Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн

Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн

Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн
. Жінка залишає свій будинок в зоні активних бойових дій у селі Зарічне Донецької області, 17 жовтня 2022 року. Фото: АР

19 жовтня — 238-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • Індія закликала своїх громадян виїхати з України через ескалацію бойових дій. Раніше виїхати з України також порадили своїм громадянам посольства США, Китаю, Єгипту, Італії.
  • 20 жовтня по всій території України будуть запроваджувати обмеження на користування електроенергією. Це стосується кожної області, заявив в ефірі Суспільного заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.
  • Український народ в особі президента та громадянського суспільства отримав премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "за свободу думки". Вона присуджується окремим особам і організаціям, що захищають права людини і основні свободи, з 1988 року.
  • Президент РФ Володимир Путін підписав указ про "запровадження воєнного стану" на "приєднаних" до РФ територіях України — самопроголошених "ДНР" і "ЛНР" та окупованих частин Херсонської та Запорізької областей.
  • В Ізраїлі міністр оборони Бенні Ганц і лідер опозиції Біньямін Нетаньягу висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо не надсилання оборонної техніки в Україну.
  • За тиждень атак окупантів було зруйновано 30% українських електростанцій, повідомив президент Зеленський. Українці просять економити електроенергію в пікові години (17:00-23:00).

На цьому Суспільне завершує текстовий онлайн 238 дня війни. Хроніку подій 20 жовтня — читайте тут.

У Миколаєві вибух пошкодив пам’ятник співробітникам міліції

У Миколаєві увечері 19 жовтня пролунав вибух, о 22:38 оголосили повітряну тривогу. Згодом начальник обласної військової адміністрації Віталій Кім опублікував фото зруйнованого пам‘ятника співробітникам міліції, які загинули в період Другої світової та громадянських війн.

Як зазначив Віталій Кім, пам’ятник міг зазнати руйнування з двох причин: через влучення російського боєприпасу, або внаслідок спрацювання вибухівки.

"Епічно. Російські окупанти вирішили щойно питання з пам‘ятником. Якщо це вибух від вибухівки — відповідати будуть по закону. Хто б це не був", — написав начальник ОВА.

Вимкнути вітрини та банери: як на Одещині будуть економити електроенергію

Начальник Одеської ОВА Максим Марченко та мер міста Геннадій Труханов звернулись до одеситів з проханням економити електроенергію. У вечірній час в місті та області будуть відключати освітлення. 20 жовтня по всій країні будуть вводитися обмеження на користування електроенергії.

За словами Марченка, починаючи із 7:00 до 23:00 години необхідно мінімізувати користування електроенергією. Це спростить процес відновлення зруйнованої від ракетних обстрілів інфраструктури.

"Обмеження електропостачання торкнуться абсолютно всіх областей України, в тому числі і Одещини. Від завтра необхідно максимально обмежити використання електричної енергії всіма споживачами. Особливу увагу варто звернути на відключення нічної ілюмінації, яскравого освітлення вітрин великих торговельних мереж та центрів, освітлення зовнішньої реклами, великих банерів на АЗС, сіті-лайтів та білбордів. В містах буде обмежене і використання вуличного освітлення. За окремим графіком планується відключення від електричної енергії підприємств, які є найбільшими споживачами в Одесі та Одеській області. Звертаємось з проханням мінімізувати використання електроживлення і до населення", — повідомив керівник Одеської ОВА.

За його словами планові відключення в Одесі та Одеській області не торкнуться підприємств життєзабезпечення критичної інфраструктури – хлібозаводів, об'єктів охорони здоров'я, станцій швидкої медичної допомоги, підприємств водозабезпечення та водовідведення

Макфол: Адміністрація Байдена поки не підтримує ідею визнання РФ державою-спонсором тероризму

"Я особисто підтримую цю ідею. Наша міжнародна група по санкціях також підтримує цю ідею. Вітаю рішення колег з Естонії, визнали Росію державою-спонсором тероризму. Тут в Америці поки адміністрація Байдена не підтримує цю ідею. Вважають, що могли б робити більше санкцій і без такої назви. У нас демократична країна. У Конгресі є люди, які це підтримують, в першу чергу, спікер Пелосі. Дискусія триває, особливо, коли терористичні акція в Україні, які здійснює Путін все більше і більше", — розповів в ефірі Суспільного ексрадник президента США з національної безпеки посол Майкл Макфол.

Він додав, що Захід вже зробив ефективні кроки, щоб послабити російські війська.

Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн
Професор політичних наук Центру з питань демократії, розвитку та верховенства закону при Стенфордському університеті, посол США в Російській Федерації у 2011–2014 рр. Майкл Макфол. Майкл Макфол. Фото: АР

"Але ми можемо робити набагато більше у цьому, тому що західна, не китайська, технологія в основному використовується в Росії. Але якщо ми не дамо їм жодних високих технологій, то це був би великий удар, в першу чергу, для російської армії, а по-друге, для російської економіки. Тому, коли у мене є можливість, я завжди про це кажу адміністрації Байдена. А також ціна на російську нафту (зниження - ред). Вітаю ті країни, які це підтримують", — наголосив Макфол.

За його словами, певні технології РФ використовують як цивільні, так і військові, наприклад, WhatsApp.

"Є дискусія у нас, що ми можемо робити проти армії, але не проти тих, хто користується у томи числі проти населення України. Експерти кажуть, що можна робити якийсь поділ між цим, наприклад, люди в Україні, які можуть користуватися цим додатком, і солдати, які не можуть", — додав дипломат.

Зеленський: за добу три енергетичні обʼєкти були знищені росіянами

"Цієї доби три енергетичні обʼєкти були знищені ворогом. Зробимо все можливе, щоб відновити нормальні енергетичні можливості нашої країни. Але для цього потрібен час і наші з вами спільні зусилля. Завтра – іще більше, ніж раніше. Будуть розʼяснення і від керівників обласних адміністрацій, і від урядовців, але загалом потрібно вже із 7-ї ранку завтрашнього дня особливо свідомо ставитися до споживання електрик", — зазначив президент Зеленський.

Він закликав громадян не вмикати зайву електротехніку: "Обмежуйте споживання електрики тією технікою, яка потребує багато енергії. Завтра дуже важливо, щоб споживання було максимально свідомим. Тоді й графіки стабілізаційних відключень будуть коротшими".

Протягом місяця українські військові збили 233 дрони "Shahed" і десятки ракет — Зеленський

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні за підсумками 238 дня війни.

"Протягом місяця збито 233 "Шахеди" і десятки ракет. Лише за сьогодні і лише на Київському напрямку знищено 10 іранських дронів. Іще 11 "Шахедів" збито завдяки воїнам повітряного командування "Південь". Дякую, хлопці, за чудову роботу", — наголосив Зеленський.

Кличко закликав киян максимально скоротити електроспоживання в пікові години

Про це мер Києва написав у Telegram.

"Ситуація з електропостачанням, після масованих російських атак на підприємства критичної інфраструктури, залишається складною. Звертаюся до мешканців столиці у четвер, 20 жовтня, максимально скоротити електроспоживання в пікові години навантаження на систему", — зазначив Кличко.

З 7.00 до 23.00 містян закликали не вмикати потужні електроприлади — мікрохвильові печі, електрочайники, кондиціонери, електрообігрівачі.

"Опалювальний сезон у Києві ми розпочинаємо 20 жовтня зважаючи на погодні умови та необхідність економити електроенергію (щоб кияни не обігрівали житло кондиціонерами та електрообігрівачами)", — додав Кличко.

Іспанія передала Україні чотири електроустановки. За три дні вони прибудуть до Польщі

"Через недавні атаки Росії на електричну інфраструктуру України, що серйозно вплинули на електропостачання, і у відповідь на терміновий запит про цю підтримку, узгоджений з контактною групою з оборони України, Міністерство оборони негайно приступить до відправки електро генераторних установок", — повідомили у Міноборони Іспанії.

Мова йде про 4 генераторних установки потужністю 400 кіловат і 1 генераторної установки потужністю 150 кіловат. Генератори у найближчі 3 дні будуть доставлені наземним транспортом в логістичний "центр" прийому і розподілу матеріалів для надання допомоги Україні", розташований у Польщі.

Байден оголосив про вивільнення 15 мільйонів барелів нафти зі стратегічних запасів країни

Президент США Джо Байден оголосив про подальше вивільнення 15 мільйонів барелів нафти зі стратегічних нафтових запасів країни, щоб полегшити "тягар, з яким стикаються споживачі".

Байден заявив, що стратегічний запас нафти на цей час становить приблизно 400 мільйонів барелів нафти, це трохи більше ніж половина його потужності. Він також окреслив план поповнення запасів, як тільки ціна на нафту впаде до 70 доларів за барель, що буде приблизно на 20 доларів нижче від поточного рівня. Байден повторив, що цей крок спрямований на зміцнення впевненості нафтовидобувних компаній у тому, що вони можуть збільшити видобуток, не боячись низьких цін і невикористаного попиту.

"Стратегічний запас нафти заповнений більш ніж наполовину з приблизно 400 мільйонами барелів нафти. Цього більш ніж достатньо для будь-якого екстреного скорочення. Ми продовжимо стабілізувати ринки та знижувати ціни в той час, коли дії інших країн спричинили таку волатильність", — сказав Байден.

Байден заявив, що Путін перебуває "в неймовірно складному становищі"

Як передає Reuters, президент США Джо Байден заявив, що президент Росії Володимир Путін перебуває "в неймовірно складному становищі" і вдається до жорстокого поводження з українськими громадянами.

"Я думаю, що Володимир Путін опинився в неймовірно скрутному становищі, і мені здається, що єдиний доступний йому інструмент — це жорстоке поводження з окремими громадянами в Україні, щоб спробувати залякати їх і змусити капітулювати", — сказав Байден журналістам у Білому домі.

ЗСУ "відпрацювали" колону російських військових за допомогою БПЛА від литовців

Колону вантажівок з боєприпасами виявили у районі населеного пункту Стара Краснянка, що на Луганщині. Литовський журналіст Андрюс Тапінас розповів, що українські бійці корегували вогонь за допомогою безпілотника “Magyla-3”.

“На відео ми бачимо, як працює Magyla-3, переданий спецпризначенцям. Дрон фіксує російську військову колону, супроводжує її, передає HIMARS інформацію та координати та залишається, щоб побачити результати“, – розповідає Андрюс Тапінас.

На Радбезі обговорять російські атаки дронами-камікадзе по мирному населенню України

Про це повідомив представник України в ООН Сергій Кислиця.

"На закритому засіданні Ради Безпеки ООН буде піднято питання про застосування іранськими безпілотниками проти цивільного населення та інфраструктури; у п’ятницю це буде частиною спеціального відкритого засідання, яке запросили члени Ради за консультаціями з Україною", — написав Кислиця у Twitter.

Військові РФ ймовірно планують підірвати частини споруд Каховської ГЕС

Російські військові на Херсонщині планують підірвати Каховську ГЕС під час свого відступу з правого берега Дніпра. Ймовірний підрив частини споруд ГЕС глобальної катастрофи не несе, розповів Суспільному експерт Причорноморського центру політичних та соціальних досліджень Володимир Молчанов.

На його думку, удар по шлюзу призведе до підтоплення лівого берега Дніпра. Події можуть розгортатись за одним з таких сценаріїв.

"Дамба на 4 метри нижче мостового переходу. Якщо знищити верхні шлюзові ворота, то шістнадцятиметрове цунамі по каналу 20 метрів піде прямо на цю дамбу і змиє її. Вода буде знижуватись, бо Дніпро ширший ніж шлюзовий канал. Висота хвилі буде приблизно 2,5 метра і вона вдарить по берегу Нової Каховки в районі електроопор, де вони переходять до підстанції. Там житла немає. Просто зелені насадження", - заявив експерт

Ні люди, ні їх майно не постраждають, бо їх там фізично немає, говорить Володимир Молчанов. Далі хвиля піде, зменшуючись у висоті. "Велика вода" має зруйнувати переправи, які будували росіяни, але частково підтопить і оселі деяких лівобережних сіл, каже експерт.

Російські військові 19 жовтня обстріляли Вовчанськ на Харківщині

Правоохоронці повідомили про обстріл деокупованого Вовчанська. Російські військові завдали удару по місту ввечері 19 жовтня.

"Близько 16:00 військові рф здійснили артилерійський обстріл міста Вовчанськ. Пошкоджено магазин. Загиблих та поранених громадян немає", — йдеться у повідомленні поліції Харківської області.

У Білому домі прокоментували оголошений Путіним воєнний стан

Про це повідомляє CNN із посиланням на високопосадовця з адміністрації президента США Джозефа Байдена.

"У світлі оголошення президентом Росії Володимиром Путіним воєнного стану в чотирьох областях України, які Росія намагається анексувати, високопосадовець адміністрації заявив CNN, що цей крок був сприйнятий як "відчайдушна тактика" у спробі встановити контроль, і що США не здивовані тим, що Путін вдався до цього", — йдеться у повідомленні.

Читайте також: Путін "запровадив" воєнний стан на окупованих РФ українських територіях. В ОПУ прокоментували

При цьому чиновник сказав, що остання заява Путіна не змінює того факту, що Росія не має законних претензій на суверенну територію України, і що офіційні особи США відстежують, що українці вже відкидають останній крок Путіна.

У Білому домі також додали, що підтримка США українців, які захищають свій суверенітет, залишається незмінною та продовжуватиметься.

Штайнмаєр скасував запланований на четвер візит до Києва

Про візит до української столиці домовилися тижнями, за інформацією BILD, у Києві рішення про скасування викликало роздратування.

Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр. Фото: пресслужба президента Німеччини

Як стало відомо BILD, канцелярія федерального президента аргументувала відмову "міркуваннями безпеки". Представник українського уряду сказав BILD: "Поки федеральний президент скасовує свій візит, є багато міжнародних дипломатів і гостей, які хочуть показати свою присутність у столиці прямо зараз".

Зеленський подякував Ердогану за "непохитну підтримку" суверенітету України

Про це президент повідомив у Twitter.

"Подякував президенту Ердогану за непохитну підтримку територіальної цілісності, суверенітету України Відзначив особливу роль Туреччини в зерновій ініціативі та її продовженні", — зазначив Зеленський.

Індія закликала своїх громадян виїхати з України

Про це дипломатичне відомство повідомило в Twitter.

"Через погіршення ситуації та нещодавню ескалацію бойових дій в Україні, громадянам Індії радять не відвідувати Україну. Тім громадянам Індії, включаючи студентів, які на цей час перебувають в Україні, радять виїхати з України якнайшвидше", — вказано в заяві посольства.

Раніше виїхати з України також порадили своїм громадянам посольства США, Китаю, Єгипту, Італії.

20 жовтня будуть відключення світла по всій Україні — Офіс Президента

20 жовтня по всій території України будуть запроваджувати обмеження на користування електроенергією. Це стосується кожної області, заявив в ефірі Суспільного заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Тільки що провели нараду з Міненерго, Міненергетики, очільниками обладміністрацій. Завтра по всій території України будуть вводитися обмеження на користування електроенергією, передусім вони стосуватимуться підприємств і заводів. Але це стосуватиметься і населення. Завтра буде важкий день. Ми просимо з 7 ранку до 23 години вечора мінімізувати користування електроенергією. Це стосується кожної області. Мери міст уже сповіщені. Завтра буде обмежено освітлення міст", — наголосив Тимошенко.

Він додав, що в ОП розробили план і будуть звертатися до міжнародних партнерів щодо допомоги з додатковими генераторами.

Бюджет-2023: як розподілять кошти на армію

Верховна рада виділила додатково понад 387 млрд грн на сектор оборони України, заявила в ефірі телемарафону "Єдині новини" заступниця голови парламенту Олена Кондратюк.

"Абсолютна більшість цих коштів, 365 млрд грн, піде на Міноборони, тобто на потреби ЗСУ, зокрема, на зимову форму, забезпечення харчування, оплату комунальних видатків війська й взагалі на оборону, передбачені законодавством виплати військовим, а також родинам загиблих героїв — захисників і захисниць України", — зазначила Кондратюк.

Крім того, додатково понад 3,2 млрд грн буде виділено на фінансування МВС, СБУ та розвідку.

"45% видатків буде заплановано все-таки на нашу безпеку і оборону, а це фактично 18% нашого ВВП. Ми розуміємо, що інформаційна — це також сфера нашої безпеки, тому додаткове фінансування там передбачено. Зараз ще триває робота з урядом. Це важкий процес — у нас дефіцит бюджету буде дуже-дуже великий, і його треба покривати за рахунок макрофінансової допомоги міжнародних партнерів та продажу військових облігацій", — додала віцеспікерка Ради.

"Зерновим коридором" з портів Одещини вийшли шість суден

19 жовтня в рамках реалізації "Зернової ініціативи" з портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" вийшли шість суден із 86,7 тис. тонн агропродукції для країн Азії та Європи. Про це повідомили в Міністерстві інфраструктури України.

З Одеського порту вийшов балкер KEMAL KURU, із Чорноморська – ALMIRANTE STORNI, CS CALVINA, а з порту "Південний" – балкери KUBROSLI-Y, DAYTONA-H та танкер DENSA DEFNE.

Загалом з початку роботи "зернового коридору" експортували для країн Азії, Європи та Африки 7,9 млн тонн агропродукції за допомогою 360 суден.

Добровільно допомагали росіянам: СБУ Кіровоградщини підозрює в колабораціонізмі трьох жителів Херсонщини

Працівники управління Служби безпеки України у Кіровоградській області знайшли двох колаборантів та зрадника на тимчасово окупованій території Херсонщини. Про це Суспільному розповіла речниця Служби в регіоні Юлія Ткач. Усім трьом повідомили про підозру.

За даними речниці, про підозру в колабораціонізмі повідомили директорці Новокаховського коледжу, призначеній на посаду окупаційною владою Херсонської області. Жінка впроваджувала російські стандарти освіти у Новокаховському фаховому коледжі Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного.

За тією ж статтею підозрюють українця, який погодився на запропоновану окупаційними військами посаду голови Музиківської військово-цивільної адміністрації Херсонщини. Нині, за інформацією Юлії Ткач, він допомагає російським військам впроваджувати окупаційний режим на захоплених територіях.

Директора Голопристанського лісомисливського господарства підозрюють у державній зраді. За даними слідчих, після початку повномасштабної збройної агресії Росії проти України посадовець добровільно перейшов на бік ворога і погодився очолити лісомисливське господарство. Чоловік постачав лісову продукцію для облаштування фортифікаційних споруд, отримував гроші від окупаційної влади на реалізацію "соціальних" проєктів для місцевого населення.

Усім трьом загрожує до 15 років позбавлення волі, сказала Юлія Ткач.

Українські війська ведуть бої по всій лінії зіткнення — Маляр

Українські Сили оборони ведуть тяжкі бої з російськими збройними формуваннями по всій лінії зіткнення. Про це під час телемарафону на Суспільному повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"На півдні і на сході українські Сили оборони ведуть "позиційну оборону". Найгарячіше по Донецькій області — це Бахмут, Соледар. Ворог здійснює активні дії та намагається захопити місто (очевидно, Бахмут — ред.). Українські сили здійснюють опір та відбивають всі атаки. Точаться важкі бої", — пояснила посадовиця.

Заступниця міністра оборони також додала, що на півдні також точаться бої. Вона наголосила, що конкретні плани про терміни, строки чи плани наступу ЗСУ є секретними.

"Ми повинні розуміти, що війна — це динамічний процес. І які б плани не будувалися, ми йдемо не по рівному простору, де нікого немає, а ми рухаємося у взаємодії з опором ворога. Тому залежно від реакції ворога, від того, що відбувається, формується ось ця дійсність по строках. Експерти, аналітики мають право це робити, але офіційно, звісно, ніхто не буде такі дати прогнозувати", — підкреслила Маляр.

Чиновниця також розповіла, що українські військові потребують далекобійної зброї і засобів протиповітряної оборони. Окрім того, ЗСУ отримують зимове спорядження.

Нікополь та Нікопольська територіальна громада — загроза артобстрілу.

Харківська область — повітряна тривога.

Більшість українців відмовляються співпрацювати з окупантами — Маляр

Переважна більшість українців на територіях, контрольованих Росією, відмовляються від співпраці з російськими окупантами. Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Нашим українцям, які зараз перебувають на тимчасово окупованих територіях, складно. Вони потерпають від насильницьких дій окупанта, від того, що окупанти намагаються інтегрувати всі сфери життя наших громадян до російського простору. Але це не 2014-й рік, і на сьогодні людей, які співпрацюють з окупантами, вкрай мало, це одиниці. І держава Україна про кожного з них знає", — зазначила посадовиця.

За її словами, при цьому мешканці тимчасово окупованих територій намагаються чинити спротив росіянам.

"Тотальна більшість українців на сьогодні відмовляються співпрацювати з окупантами, і навпаки, навіть чинить опір. Хоча в тих умовах це надзвичайно складно робити. Будь-які рішення російської влади, які вона як окупант ухвалює на окупованих територіях, юридично є нікчемними, тому що здійснено злочин проти України і, в тому числі, окупація — це злочин", — наголосила Маляр.

Урядовиця підкреслила, що країни Заходу вже давно усвідомили злочинний характер російського режиму.

"Вони бачили, що є в Бучі, Ірпені, і все інше, що відбувається, у т.ч. на тимчасово окупованих територіях. Все це спонукає Захід розуміти, що Росію треба зупиняти. Її важливо зупинити тут, не чекаючи, поки вони підуть далі, використовуючи Україну як плацдарм, щоб захоплювати інші території", — підкреслила Ганна Маляр.

Міністра закордонних справ Мадагаскару звільнили після голосування проти анексії Росією територій України

Президент Мадагаскару Андрі Рахоеліна звільнив свого міністра закордонних справ Річарда Рандріамандранто без пояснення причин, через тиждень після того, як Мадагаскар проголосував в ООН за засудження незаконної анексії Росією української території. Про це повідомляє Reuters.

Два високопоставлених чиновники в Офісі президента Анрі Радзуеліна повідомили агентству, що міністра звільнили за те, що він був одним з тих, хто проголосував на підтримку України.

Вторгнення Росії в Україну поставило багато африканських країн в незручне дипломатичне становище. Багато з них мають складну історію відносин із Заходом, а також важливі економічні зв'язки з Росією, пише видання.

Перед вторгненням Росії в Україну Мадагаскар ухвалив політику неприєднання, попри запрошення Європейського Союзу та Сполучених Штатів засудити Росію. Але 12 жовтня Мадагаскар разом зі 142 іншими країнами засудив незаконну анексію Росією частини території України, це різко контрастує з політичною лінією, зайнятою країною з початку війни. До минулого тижня Мадагаскар завжди утримувався при різних голосуваннях по резолюціях, пов'язаних з війною Україні.

ЄС схвалив санкції проти Ірану за використання безпілотників Росією

Посли країн Європейського Союзу схвалили санкції щодо фізичних і юридичних осіб Ірану у зв'язку з використанням Росією безпілотних літальних апаратів іранського виробництва в Україні, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на європейського дипломата.

За інформацією дипломата, рішення буде затверджено письмовою процедурою та опубліковане в четвер 20 жовтня.

"Санкції було схвалено щодо трьох осіб та компанії-виробника дронів", — сказав він.

Згідно з документом, який надали в розпорядження агентству, під санкції потрапили:

  • компанія Shahed Aviation Industries — виробник, відповідальний за проєктування та розробку іранського БПЛА;
  • начальник штабу Збройних сил Ірану генерал-майор Мохаммад Хосейн Багері;
  • командувач Аерокосмічного корпусу гвардії ісламської революції Саєд Агаджані;
  • чиновник відповідальний за логістику в іранському Міністерстві оборони Ходжатола Гореїші.

На Львівщині скоротили тривалість комендантської години

На Львівщині скоротили тривалість комендантської години. Від сьогодні, 19 жовтня, вона триватиме з 00:00 до 05:00. Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький.

У цей час заборонено перебувати на вулиці без спецперепусток та документів, які посвідчують особу. При цьому люди можуть виходити у комендантську годину на двір , аби пройти в укриття у разі повітряної тривоги.

Комендантську годину на Львівщині запровадили 25 лютого, після повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Спочатку вона тривала з 22:00 до 06:00. Потім її тривалість скоротили — з 23:00 до 05:00.

У МЗС назвали указ Путіна про "запровадження" воєнного стану на окупованих РФ українських територіях нікчемним

У Міністерстві закордонних справ заявили, що РФ розпочала новий етап терору на тимчасово окупованих територіях України.

"Оголошення так званого "воєнного стану" з боку РФ має на меті придушити опір мешканців Луганщини, Донеччини, Запоріжжя та Херсонщини, які виступають проти російської окупації. Навіть масована російська пропаганда не здатна замаскувати провал зусиль Росії з анексії українських територій", — наголосили у відомстві.

В МЗС наголосили, що указ Путіна "є нікчемним" і не несе правових наслідків для України та її громадян, а також для міжнародної спільноти.

"Натомість такий крок є черговим прикладом злочинів російського керівництва проти Української держави та українців. Незважаючи на агонії режиму в Кремлі, Україна продовжуватиме звільняти окуповані території та рятувати своїх людей", — додали в дипломатичному відомстві.

У відомстві закликали міжнародних партнерів засудити намір російських окупаційних адміністрацій, під виглядом так званого "воєнного стану", позбавити мешканців тимчасово окупованих територій України навіть базових прав людини, а також їхні незаконні плани легалізувати мародерство, примусові депортації та мобілізацію.

Також відомство звернулось із закликом якнайшвидше надати Україні сучасні системи протиракетної та протиповітряної оборони, "аби захистити цивільне населення від варварських російських ракетних атак та атак дронів-камікадзе".

Президент дав завдання створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури

Президент України Володимир Зеленський поставив завдання органам виконавчої влади оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ і сіл.

Про це стало відомо за підсумками стратегічної наради щодо безпеки на об’єктах енергозабезпечення, повідомляє Офіс Президента 19 жовтня.

"Було обговорено сценарії можливих наслідків і моделі підтримки населення під час імовірних загроз різного ступеня небезпечності. Учасники погодили необхідні заходи на випадок відсутності електроенергії в населених пунктах. Президент поставив завдання оперативно створити мобільні пункти живлення для критичної інфраструктури міст, селищ і сіл", — йдеться у повідомленні.

Учасники наради, серед яких: прем'єр-міністр України, міністр енергетики, міністр внутрішніх справ, міністр розвитку громад та територій, обговорили також необхідні кроки для вдалого проходження опалювального сезону в умовах постійних обстрілів.

Крім того, йшлося про заходи для ліквідації наслідків у разі виведення з ладу всієї енергосистеми України. Деталей в Офісі президента не повідомили.

Британія попередила РФ про "серйозні наслідки" застосування ядерної зброї в Україні

Велика Британія попередила президента Росії Володимира Путіна про те, що Російська Федерація зіткнеться із "серйозними наслідками" у разі, якщо він застосує ядерну зброю у війні проти України, повідомляє The Guardian із посиланням на представника уряду Великої Британії.

"Нам із Путіним цілком зрозуміло, що застосування ядерної зброї призведе до тяжких наслідків", — зазначив офіційний представник уряду королівства.

Він закликав не спекулювати на цьому питанні як на проблемі.

"Я думаю, що громадськість має бути запевнена в тому, що ми беремо на себе сильне лідерство у цій галузі", — йдеться у повідомленні.

Представник британського уряду також назвав російські атаки на мирних мешканців України "безглуздими" та "варварськими".

Як зазначає видання, 19 жовтня міністр оборони Великої Британії Бен Воллес провів перемовини зі своїм американським колегою на тлі повідомлень про те, що російський президент може підірвати ядерну боєголовку над Чорним морем. При цьому на Даунінг-стріт не прокоментували зустріч Воллеса.

Окупанти проводять "перепис" населення Запорізької області та "інвентаризацію" житла — Генштаб

Окупаційне керівництво тимчасово захопленої території Запорізької області організувало проведення так званої "інвентаризації житлового фонду" та "перепис" населення. Це відбувається для пошуку та відчуження житла місцевих мешканців, які виїхали за межі захоплених територій, повідомили у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

Крім того, сили РФ обстрілюють позиції українських військ вздовж лінії зіткнення, облаштовують оборонні позиції та рубежі на окремих напрямках, та ведуть повітряну розвідку. Порушуючи норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, продовжують завдавати ударів по критичній інфраструктурі та помешканнях цивільного населення.

Протягом поточної доби Росія завдала чотири ракетних та одинадцять авіаційних ударів, здійснила понад десять обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

МЗС висловило подив щодо "необізнаності" Китаю про російські атаки на Україну

Міністерство закордонних справ України здивоване заявою китайської сторони з приводу того, що Китай нібито не знає про атаки Росії на міста України за допомогою дронів іранського виробництва, повідомив речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко.

"Речник МЗС Китаю стверджує, що він нічого не знає про атаку російських дронів на Київ. Мені важко уявити, що посол Китаю, який перебуває в Україні, не інформує свій уряд про атаки на українську столицю", — зазначив посадовець.

Він нагадав, що українська дипмісії у Китаї також постійно інформує КНР про ситуацію в Україні.

"Наше посольство в Пекіні також регулярно надсилає в китайське зовнішньополітичне відомство інформацію про злочини Росії в Україні. Вдавати, що нічого не відбувається, коли про це говорить весь світ, некоректно", — наголосив Ніколенко.

Чиновник додав, що МЗС сподівається на жорсткішу відповідь Китаю на російські атаки.

"Ми очікуємо більш проактивної ролі Китаю як постійного члена Ради Безпеки ООН. Не може бути компромісів чи політичних нюансів, коли мова йде про засудження варварських злочинів проти цивільного населення", — підсумував Олег Ніколенко.

Українці і Зеленський отримали премію Сахарова

Цього року премію Європейського парламенту імені Андрія Сахарова "За свободу думки" присудили "хороброму народові України в особі свого президента, обраних лідерів та громадянського суспільства", йдеться у повідомленні Європарламенту.

Данілов: Воєнний стан в анексованих регіонах України — це підготовка до масової депортації населення

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що Росія готується до масової депортації українського населення в "депресивні райони" Росії.

"Воєнний стан Путіна в анексованих регіонах — це підготовка до масової депортації українського населення в депресивні райони для зміни етнічного складу окупованої території. Злочин, який має бути засуджений ООН і який вже був вчинений Росією в Криму й залишився не покараний", — написав Данілов.

У США збільшують випуск HIMARS — заява виробника

Американська компанія Lockheed Martin нарощує виробництво високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS на тлі успішного використання цих систем українськими військовими протягом останніх кількох місяців. Про це повідомив генеральний директор компанії Lockheed Martin Джим Тайклет, пише видання Breaking Defense.

Lockheed планує збільшити виробництво HIMARS з 60 до 96 одиниць на рік. Компанія вже вжила заходів для прискорення виробництва нових пускових установок в очікуванні більш високого попиту, сказав Тайклет.

За його словами, компанія планує інвестувати 65 мільйонів доларів, щоб прискорити роботу підрядників із виробництва HIMARS.

Зараз Lockheed модернізує підприємство у штаті Арканзас. Також співробітників навчають працювати одразу з кількома високотехнологічними лініями.

Раніше представники Lockheed заявляли, що їхнє виробництво деяких систем озброєння зросло з початку року. При цьому річний обсяг виробництва HIMARS з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну збільшився приблизно з 48 до 60.

За даними The New York Times, на озброєнні України зараз перебувають 16 реактивних систем залпового вогню HIMARS, які передали Сполучені Штати Америки. А також ще 10 систем РСЗВ MLRS від інших союзників.

Під Херсоном зник художник Вʼячеслав Машницький

Український художник В’ячеслав Машницький зник під Херсоном. Про це 19 жовтня повідомив друг митця Олександр Євстаф’єв у Facebook.

За словами Олександра, востаннє Машницького бачили на його дачі на Великому Потьомкінському острові:

"Сьогодні на дачній ділянці В’ячеслава були знайдені сліди крові, сліди крові на одязі, верхній одяг, перевернутий стіл, факт пропажі човна марки Дніпро та двигуна до човна марки Сузукі", — прокоментував під публікацією Олександр.

В’ячеслав Машницький — український художник, відеохудожник, автор об’єктів та інсталяцій, засновник приватного Музею сучасного мистецтва Херсон (МСМХ) та Херсонського обласного благодійного фонду ім. Поліни Райко.

Вдень збили 4 із 6 крилатих ракет і 10 "Shahed-136" — Повітряні Сили

19 жовтня станом на 15.30 в Україні збили 4 із 6 крилатих ракет та 10 дронів-камікадзе "Shahed-136". Про це повідомляють Повітряні Сили ЗСУ.

“О 12.05 19 жовтня ворог атакував Україну з північно-східного напрямку стратегічною авіацією. Із бомбардувальників-ракетоносців – Ту- 95 та Ту-160 випущено шість крилатих ракет Х-101/Х-555”, — йдеться у повідомленні.

Одну ракету було знищено винищувальною авіацією, одну — зенітно-ракетним підрозділом у зоні відповідальності Повітряного командування "Центр" на Київщині та Вінниччині.

Ще дві ракети збила протиповітряна оборона Сухопутних військ на Чернігівщині.

Одночасно з ракетним обстрілом окупанти атакували Україну безпілотниками-камікадзе “Shahed-136” з північного напрямку, зокрема з території Білорусі.

“Станом на 15.30 десять баражуючих боєприпасів було знищено протиповітряною обороною Повітряних Сил повітряного командування “Центр”, — йдеться у повідомленні.

У Києві під час тривоги не зафіксували випадків руйнувань — КМДА

У Києві під час повітряної тривоги не зафіксували випадки руйнувань та постраждалих, повідомили в КМВА. Повітряна тривога в столиці тривала три з половиною години.

Донецьк чи Ростов: Гіркіна, за якого оголосили винагороду у $150 тисяч, намагаються знайти за фото

Російського терориста Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), який нібито вступив до лав окупаційної російської армії, помітили на шосе у військовій формі. Фото опублікував активіст Сергій Стерненко, який два дні тому оголосив збір "призових" тому, хто візьме в полон Гіркіна. Під дописом Стерненка користувачі намагаються ідентифікувати місце знаходження бойовика.

16 жовтня ГУР оголосило винагороду за Гіркіна — 100 тисяч доларів тому, хто візьме його в полон. Водночас українські волонтери, спортсмени, чиновники зібрали 50 тис. доларів в "призових" за полоненого воєнного злочинця.

19 жовтня ініціатор "волонтерського" збору, блогер, екслідер одеського "Правого сектору" Сергій Стерненко опублікував кадр, підписавши його: "на цьому фото є 150 000 доларів".

На світлині — чоловік, який схожий на колишнього ватажка бойовиків так званої Донецької народної республіки Ігорь Гіркін спілкується з іншим військовим в екіпіруванні російських збройних сил.

Під дописом Стерненка користувачі дійшли висновків, що локація на цьому фото — це територія Росії. Хоча в інших телеграм-каналах були версії, що це десь на Донеччини.

Обов'язкова евакуація: уряд дає 2200 грн на людину — Верещук

Під час обов’язкової евакуації українці отримують кеш-підтримку від уряду. Про це розповіла віцепрем'єр-міністерка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, передає пресслужба уряду.

“Люди, які виїжджають у рамках обов’язкової евакуації з Донеччини, отримують кеш-підтримку від Уряду в сумі 2200 грн на людину, незалежно від віку та кількості членів родини. Ці гроші надаються одразу по прибуттю”, — розповіла Верещук.

Також вона додала, що уряд гарантує виплату допомоги ВПО на проживання: щомісяця 2 тисячі грн для дорослих та 3 тисячі грн для дітей чи людей з інвалідністю.

“Долучаються й міжнародні гуманітарні організації зі своїми благодійними програмами допомоги”, – розповіла посадовиця.

Вона нагадала, що прихисток евакуйованим з Донеччини забезпечують опорні регіони, які чекають на переселенців протягом декількох місяців.

Зокрема, Кіровоградщина вже прийняла понад 30 тисяч ВПО. На черзі – Полтавщина. У цьому регіоні також розгорнуті місця компактного проживання для переселенців.

У Дарницькому районі Києва є аварійні відключення світла — ДТЕК

Працівники ДТЕК "Київські електромережі" усувають порушення електропостачання на лівому березі міста. Про причини порушення в компанії наразі не повідомляють.

"Шановні клієнти. На даний час є аварійні відключення у Дарницькому районі міста Києва (в т.ч. житловий масив Позняки). Енергетики роблять все необхідне, щоб максимально швидко відновити нормальну роботу енергосистеми. Дякуємо за розуміння!", — повідомили в ДТЕК.

Греція почала постачати в Україну броньовані машин піхоти БМП-1

Греція почала постачати в Україну військову допомогу для боротьби з російською агресією. Йдеться про броньовані машини піхоти БМП-1.

Про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, під час спільної пресконференції з міністром закордонних справ Греції Нікосом Дендіасом.

"Не буду приховувати, особливо цінуємо озброєння, яке Греція передає Україні, щоб ми могли захищати нашу землю. Дуже важливо, що вже почалося довгоочікуване відвантаження з Греції броньованих машин піхоти БМП-1 для України. Вже скоро вони прибудуть до нашого війська і миттєво посилять боєздатність та обороноздатність нашої країни", — сказав Кулеба.

Напередодні Німеччина відправила Греції першу партію бойових машин піхоти Marder в рамках "кругового обміну". Натомість наявні у Греції радянські БМП-1 передали Україні.

Співробітникам ЗАЕС, які підписали контракт із "Росатомом", загрожує мобілізація в армію РФ

В Енергоатомі повідомили, що за інформацією джерел на Запорізькій АЕС, окупанти формують списки працівників станції, котрі підписали контракти з "Росатомом", щоб мобілізувати частину з них на службу в російську армію та територіальну оборону РФ.

У Києві з 20 жовтня починається опалювальний сезон — Кличко

Завтра, 20 жовтня, в столиці розпочнеться опалювальний сезон. Усі будівлі за технологічним графіком розпочнуть підключати до системи теплопостачання, повідомив міський голова Віталій Кличко.

"В складних умовах воєнного стану в Києві здійснили всі необхідні підготовчі роботи. Комунальні служби працюють у посиленому режимі, розуміючи, яким складним буде цей опалювальний сезон. Бо ворог цілить в об'єкти критичної інфраструктури, намагається залишити українців без життєво необхідних послуг", — написав мер.

Кличко зазначив, що рішення про початок опалювального сезону ухвалено з урахуванням погодних умов, зокрема поступовим похолоданням та низькою температурою вночі.

Також важливим чинником для початку опалювального сезону є необхідність економити електроенергію.

Троє у лікарні з травмами голови: що відомо про постраждалих внаслідок вибуху в Чернігові

Троє травмованих внаслідок вибуху на території одного з підприємств Чернігова відвезли до обласної лікарні. Про це в коментарі Суспільному повідомив генеральний директор Чернігівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Ігор Даниленко.

З його слів, усі троє — чоловіки, мають травми голови. Чи загрожують поранення їхнім життям, лікарі нині встановлюють.

Як сказав Даниленко, ще двох людей медики оглянули на місці події, надали їм необхідну допомогу. Госпіталізації вони не потребували.

Як прокоментував ситуацію журналістам Суспільному на місці події начальник ОВА В'ячеслав Чаус, серед постраждалих є важкопоранені. Усі травмовані — цивільні.

"За попередніми даними — не "шахід". Відповідні служби встановлюють обставини, що саме вразило. Тут літав БПЛА — однозначно літав. Працювало наше ППО, працювали й безпілотники, оснащені, на ураження. Зараз встановлюємо, що відбулось".

Введення Путіним "воєнного стану" нічого не змінює для України — Подоляк

"Введення "воєнного стану" на окупованих територіях з боку РФ варто розглядати лише як псевдолегалізацію мародерства та розграбування майна українців перед черговим "перегрупуванням". Для України це не змінює нічого: продовжуємо звільнення та деокупацію своїх територій", — написав радник голови ОП Михайло Подоляк.

Сили ППО знищили 12 повітряних цілей

19 жовтня станом на 15:00 силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Центр" Повітряних Сил збито 2 крилаті ракети та 8 БПЛА, ще 2 крилаті ракети збиті силами Військової протиповітряної оборони.

У своєму указі Путін запровадив обмеження на виїзд з восьми прилеглих до України територій

Заходи стосуються південних областей Краснодара, Бєлгорода, Брянська, Воронезької, Курської та Ростовської, які знаходяться поблизу України, а також територій тимчасово окупованого Криму та Севастополя.

Указом передбачається: тимчасове відселення мешканців у безпечні райони; обмеження руху транспортних засобів та здійснення їх огляду; введення та забезпечення особливого режиму в'їзду на територію та виїзду з неї, а також обмеження свободи пересування нею; посилення охорони громадського порядку та забезпечення громадської безпеки, охорони військових, важливих державних та спеціальних об'єктів.

У Чернігові вибухнув дрон-камікадзе

У Чернігові вибухнув дрон-камікадзе іранського виробництва, який Росія застосовує по Україні, повідомив начальник Чернігівської ОВА В'ячеслав Чаус.

Інформацію про збитий російський безпілотник в коментарі Суспільному підтвердили в оперативному командуванні "Північ". Згідно з повідомленням, військові відвели його від житлових будинків та збили над нежитловим приміщенням, щоб уникнути великої кількості постраждалих. Інформацію про постраждалих та руйнування уточнюємо.

Ердоган заявив про домовленість з Путіним про створення в Туреччині "газового хаба"

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що домовився з російським президентом Володимиром Путіним про створення "газового хаба".

Про це він сказав, виступаючи перед членами своєї "Партії справедливості та розвитку" у парламенті, передає Reuters.

Ердоган заявив, за словами Путіна, Європа може отримувати газ через Туреччину.

Окупанти вдарили по Вінниці — Борзов

Окупанти вдарили по енергетичним об’єктам, є влучання і по Вінницькій області. Рятувальні служби працюють на місці, повідомив керівник Вінницької ОДА Сергій Борзов.

ППО над Киэвом збила кілька ракет окупантів

Над Києвом ППО збила кілька російських ракет, повідомив міський голова Віталій Кличко. Наразі відбою повітряної тривоги немає, киян закликали залишатися в укриттях.

Путін "запровадив" воєнний стан на тимчасово окупованих територіях України

Президент РФ Володимир Путін підписав указ про запровадження воєнного стану на окупованих територіях України — у так званих Л/ДНР, а також у Херсонській та Запорізькій областях.

ЄС запровадить санкції проти 8 осіб за використання іранських безпілотників Росією у війні з Україною

Уряди Європейського Союзу тимчасово погодилися запровадити санкції проти восьми осіб та організацій через використання безпілотників іранського виробництва під час ударів по Україні. Reuters пише, що список буде остаточно складено до зустрічі європейських лідерів, яка розпочнеться ввечері в четвер, 20 жовтня.

"Тепер, коли ми зібрали власні достатні докази, у Раді триває робота з метою чіткої, швидкої та твердої відповіді", — сказала речниця Верховного представника ЄС Набіла Масралі.

В Івано-Франківській області чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного. Повітряна тривога триває.

На Вінниччині було чутно звуки вибухів

На Вінниччині було чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного. Очільник ОВА Сергій Борзов повідомив, що область під ракетним обстрілом. Повітряна тривога триває.

Українські сили ППО збили дві ракети в небі над Чернігівщиною, про це у коментарі Суспільному повідомила пресслужба оперативного командування «Північ».

ЗСУ змусили окупантів покинути правий берег Херсонщини — Хлань

Збройні сили України знищили 19 жовтня склади окупантів в Береславському, Каховському та Таврійському районах, а також військову частину в Береславському районі. Депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів під час брифінгу, що крім цього українські військові збили гелікоптер Ка-52.

"Всі ці дії відбулися в ході підготовки до деокупації. Рішення окупантів покинути правий берег Херсонщини і пов’язано з діями ЗСУ на цьому напрямку", — зазначив він.

Офіційно за його даними на Херсонщині звільнено 29 населених пунктів – Велика та Мала Олександрівки, Високопілля, Давидів Брод, Осикарівка, Посадпокровське, Таврійське.

