Росія готує інформаційні умови для відступу з Херсонщини й готується атакувати Каховську ГЕС під чужим прапором — ISW

Росія готує інформаційні умови для відступу з Херсонщини й готується атакувати Каховську ГЕС під чужим прапором — ISW

Росія готує інформаційні умови для відступу з Херсонщини й готується атакувати Каховську ГЕС під чужим прапором — ISW
. Російські військові на території тимчасово окупованого Криму, 2014 р. Фото: УНІАН

Російська влада, ймовірно, створює інформаційні умови для виправдання запланованих відступів армії РФ з території Херсонської області. Також готує інформаційне поле для атаки на Каховську греблю під фальшивим прапором. Такого висновку дійшли експерти Інституту вивчення війни в Оцінці наступальної кампанії російської армії за 19 жовтня.

ISW посилається на публічні заяви командувача військ РФ в Україні Суровікіна про "важкі рішення" щодо Херсона та колаборанта Сальдо, який заявив про евакуацію в очікуванні наступу ЗСУ.

"Заяви Суровікіна та Сальдо, ймовірно, є спробою створити інформаційні умови для повного відступу Росії за Дніпро, що передасть місто Херсон та інші значні території області українським військам, які наступають", — пишуть експерти.

Також зазначають, що російська влада планує підірвати Каховську ГЕС і звинуватити в цьому ЗСУ, вважаючи, що прорив міг би прикрити їхній відступ з правого берега Дніпра.

"Кремль може спробувати використати таку атаку під фальшивим прапором, щоб затьмарити новини про третій принизливий відступ російських військ, цього разу із Херсона", — йдеться у дописі.

Експерти вважають, що під маскою "евакуації" з Херсона росіяни намагаються депортувати великі групи українців. Під фасадом гуманітарної необхідності влада РФ продовжує політику викорінення української культури й ідентичності.

Щодо введення Путіним "воєнного стану" на окупованих територіях, то Інститут вивчення війни розцінив це як правову сцену для легітимізації дій російських військових, які це вже роблять на захоплених землях.

Що відомо

  • Президент Росії Путін заявив про рішення ввести воєнний стан на території Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областях.
  • Військові РФ вживають заходів для прихованого переміщення військової техніки та особового складу, блокують роботу операторів мобільного зв’язку та Інтернету.
  • Окупаційна влада Херсонщини розсилає жителям обласного центру повідомлення з закликом терміново евакуюватись на лівий берег Дніпра.
  • Голова Херсонської ОВА Ярослав Янушевич звернувся до херсонців не піддаватись на заклики окупаційної влади щодо "евакуації".

Читайте також

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок