці.

Це можна зробити як онлайн, так і безпосередньо прийшовши в органи виконавчої влади, ЦНАПи, сільські, селищні чи міські ради. При тому, особа, яка розмістила ВПО, зобов’язана про це повідомити не пізніше наступного робочого дня з дня розміщення людей і лише після того, як розміщені особи отримують статус внутрішньо переміщених. Для отримання компенсації необхідно обов’язково подати заяву при заселенні ВПО і щомісяця подавати заяву на виплату (зокрема, у Львові щомісячно власник житла не пізніше 5-ти днів з дня закінчення звітного місяця, повинен подати заяву у якій вказати кількість днів та кількість людей, які проживали).

Оскільки компенсація надається фізичним особам, громадянам України, які є власниками житла або їх представниками, то оформити документи на компенсації ВПО може лише власник житла або довірена особа, але все має бути нотаріально завірено.

Серед необхідних документів:

  • заява;
  • паспорт громадянина України власника жилого приміщення;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків власника жилого приміщення;
  • документи які підтверджують право власності на жиле приміщення;
  • копії паспортів громадян України внутрішньо переміщених осіб;
  • копії свідоцтва про народження внутрішньо переміщених осіб;
  • копії реєстраційних номерів облікових карток платників податків внутрішньо переміщених осіб;
  • копії довідок з Єдиної інформаційної бази даних про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб.

Через те, що бойові дії можуть відбуватися в кількох областях, регіони можуть окупувати, а потім звільняти, Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України регулярно актуалізує перелік території, за прихисток мешканців яких можна отримати компенсацію. Також цей перелік є в Постановах Кабміну №977 і №1094.

Наприклад, відповідно до наказу Мінреінтеграції, до оновленого переліку територіальних громад, розташованих у районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), входить 9 областей – Донецька (66 територіальні громади), Харківська (56), Дніпропетровська (10), Луганська (37), Запорізька (56), Херсонська (49), Миколаївська (26), Сумська (22), Чернігівська (4) областей. Загалом у переліку наразі 326 громад.

"Але якщо, наприклад, Вінницька область не входить до цього переліку, але внаслідок потрапляння ворожої ракети житло людей було пошкоджене або зруйноване, і вони були змушені переїхати та знайти прихисток до Львова, то за них ті, хто надав безоплатне житло, також можуть отримати компенсацію", – коментує постанови та накази Мінреінтеграції Ельвіра Громова.

Виплата здійснюється у безготівковій формі за вказаними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа наступного місяця за умови відсутності заборгованості з комуналки власника житла.

Допомога, яку отримують внутрішньо переміщені особи, не може впливати на компенсацію органи місцевого самоврядування можуть відмовити у випадках, якщо при перевірці виявиться, що ВПО платять гроші власнику за проживання.

У день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості, власнику житла необхідно подати заяву про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні.

Читайте також

Рубіжанська панчішна мануфактура з Луганщини відновлює виробництво у Львові

Холодно, волого, але з’їжджати ми не хочемо. Репортаж із модульного містечка

На початок