На Київщині працює ППО

У Київській області працює ППО, повідомив голова КОВА Олексій Кулеба. Він закликав людей перебувати в укриттях.

"Не минуло й місяці з оголошення анексії Херсона, як самопроголошена "адміністрація" почала евакувацію", — Подоляк

"Не минуло й місяця з помпезного оголошення про анексію Херсона, урочистого концерту на Червоній площі та криків "гойда", як самопроголошена "адміністрація міста"… урочисто евакуюється в очікуванні правосуддя. Реальність може бути болючою, якщо жити у світі вигаданих фантазій", — написав радник голови ОП Михайло Подоляк.

В Ізраїлі міністр оборони і лідер опозиції не хочуть продавати зброю Україні

В Ізраїлі міністр оборони Бенні Ганц і лідер опозиції Біньямін Нетаньягу висловили небажання змінювати політику Ізраїлю щодо ненадсилання оборонної техніки в Україну. Про це пише The Times of Israel.

“Ми не продаємо зброю Україні”, — сказав Ганц ультраортодоксальній радіостанції “Коль Чай”.

Натомість він відзначив гуманітарну допомогу, яку надає Ізраїль, і пообіцяв продовжувати такі поставки, пише видання. Ганц також підкреслив, що Ізраїль раніше не продавав країні зброю.

В інтерв’ю MSNBC у вівторок, 18 жовтня Нетаньягу “високо оцінив “розважливий” підхід коаліційного уряду до України, підкресливши прийняття Ізраїлем біженців та інші гуманітарні ініціативи”, пише The Times of Israel. Нетаньягу також розповів про занепокоєння Ізраїлю щодо продажу зброї Україні.

За словами посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука, на початку тижня Ганц несподівано скасував довгоочікувану розмову зі своїм українським колегою Олексієм Резніковим без будь-яких пояснень, пише видання. Корнійчук додав, що Україна розчарована цим кроком.

Водночас, згідно з повідомленнями кількох єврейських ЗМІ, прем’єр-міністр Яїр Лапід і міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба планують поговорити телефоном у четвер, 20 жовтня.

"Прем'єр-міністр Яїр Лапід проведе телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у цей четвер, в ході якого голова українського МЗС представить офіційну заявку на отримання систем ППО від Ізраїлю", — пише видання Yedioth Ahronoth.

Київ та низка областей — повітряна тривога.

Литовців у Росії мобілізують для участі у війні проти України

Литовська діаспора у Калінінграді перебуває у важкому становищі. Виїхати звідти з кожним днем все складніше, активістів практично не залишилося, а мобілізація вже почала "пожирати людей". Про це в інтерв'ю виданню "Нова газета" заявив колишній голова "Калінінградського обласного товариства литовців" Сігітас Шамборскіс.

За його словами, зараз у Калінінградській області закрито всі незалежні організації литовської діаспори, а місцева влада бореться і з пам'ятниками видатним литовцям.

Про порушення кримінальних справ проти литовців Калінінграда на основі їхньої національної приналежності невідомо, але адміністративні арешти і обшуки відбувалися регулярно.

"Я сам поїхав до Литви кілька років тому після того, як мене почали заарештовувати без жодних причин "до з'ясування обставин". Знімали на кордоні та затримували. Потім відпускали і нічого не казали. Вирішили налякати, щоб я пішов зі своєї посади чи почав співпрацювати з якимись органами. Траплялися і так звані маски-шоу в наших офісах, забирали комп'ютери, обшукували", — розповів Шамборскіс.

За його словами, у Калінінградській області живе близько 10 000 осіб, для яких литовська мова рідна, а всього людей з литовським корінням — приблизно 20 000 осіб.

"Тих, кого залякували, проти кого хотіли щось порушити — поїхали. На щастя, їм давали на цей час. Зараз нова проблема — мобілізація. Мені пишуть сотні людей із проханням допомогти виїхати", — розповів Шамборскіс.

За його словами мобілізація в Росії насамперед торкнулася сіл і селищ, і наприклал, у селищі Чернишевське у Калінінградській області мобілізували 50 осіб, з яких 17 мають литовське коріння.

Шамборскіс зазначив, що в інших регіонах Росії ситуація ще складніша. Литовці, які там проживають "зв'язку з Литвою не мають, приїхати в країну немає ні грошей, ні документів, мови багато хто не знає".

Шамборскіс вважає неправильним рішення влади Литви закрити кордони для росіян: "Кожен випадок слід розглядати окремо. Не можна всіх стригти під один гребінець".

Зазначається, що наприкінці вересня литовський Комітет з управління режимом надзвичайної ситуації на тлі мобілізації ухвалив дозволяти в'їзд тим громадянам Росії, які мають литовське походження та можуть підтвердити це документально.

Окупаційна влада Херсонщини розробила інструкцію з "евакуації"

Так звана "адміністрація Херсонської області" заявила, що розробила інструкцію "евакуації" на лівий берег Дніпра. Його опублікували пропагандистські ЗМІ. Всю інформацію про переміщення людей на лівий берег, а також до РФ можна отримати тільки за номером телефону, який зранку розсилали власникам російських сімок.

Далі — всіх збирають у пункті переміщення цивільного населення, де він знаходиться не повідомляють, реєструють, розбивають по групах. Знаходитись треба тільки поряд з групою. Також необхідно знати місце та час завантаження у транспорт і час відправлення.

"Отримавши команду на вибуття, швидко зайняти місце у транспорті, дотримуючись порядку", — йдеться в інструкції.

Також окупаційна влада опублікувала перелік речей, які люди можуть взяти із собою при виїзді з Херсонської області: оригінали та копії документів у непромокальній упаковці, кредитні картки та готівку, цінні речі, мобільний телефон із зарядним пристроєм та пауербанк, ноутбук, речі особистої гігієни, зручний для поїздки одяг та взуття, мінімальний запас продуктів та води на 2-3 дні, ліки.

Вага цих речей не має перевищувати 50 кілограмів. На всіх речах люди мають прикріпити ярлики з написом: ім'я, рік народження, адреса постійного місця проживання, адреса району переміщення. Дітям такі ярлики необхідно пришити до коміра одягу.

Атаки РФ на українську інфраструктуру є воєнними злочинами — фон дер Ляєн

Атаки Росії ракетами і безпілотниками по електростанціях та іншій інфраструктурі в Україні є “актами чистого терору”, які прирівнюються до військових злочинів. Про це заявила у середу, 19 жовтня, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу в Європейському парламенті, передає Reuters.

“Вчора (18 жовтня — ред.) ми знову побачили цілеспрямовані напади Росії на цивільну інфраструктуру. Це знаменує ще одну главу в і без того дуже жорстокій війні. Міжнародний порядок дуже чіткий. Це воєнні злочини”, — сказала фон дер Ляєн .

За її словами, цілеспрямовані атаки на цивільну інфраструктуру з чіткою метою відключити чоловіків, жінок, дітей від води, електроенергії та опалення з приходом зими, це акти чистого терору.

“І ми повинні називати це так”, — сказала президентка Єврокомісії.

Повітряні сили збили на Херсонщині російський вертоліт

19 жовтня, близько 10:30 години, в Бериславському районі Херсонщини підрозділом Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування "Південь" Повітряних Сил ЗСУ збито ударний вертоліт окупантів Ка-52.

Окупанти обстріляли Оріхів, вісім людей отримали поранення

Внаслідок обстрілу Оріхова, Запорізька областіть, вночі 19 жовтня постраждало вісім цивільних людей, вони отримали травми різного ступеню важкості, всіх ушпиталено. Про це повідомив керівник Запорізької ОВА Олександр Старух.

За його словами, російські військові застосували реактивні системи залпового вогню. Обстріл тривав майже сім годин. Руйнувань зазнали приватні будинки, будівля міської ради, навчального закладу. Наразі в Оріхові відсутнє електро та водопостачання. Профільні служби вже працюють над відновленням мереж.

Місто Гуляйполе було обстріляне ракетами С-300. Руйнувань зазнала місцева школа. За попередньою інформацією постраждалих немає.

У МЗС Китаю заявили, що "не знають" про атаку дронів на Київ 17 жовтня

У Міністерстві закордонних справ Китаю “не знають” про атаку дронів-камікадзе на Київ 17 жовтня, внаслідок якої загинули пʼять цивільних, серед яких вагітна жінка. Про це, відповідаючи на запитання Reuters, на брифінгу заявив речник МЗС КНР Ван Веньбінь.

“Я не знаю, що ви згадали", — сказав посадовець.

За його словами, позиція Китаю щодо українського питання є "послідовною та чіткою".

"За нинішніх обставин усі зацікавлені сторони повинні проявляти спокій і стриманість, заохочувати та підтримувати всі дипломатичні зусилля, які сприяють мирному врегулюванню кризи в Україні, для спільної деескалації ситуації”, — сказав речник китайського МЗС.

Водночас Міністерство закордонних справ і посольство Китаю 15 жовтня закликали громадян, які зараз перебувають в Україні, негайно залишити країну з міркувань безпеки. Про це повідомило державне видання КНР Global Times у Twitter.

За більш ніж місяць ЗСУ збили 223 безпілотники Shahed-136

У Повітряних силах розповіли, що за 36 днів, з 13 вересня і по 19 жовтня, збито 223 дронів-камікадзе іранського виробництва "Shahed-136". До їх знищення залучили зенітні ракетні підрозділи, винищувальну авіацію, самохідні зенітні установки, мобільні вогневі групи ПЗРК, зенітні гармати, великокаліберні кулемети та інше озброєння.

Міністри оборони США та Британії обговорили безпекову підтримку України

Глава Пентагону Ллойд Остін провів зустріч зі своїм британським колегою Беном Воллесом, під час якої обговорив подальшу безпекову підтримку Україні на тлі російської агресії. Про це йдеться у повідомленні Пентагону.

Зазначається, що зустріч стала продовженням їхніх обговорень на зустрічах міністрів оборони країн НАТО в Брюсселі минулого тижня.

Ллойд та Воллес обговорили поточні зусилля з підтримки України, у тому числі через надання допомоги в галузі безпеки, а також важливість трансатлантичного співробітництва та регіональної безпеки у світлі жорстокого нападу Росії на Україну.

"Було приємно зустрітися з міністром оборони Великої Британії Воллесом. Ми обговорили поточні зусилля щодо підтримки України, включно з безпековою допомогою, а також важливість трансатлантичного співробітництва та регіональної безпеки у світлі безперервного жорстокого нападу Росії на Україну", — написав Ллойд у Twitter.

Поліція відкрила справи щодо обстрілів Росією Миколаївщини

Поліція відкрила кримінальні провадження за фактами обстрілів Росією Миколаївської області. Про це повідомляє Національна поліція України.

"За усіма зібраними матеріалами слідчі відкрили кримінальні провадження за ч. 1 ст. 438 ККУ (Порушення законів та звичаїв війни)", — уточнюється у повідомленні.

Зазначається, що за минулу добу російські війська пошкодили 70 об'єктів інфраструктури. Зокрема, у середу уночі під російським вогнем перебувала територія Березнегуватської громади. Інформація про пошкодження і постраждалих уточнюється. На місцях подій працюють правоохоронці.

