"Радіють, коли хліб везеш": волонтер на Донбасі під обстрілами возить гуманітарку та евакуює людей

"Радіють, коли хліб везеш": волонтер на Донбасі під обстрілами возить гуманітарку та евакуює людей

"Радіють, коли хліб везеш": волонтер на Донбасі під обстрілами возить гуманітарку та евакуює людей
. Фото: Євген Ткачов/Facebook

Волонтер із Часів Яру, що на Донеччині, Євген Ткачов залишився у рідному місті та продовжує допомагати людям. Щодня чоловік возить гуманітарні вантажі до Сіверська, Соледара та навколишніх сіл, які перебувають під російськими обстрілами. На зворотному шляху у свою автівку забирає людей, які хочуть евакуюватися.

Сіверськ, Дронівка, Серебрянка, Білогорівка — його зона відповідальності, розповідає Суспільному волонтер із Часів Яру Євген Ткачов.

"Майже щодня вожу туди гуманітарну допомогу, а назад — людей, які хочуть евакуюватися", — говорить Євген Ткачов.

"Радіють, коли хліб везеш": волонтер на Донеччині під обстрілами возить гуманітарку та евакуює людей
Фото: Євген Ткачов/Facebook

На узбіччі дороги до деокупованого селища Білогорівка, що на Луганщині, — згорілі автівки, зруйновані будинки. До повномасштабного російського вторгнення тут проживало близько тисячі людей. Зараз — всього п'ятнадцять.

Перед поїздкою Євген намагається повністю завантажити автівку продуктами, засобами гігієни та хлібом.

"В основному радіють, коли хліб привозиш. Тому що все інше чимось можна замінити, а ось із хлібом у людей реальна проблема", — розповідає Євген.

Спочатку волонтер возив людям продукти із власних запасів, потім, каже, долучились християнські та благодійні організації.

возить гуманітарку та евакуює людей
Фото: Євген Ткачов/facebook

На зворотному шляху Євген забирає людей, які хочуть евакуюватися. Допомагає виїхати маломобільним людям, місцевим із домашніми улюбленцями.

"Зараз в більшості до мене звертаються ті, у кого якісь критичні "дзвіночки" зі здоров’ям", — розповідає волонтер.

До повномасштабного російського вторгнення Євген працював керівником гуманітарного штабу "Проліска". У Часів Ярі він облаштував хоспіс для самотніх та людей похилого віку. Усіх мешканців закладу евакуювали в західний регіон України. Після виїзду в приміщення хоспісу вже двічі прилітали російські снаряди.

"Ми певний час продовжували його використовувати, як транзитний хоспіс. Я по кілька людей привозив туди, вони там тиждень чи кілька днів. Їх оглядав лікар. І потім, коли збиралась компанія, приїжджали волонтери й цілеспрямовано вивозили людей вглиб України або в західну частину", — розповідає Євген.

Сам виїжджати із Донеччини у безпечні регіони не планує.

"Тут все одно допомога буде потрібна. Якщо навіть тут будуть активні бойові дії, серйозні обстріли, є план "б": спочатку переміститись у Покровськ і звідти допомагати. Повністю звідси тікати буду лише тільки, якщо територія буде окупована", — підсумовує волонтер.

За словами Євгена Ткачова, гуманітарна місія “Проліска” відновлює свою роботу на Донеччині після півторамісячної перерви. Крім продуктів хліба та води, людям розвозитимуть газові балони та електроприлади.

Читайте також

Картопля на багатті, хліб про запас. Життя в деокупованому Лимані

Жителям Костянтинівки рятувальники щодня розвозять до 25 тонн води

Будівля шелтеру для переселенців в Дніпрі не опалюється. Благодійники збирають гроші

Сади під обстрілами. Чому на Донеччині цього року "втратили" черешні та як збирають яблука

Читайте всі новини Донбасу в Telegram, Viber, Facebook, YouTube та Instagram

На початок