“Унаслідок вчорашніх завданих ударів по обласному центру поліцейські задокументували пошкодження багатоповерхівки, 41 квартири, приватного житлового будинку, приміщення магазинів, закладів харчування, адмінбудівель, театру, автомобілів”, — поінформували у НПУ.

Також поліцейські задокументували пошкодження критичної інфраструктури на території Ольшанської громади.

Російські війська завдали ударів по дев'ятьох областях України. Як минула ніч в регіонах

Відносно спокійно, без обстрілів ніч минула на Волині, Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Львівській, Чернівецькій, Одеській, Вінницькій, Хмельницькій, Тернопільській областях, на Черкащині, Полтавщині, Кіровоградщині, Житомирщині та Київщині.

Про це повідомили Суспільному у зведенні військово-цивільних адміністрацій.

Чернігівщина: за минулу добу — три обстріли із мінометів та скидання боєприпасів із БПЛА, територія Новгород-Сіверського та Корюківського районів. Із них, вночі — один обстріл — біля села Хрінівка (Сновська громада Корюківського району), із мінометів. Інформація про втрати чи руйнування наразі уточнюється.

Запорізька: вночі росіяни атакували об’єкт критичної інфраструктури в одному з селищ Запорізького району. Окупант застосував ракети С-300.

На об’єкті виникла пожежа, що була оперативно ліквідована рятувальниками.

Постраждалих немає. Деталі щодо наслідків уточнюються.

Сумщина: вночі був артобстріл Середино-Будської громади, 12 прильотів. Попередньо, —без наслідків. Детальна інформація уточнюється.

Вчора за день росіяни обстрілювали населені пункти області. Били прицільно по мирним людям і цивільним об'єктам з мінометів та артилерії. Двоє загиблих і поранений в результаті обстрілів по селу в Юнаківськїй громаді. Також за минулу добу — артилерійський обстріл Хотінської громади, мінометний — Новослобідської громади.

Загалом 64 приходи.

На Дніпропетровщині вночі війська РФ завдали удару по Криворізькому та Нікопольському районах.

У Криворізькому районі ракети влучили у об’єкт енергетичної інфраструктури. Без електрики лишилися населені пункти у Апостолівській, Зеленодольській, Широківській та Софіївський громадах і один з районів Кривого Рогу. Знеструмлені кілька насосних станцій місцевих водоканалів. Є перебої з водою. Енергетики уже все лагодять.

У Кривому Розі внаслідок атаки пошкоджено двоповерховий будинок. Попередньо, люди не постраждали.

У Нікопольському районі росіяни обстріляли з "Градів", "Ураганів" та важкої артилерії Марганецьку та Червоногригорівську громади.

Люди неушкоджені. Понівечені житлові будинки.

Харківщина: минулої доби російські військові обстрілювали прилеглі до лінії зіткнення та кордону з РФ території Чугуївського, Харківського та Куп'янського районів.

З мінометів, ствольної та реактивної артилерії обстрілювали райони населених пунктів: Вовчанські Хутори, Волохівка, Гатище, Красне, Огірцеве, Стариця, Стрілеча та Хатнє.

Протягом доби з пораненнями госпіталізовано 2 людей.

На звільненій території області триває розмінування. За добу піротехніки ДСНС знешкодили 709 вибухонебезпечних предметів.

Луганщина: за минулу добу підтверджено ураження 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів противника.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 5 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 об’єкти ППО та 1 — артилерії, 2 склади боєприпасів, станцію РЕБ росіян, а також інші військові цілі. 18 жовтня ЗСУ відбили декілька атак зокрема у напрямку Білогорівки.

Росіяни продовжують обстрілювати визволені населені пункти, перетворюючи їх на попіл.

Так, учора вони вчергове відкрили вогонь по Стельмахівці на Куп’янському напрямку, Греківці, Надії, Білогорівці та Новоєгорівці на Лиманському напрямку.

На Бахмутському напрямку війська РФ завдавали вогневого впливу з танків та артилерії вздовж усієї лінії зіткнення.

Усього російські війська 13 разів обстріляли позиції захисників Луганщини з артилерії та мінометів.

Донеччина: вночі — обстріл с.Парасковіївка поблизу Соледару. Пошкоджено один п’ятиповерховий будинок та три приватні будинки у центрі селища. Постраждалих цивільних немає.

Вночі і зранку — обстріли вздовж лінії фронту: Авдіївка, Мар'їнка, Красногорівка, Бахмут.

За добу по області 4 загиблих, 12 поранених цивільних.

Миколаївщина: вночі росіяни двічі атакували Миколаївщину безпілотниками-камікадзе типу Shahed-136. 13 з них було збито на території області.

Під постійним вогнем залишається Березнегуватська громада.

Вночі було обстріляно околиці трьох населених пунктів. Інформація щодо постраждалих та пошкоджень уточнюється.

Також вчора ввечері були обстріли за межами сіл Широківської громади. Влучання зафіксовані по сільськогосподарських угіддях. Постраждалих та руйнувань немає.

Херсонщина: тривають активні бойові дії. Територіальні громади вздовж лінії бойового зіткнення та в тилових районах системно потерпають від російських обстрілів, ракетних ударів, атак дронами.

За інформацією ОК "Південь", війська РФ ведуть активну оборону та намагається утримати зайняті рубежі. Продовжує завдавати вогневого ураження нашим військам із застосуванням авіації, важкої артилерії, РСЗВ та мінометів.

Російська ДРГ намагалася обійти наші позиції поблизу Нової Кам’янки. У бою зазнала втрат і відійшла. ЗСУ знищили 2 склади боєприпасів в Бериславському районі.

В Бериславському районі підрозділ Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування "Південь" збив російський штурмовик Су-25.

Брав участь у каральних рейдах росіян: СБУ затримала мешканця Бучі

Житель Бучі під час окупації Київщини брав участь у каральних рейдах російських військових у місті, допомагаючи їм виявляти учасників руху спротиву. Про це повідомили в СБУ.

Після захоплення Київщини він планував увійти до складу окупаційної адміністрації і продовжити репресії проти українців.

"Загарбники видали йому вогнепальну зброю, військову форму російського зразка та "інструкції" щодо подальших дій проти українських захисників", – зазначено в повідомленні.

Правоохоронці встановили, перебуваючи на ворожому БТРі спільно з росіянами, чоловік увірвався до будинку свого знайомого, де проводив незаконний обшук і намагався виявити бійців тероборони.

Після звільнення Бучі колаборант залишився на Київщині та вступив до лав добровольчого формування місцевої територіальної громади, аби приховати свої злочини.

За даними слідства, чоловік планував згодом передавати окупантам інформацію про переміщення українських військ в області.

СБУ повідомила йому про підозру за ч.7 ст. 111-1Стаття 111-1. Колабораційна діяльність Кримінального кодексу. Йому загрожує до 15 років ув’язнення.

США і союзники хочуть обговорити поставки зброї Іраном РФ на Радбезі ООН — ЗМІ

Сполучені Штати, Велика Британія і Франція планують обговорити імовірні постачання зброї Іраном Росії на закритому засіданні Ради Безпеки ООН у середу, 19 жовтня. Про це повідомляє Reuters з посиланням на свої джерела у дипломатичних колах.

Говорячи на умовах анонімності, дипломати сказали, що на засіданні Радбезу також планують підняти питання порушення резолюції 2231 Ради Безпеки ООН, яка схвалила ядерну угоду з Іраном 2015 року.

Договір обмежив ядерну програму Тегерана, ускладнивши для Тегерана розробку атомної зброї, одночасно послабивши економічні санкції.

Згідно з резолюцією, ембарго на поставки звичайних озброєнь щодо Ірану діяло до жовтня 2020 року. Незважаючи на зусилля США продовжити ембарго на поставки зброї, Рада Безпеки дозволила Ірану відновити експорт зброї, пише Reuters.

Водночас Україна разом зі Сполученими Штатами стверджують, що резолюція все ще містить обмеження на ракети та пов’язані з ними технології до жовтня 2023 року та може охоплювати експорт і закупівлю передових військових систем, таких як безпілотники.

“Ми хотіли б запросити експертів ООН відвідати Україну якнайшвидше, щоб перевірити вилучені БПЛА іранського походження, щоб сприяти виконанню резолюції 2231 Ради Безпеки ООН”, — йдеться в листі посла України при ООН, розісланому членам Ради вівторок, передає агентство.

“Україна заявила, що і БПЛА Mohajer, і Shahed відповідають параметрам, передбаченим у 2231, “оскільки вони здатні досягати дальності, що дорівнює або перевищує 300 кілометрів”, — пише Reuters.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Вашингтон каже, що заперечення Ірану є брехнею. У вівторок, 18 жовтня, відповідаючи на запитання, чи використовувала Росія іранські безпілотники в Україні, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков сказав, що “у Кремля немає інформації про їх використання”, нагадує Reuters.

Посилаючись на нинішніх і колишніх офіційних осіб США, New York Times повідомила у вівторок, 18 жовтня, що Іран відправив інструкторів в окуповану Україну, щоб допомогти росіянам подолати проблеми з парком іранських безпілотників.

За даними видання, іранські тренери діють із російської військової бази в Криму. Там базується багато безпілотників, доставлених із Ірану. Інструктори належать до Корпусу вартових Ісламської революції — частини збройних сил Ірану, яку Вашингтон вважає терористичною організацією.

“Є велика кількість доказів того, що іранські БПЛА використовувалися для нападу по українських цивільних і військових об’єктах, хоча Іран продовжує безсоромно брехати про свою причетність”, — сказав речник Держдепартаменту США.

Двоє високопоставлених іранських чиновників і двоє іранських дипломатів повідомили Reuters, що Іран пообіцяв надати Росії ракети “земля-земля” на додачу до нової партії безпілотників.

Жителям Херсона надходять повідомлення з закликом евакуюватись на лівий берег Дніпра

Окупаційна вдала Херсонщини розсилає жителям обласного центру повідомлення з закликом терміново евакуюватись на лівий берег Дніпра. Про це Суспільному повідомили місцеві жителі.

"Зранку на російські номери прийшли повідомлення про термінову евакуацію. Я трохи переживаю, тому що не буду виїжджати, навіть якщо Херсон будуть рівняти із землею. Але я переживаю, щоб не вивозили силою на територію РФ. Ми їхати нікуди не збираємося", — розповіла херсонка Ганна.

Про те, що жителі Херсона налаштовані залишатися у місті, розповіла Суспільному і голова Херсонської військової адміністрації Галина Лугова.

"Я спілкувалася з жителями міста Херсона з приводу цього. Ніхто нікуди не планує виїздити, тому що Херсон — це Україна.У кожного є житло, своя оселя і своя родина. Всі налаштовані залишатися у місті", — сказала Лугова.

Також вона прокоментувала заяви окупантів стосовно можливого підриву Каховської ГЕС.

"Це абсолютний абсурд. І все це робиться колаборантами і окупантами задля нагнітання всієї цієї ситуації. Люди в це не вірять. Якщо це і може гіпотетично відбутися, то це може відбутися з провокативних дій колаборантів і окупантів", — голова Херсонської МВА.

Безпілотники та міномети: росіяни продовжують атакувати прикордоння Чернігівщини

Протягом 18 жовтня російські війська продовжували атакувати прикордоння Чернігівщини. Цього разу під вогнем опинилися Новгород-Сіверська, Семенівська та Сновська громади.

Цю інформацію Суспільному повідомила речниця Чернігівського прикордонного загону Галина Шеховцова.

Зокрема, за її словами, о 17:00 годині по території Новгород-Сіверської громади зі сторони населеного пункту Погар росіяни вели обстріл з мінометів. Прикордонники зафіксували 10 вибухів.

О 17:45 безпілотні літальні апарати ворога скинули три вибухові пристрої на територію Семенівської громади.

А о 23:20 росіяни з мінометів обстріляли Сновську громаду. Прикордонники нарахували 8 прильотів з району російського населеного пункту Чорноземний Городок.

Зміна генералів посилює недієздатність армії РФ — британська розвідка

Через вісім місяців вторгнення основні елементи російського військового керівництва стають дедалі більше недієздатними, а зміна генералів та відсутність безперервності командування матиме руйнівні наслідки для армії РФ.

Про це повідомляє Міноборони Великої Британії з посиланням розвідку.

У відомстві зазначили, що на тактичному рівні у російській армії майже напевно спостерігається загострення браку здібних російських молодших офіцерів для організації та керівництва новомобілізованими резервістами.

У британській розвідці нагадали про інцидент, коли 15 жовтня під Бєлгородом мобілізований розстріляв 11 солдатів після образливих коментарів офіцера на адресу новобранців з-поміж етнічних меншин.

"Погане керівництво нижчого рівня, ймовірно, погіршує низький моральний дух і погану згуртованість підрозділів у багатьох частинах російських сил. Чотирьох із п’яти генералів, які безпосередньо керували елементами вторгнення в лютому 2022 року, наразі звільнено", — йдеться у звіті.

У Британській розвідці вважають, що їхня заміна наразі мало допомогла покращити бойові характеристики Росії.

"Відсутність безперервності командування, швидше за все, буде більш руйнівним, ніж у західній армії, оскільки згідно з російською доктриною розробка планів здебільшого залежить від командира особисто, а не як колективна робота ширшого штабу", — зазначили у відомстві.

Росія втратила у війні з Україною 430 військових за добу — Генштаб ЗСУ

Станом на ранок 19 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 66 280 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За добу росіяни втратили близько 430 військовослужбовців.

Також росіяни втратили:

  • танків — 2554 (+6) од,
  • бойових броньованих машин — 5235 (+16) од,
  • артилерійських систем — 1637 (+15) од,
  • РСЗВ — 372 (+0) од,
  • засоби ППО — 189 (+1) од,
  • літаків — 269 (+1) од,
  • гелікоптерів — 242 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня — 1286 (+10),
  • крилаті ракети — 323 (+5),
  • кораблі /катери — 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн — 3999 (+14) од,
  • спеціальна техніка — 146 (+2).

Найбільших втрат армія РФ зазнала на Бахмутському та Краматорському напрямках. Дані уточнюються.

В окупованих містах Луганщини жахлива ситуація з опаленням — Гайдай

На тимчасово захоплених територіях Луганщини жахлива ситуація із початком опалювального сезону. Про це повідомив голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай.

"У Лисичанську, Сєвєродонецьку та інших містах житловий фонд залишився без опалення, подекуди вікна квартир досі без скла, а плівка вже не рятує. В багатоповерхівках пошкоджені дахи. Або повністю відсутні – їх розібрали підрядники з РФ. Хотіли відремонтувати, але ще в вересні зникли в відомому напрямку", — зазначив він.

Водночас, за словами голови ЛОВА, новосибірські фахівці ледве встигають провести роботи на системах теплопостачання Біловодського району. Обіцяють повністю відновити до 1 листопада.

"Слід зазначити, що це не централізоване опалення домівок, а під’єднання соціальних об’єктів до котелень в громаді, де бойові дії практично не проводилися. Місцеві жаліються, що наразі неможливо навіть наповнити газові балони – на заправках людям відмовляють", — сказав Гайдай.

Російські війська ракетами С-300 обстріляли Запорізький район

Вночі 19 жовтня російські військові атакували об’єкт критичної інфраструктури в одному з селищ Запорізького району, повідомив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Під час атаки військові РФ застосовували ракети С-300. На об’єкті виникла пожежа, її ліквідували.

Внаслідок обстрілу жертв та поранених немає.

За час війни в Україні загинули 428 дітей — ОГПУ

Станом на ранок 19 жовтня 2022 року щонайменше 1243 дитини постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 428 дітей загинуло та щонайменше 815 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 415, Харківській — 258, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 69, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Дніпропетровській — 31.

За даними ОГП, під час фіксації злочинів, вчинених на території Донецької області, на місці стихійного поховання в м. Лиман виявлено тіло трьох дітей віком 2, 9 та 14 років з ознаками осколкових та мінно-вибухових поранень.

Зазначається, що ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2663 заклади освіти. 326 з них зруйновано повністю.

На Донеччині від обстрілів росіян загинули ще четверо людей

Протягом 18 жовтня від обстрілів з боку російських військ на Донеччині загинули четверо мирних жителів. Також у Лимані виявили тіла 8 людей, які загинули під час окупації міста.

Про це повідомив голова Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

Від обстрілів загинули жителі Курахового, Бахмута, Курдюмівки та Сіверська, ще 12 людей отримали поранення.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну на Донеччині загинули 1046 людей, 2 435 отримали поранення. Точну кількість загиблих та поранених у Маріуполі та Волновасі встановити неможливо.

Зеленський звільнив посла у Казахстані

Президент Володимир Зеленський звільнив з посади посла України у Казахстані. Відповідний указ він підписав 18 жовтня.

"Звільнити Врублевського Петра Юрійовича з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України в Республіці Казахстан", — йдеться у документі.

У серпні МЗС Казахстану викликало посла України в Казахстані Петра Врублевського і висловило йому протест через антиросійські висловлювання

Причиною виклику посла в міністерство стало цитування дипломатом відомої фрази загиблого київського активіста Романа Ратушного: "Чим більше росіян ми вб'ємо зараз, тим менше росіян доведеться вбивати нашим дітям". Він нібито сказав це у розмові з блогером Діасом Кузаїровим 21 серпня під час концерту на честь 30-річчя встановлення дипломатичних відносин Казахстану з Польщею та Україною.

Росія вимагала від Казахстану вислати Врублевського, але влада Казахстану відхилила вимогу вислати дипломата, і попросила Київ замінити його, заявивши, що його коментарі неприйнятні для країни з великою етнічною російською меншиною.

Війська РФ обстріляли Енергодар

Місто частково без світла і води, повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

"Обстріли спочатку промислової зони, а потім і самого міста почались близько опівночі і не вщухають зранку. Є повідомлення про пошкодження однієї з підстанцій, в також будівлі виконавчого комітету міської ради", — йдеться у повідомленні.

Інформації про постраждалих серед цивільного населення не надходило.

Орлов закликав містян до стабілізації ситуації залишатися вдома та дотримуватися правила двох стін.

Збройні сили відбили 11 атак військ РФ на Харківщині та Донбасі

Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках", — йдеться у повідомленні.

За добу підрозділи Сил оборони України відбили атаки військ РФ в районах населених пунктів Огірцеве і Дворічна Харківської області; Білогорівка на Луганщині; Новокалинове, Майорськ, Одрадівка, Нью-Йорк, Новомихайлівка, Невельське, Опитне та Мар’їнка Донецької області.

Росіяни обстрілюють позиції ЗСУ вздовж лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

Протягом доби війська РФ завдали 10 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснили понад 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню.

Ударів зазнали райони понад 10 населених пунктів, зокрема Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Курахове Донецької області, Трихати Миколаївської області та Миколаїв.

Для цього росіяни використали крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, використали 14 безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed -136”, 10 з яких збили підрозділи Сил оборони.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Білорусь і надалі підтримує збройну агресію РФ проти України, зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також запуск ударних БпЛА “Shahed-136” з її території.

На інших напрямках війська РФ здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з мінометів та ствольної артилерії, в межах населених пунктів Гай Чернігівської області та Юнаківка, Хотінь, Товстодубове і Демченкове Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Волохівка, Гатище, Красне, Огірцеве, Стариця, Стрілеча та Хатнє;
  • на Куп’янському напрямку – з танків, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Берестове, Дворічна, Гряниківка, Кам’янка, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Греківка, Зарічне, Новоєгорівка, Серебрянка, Терни, Торське та Ямполівка;
  • на Бахмутському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Андріївка, Бахмут, Бахмутське, Білогорівка, Званівка, Курдюмівка, Майорськ, Опитне, Роздолівка, Соледар, Спірне та Яковлівка;
  • на Авдіївському напрямку – з танків та різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Авдіївка, Первомайське, Карлівка, Красногорівка, Марʼїнка та Новомихайлівка.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках обстрілів зазнали райони населених пунктів Велика Новосілка, Вугледар, Времівка, Микільське, Нескучне, Павлівка, Ольгівське, Степове та Пречистівка.

На Південнобузькому напрямку росіяни намагаються покращити логістичне забезпечення, здійснюють артилерійські обстріли в районах більш як 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Від обстрілів найбільше постраждала інфраструктура Вищетарасівки Дніпропетровської області.

За даними Генштабу, війська РФ вживають заходів для прихованого переміщення техніки та особового складу. З цією метою, у населених пунктах Таврійськ та Нова Каховка Херсонської області, вони блокують роботу операторів мобільного зв’язку та інтернету.

"Загарбники продовжують знищувати українську культурну спадщину на тимчасово окупованих територіях, грабують музеї, спалюють українську літературу та підручники, надруковані українською мовою", — йдеться у повідомленні.

За інформацією ЗСУ, в РФ існують значні проблеми з грошовими виплатами військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях на території України. Їм затримують виплати грошових надбавок за участь у бойових діях. Родичі загиблих не можуть отримати обіцяну компенсацію.

Авіація Сил оборони України протягом попередньої доби завдала 24 удари. Підтверджено ураження 16 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 8 позицій зенітних ракетних комплексів росіян. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет та літак Су-25.

Воїни ракетних військ і артилерії уразили 4 пункти управління, 5 районів зосередження військових, озброєння і техніки, 2 об’єкти ППО та 1 - артилерії, 2 склади боєприпасів, станцію РЕБ військ РФ, а також інші військові цілі.

На Миколаївщині ЗСУ збили 13 дронів-камікадзе

Уночі, з 18 на 19 жовтня війська РФ атакували Миколаївщину безпілотниками-камікадзе типу "Shahed-136". Про це повідомляє Повітряне командування "Південь".

"Одинадцять дронів збито силами та засобами протиповітряної оборони повітряного командування "Південь" та два воїнами Національної гвардії України", — йдеться у повідомленні.

Війська РФ завдали 28 ракетних та авіаударів по Україні

Протягом доби війська РФ завдали 10 ракетних та 18 авіаційних ударів, здійснили понад 76 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у зведенні Генштабу ЗСУ.

Ударів зазнали райони понад 10 населених пунктів, зокрема Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Курахове Донецької області, Трихати Миколаївської області та Миколаїв.

Для цього росіяни використали крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, використали 14 безпілотних літальних апаратів іранського виробництва “Shahed -136”, 10 з яких збили підрозділи Сил оборони.

На ЗАЕС відновили зовнішнє аварійне живлення — Гроссі

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив про відновлення живлення Запорізької АЕС від зовнішньої лінії після того, як російські обстріли пошкодили підстанції на підконтрольній Україні території. Про це йдеться у повідомленні на сайті МАГАТЕ.

"Запорізька атомна електростанція відновила підключення до своєї останньої робочої електролінії напругою 750 кіловольтів після того, як воно було втрачене втретє за десять днів", — заявив Гроссі.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на АЕС, підтвердили, що живлення було відновлено о 21:30, майже через 18 годин після спрацювання системи захисту, яка автоматично вимикає лінію при падінні напруги до низьких показників.

Під час попередніх двох зовнішніх відключень електроенергії на ЗАЕС – 8 та 12 жовтня відповідно – аварійні дизель-генератори станції забезпечували резервне електропостачання, необхідне для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки, зазначили в Агентстві.

Проте 17 жовтня ЗАЕС продовжувала отримувати електроенергію від позамайданної лінії 330 кВ, яка подає електроенергію через резервну систему, відновлену наприкінці минулого тижня.

За словами генерального директора Гроссі, із повторним підключенням лінії 750 кВ 18 жовтня ЗАЕС має обидві можливості, хоча ситуація з електропостачанням залишається нестабільною.

У Криму іранські військові вчать росіян користуватися дронами-камікадзе — ISW

Члени Корпусу вартових ісламської революції Ірану перебувають в окупованому Криму, щоб навчати російських військових користуватися дронами-камікадзе Shahed-136. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

За словами аналітиків, цю інформацію підтвердили New York Times нинішні та колишні офіційні особи США.

"12 жовтня ISW оцінила, що будь-який іранський персонал в Україні, ймовірно, був інструктором безпілотників КВІР. The  New York Times повідомили, що залишається незрозумілим, чи керують дронами іранські інструктори самі, чи просто навчають російські війська, як це робити", — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що з середини вересня російські війська скерували десятки безпілотників іранського виробництва Shahed-136 проти цивільних цілей в Україні, "віддаючи пріоритет психологічному терористичному впливу на українське цивільне населення, а не досягаючи відчутних ефектів на полі бою".

У Харкові без житла залишилися понад 150 тисяч містян — Терехов

З 24 лютого Харків зазнав тотальних ворожих обстрілів.Про це в етері національного телемарафону заявив мер Ігор Терехов.

"На сьогодні понад 150 тисяч людей втратили дах над головою. Багато з них тимчасово виїхали з міста, хто на захід України або в інші області, хтось за кордон. Але багато харків’ян залишилося", — сказав він.

За словами Терехова, людей які втратили житло розселяють у студентські гуртожитки і забезпечують їх всім необхідним.

Він також повідомив, що попри обстріли інфраструктури Харків повністю готовий до початку опалювального сезону.

На півдні ЗСУ знищили склади військ РФ

ЗСУ знищили 3 склади окупантів у Херсонській і Миколаївській областях. Про це повідомляє Оперативне командування "Південь".

Українська авіація завдала 15 ударів по районах опорних пунктів та місць зосередження сил та засобів російських військ.

Втрати Росії складають:

  • 84 військових;
  • 2 самохідні великокаліберні гаубиці типу "Акація" та "Мста-С";
  • танк;
  • 3 одиниці автобронетехніки;
  • 3 склади з боєприпасами у Бериславському і Баштанському районах.

Через обстріли росіян частина Криворізького району опинилася без світла

Унаслідок обстрілу об'єкта енергетичної інфраструктури на Дніпропетровщині без електроенергії залишилися багато населених пунктів Криворізького району. Про це повідомив керівник військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул.

За його словами, внаслідок руйнування об'єкта енергетичної інфраструктури у Криворізькому районі через влучання під час останньої повітряної тривоги (більш детально інформацію давати недоцільно) без електроенергії багато населених пунктів району та мікрорайон Інгулець у Кривому Розі

За словами Вілкула, зараз працюють енергетики. Якщо до ранку ліквідувати аварію не вдасться, то на Інгульці буде організовано підвезення води.

Дніпропетровська область — повітряна тривога.

Запорізька область — повітряна тривога.

Німеччина передала ЗСУ 5 машин Bergepanzer 2, набої та зимову форму

Німеччина передала Україні ще 5 ремонтно-евакуаційних машин Bergepanzer 2, пістолетні набої та зимову форму для українських військовослужбовців. Про це повідомляє уряд Німеччини.

Зокрема, Україна отримає 167 тисяч пістолетних набоїв, ще 100 наметів, 183 генератори, 116 тисяч курток для холодної погоди, 80 тисяч термоштанів, 240 тисяч зимових шапок,

Окрім того, Україна отримає 7 важких і середніх мостових систем.

Столтенберг сказав, коли Україна вступить в НАТО

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що одного дня Україна стане членом НАТО, але це не станеться в короткі терміни. Про це він сказав на конференції з безпеки у Берліні, передає кореспондентка Суспільного.

"Якщо Україна прагне вступити до НАТО, позиція НАТО залишається незмінною. Ми відкриті. Ми продемонстрували це за останні роки з Північною Македонією, Чорногорією, а також з Фінляндією та Швецією", — сказав генсек Альянсу.

Столтенберг наголосив, що кожна нація має право вибирати свій шлях.

Зрештою 30 членів НАТО та Україна розв'язуватимуть питання про членство. Одного дня Україна стане членом НАТО, але це не станеться в короткі терміни. Пріоритетом є надання Україні військової підтримки, як це роблять союзники та партнери по НАТО. І це дійсно допомогло українцям досягти успіхів на полі бою", — сказав він.

У США працюють над виділенням Україні 4,5 мільярда доларів у пришвидшеному темпі

Уряд США у прискореному темпі працює над виділенням Україні 4,5 мільярда доларів економічної допомоги, ухваленої законом наприкінці вересня. Про це заявила міністр фінансів Джанет Єллен під час онлайн-зустрічі з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем, передає пресслужба Мінфіну США.

"Сполучені Штати працюють у прискореному темпі над виділенням 4,5 млрд дол нещодавно затвердженої бюджетної підтримки", – зазначила Єллен. У Мінфіні США підкреслили, що з урахуванням цієї суми загальна економічна допомога США Україні збільшиться до 13 млрд доларів.

Усі ці кошти спрямовувались у вигляді грантів.

Джанет Єллен визнала масштабні фінансові потреби України наступного року щодо забезпечення критично важливих державних послуг, а також відновлення першочергової інфраструктури. Вона наголосила на необхідності комплексної координації серед міжнародних партнерів, аби допомогти Україні розпочати відбудову та відновлення.

18 жовтня Україна отримала від ЄС €2 млрд макрофінансової допомоги.

Додому повернувся житель Каховки, якого війська РФ викрали 2 вересня

Додому повернувся житель Каховки на Херсонщині Євгеній Погребний. Чоловіка викрали російські військові 2 вересня та незаконно утримували в приміщенні підвалу поліції Нової Каховки.

Раніше повідомлялось, що військові РФ викрали жительок Каховки Жанну Кисельову та Ірину Разумєй.

У розвідці прогнозують завершення війни до літа 2023 року

Війна має завершитись до літа 2023 року. ЗСУ вийдуть на кордони України 1991 року. Такий сценарій розвитку подій повномасштабного вторгнення Росії в Україну озвучив керівник Головного управління розвідки МО України генерал-майор Кирило Буданов в інтерв'ю проекту "Орестократія".

"Наприкінці весни це все має закінчитися. До літа все має завершитися. Для початку, вийдемо на ці кордони (кордони 91-го року - ред.)", — упевнений Буданов.

За його словами, після закінчення війни в Україні почнеться дуже серйозний політичний процес, пов'язаний зі змінами в нинішній РФ.

"Від Росії від'єднаються певні регіони... Москва буде виплачувати репарації нам, це все їх чекає, це призведе до зміщення певного економічного центру РФ на нашу територію ... Тобто там дуже багато кроків. Кавказькі (території - ред.), я вважаю, від'єднаються першими, але це будуть не тільки кавказці. Оскільки там багато територіальних проблем, "Російська Федерація" – це одна назва від федеративності. Це занадто велика територія, яка досить тривалий термін незрозуміло як існує в цих межах. Вона трималася тільки на вірі в потужність режиму. Як тільки режим впаде, все це посиплеться", — додав Буданов.

Раніше глава розвідки вже заявляв, що до літа 2023 року України вийде на кордони 91-го року.

Те, що Росія просить Іран про допомогу, є визнанням Кремлем власного банкрутства — Зеленський

Те, що Росія просить Іран про допомогу, є визнанням Кремлем власного банкрутства, заявив у зверненні до українців президент Володимир Зеленський.

"Сам факт звертання Росії по допомогу до Ірану є визнанням Кремлем свого військово-політичного банкрутства. Десятиліттями вони витрачали мільярди доларів на свій ВПК, а в підсумку пішли на поклін у Тегеран, щоб отримати доволі прості дрони та ракети", — наголосив президент Зеленський.

Він відзначив, що іранська зброя не допоможе російському керівництву здійснити свої плани щодо України: "Стратегічно це їм усе одно нічим не допоможе. Але зараз на тактичному рівні в терористів ще можуть виникати певні надії, якісь там розрахунки. Усе це розвалиться, як і попередні їхні розрахунки".

Водночас Зеленський закликав українців зменшити споживання електроенергії, особливо в пікові години (17:00-23:00).

НАТО найближчим часом надасть Україні засоби для боротьби з дронами — Столтенберг

НАТО найближчим часом надасть Україні засоби для боротьби з новими загрозами, зокрема з атаками безпілотників на міста і цивільну інфраструктуру в Україні. Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час виступу на Берлінському форумі щодо зовнішньої політики.

"Жодна держава не повинна підтримувати злочинну війну Росії проти України, і це послання від НАТО, послання від союзників, від ЄС та багатьох інших… НАТО протягом наступних днів або невдовзі доставить системи з боротьби проти дронів, сотні установок, які допоможуть їм (українцям – ред.) протидіяти загрозі дронів, включаючи безпілотники іранського виробництва, які зараз приносять Україні велику шкоду та страждання. Ми доставимо ці засоби у найближчому майбутньому", — заявив Столтенберг.

Окупанти оголосили "евакуацію" на Херсонщині, Іран може поставити РФ ракети. 238 день війни. Онлайн
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції у Брюсселі 9 вересня, фото: AP

За його словами, найкраще, що НАТО може зробити в умовах варварських атак РФ на цивільні об’єкти в Україні, — це наростити та збільшити поставки систем протиповітряної оборони для протидії різним загрозам, включаючи удари балістичних ракет, крилатих ракет, дронів тощо. І всі ці види зброї потребують систем протиповітряної оборони різного типу.

"Україна — це велика країна, з багатьма містами. Тож перед нами величезне завдання — допомогти захистити всі частини України від різних повітряних загроз", — сказав Столтенберг.

Коли російські військові окупували Ягідне на Чернігівщині, вони зігнали місцевих у підвал школи. Взявши їх у заручники, вони зробили "живий щит" і розмістили свій штаб на інших поверхах школи. Понад 350 людей були у підвальному приміщенні без вентиляції — старенькі і діти.

У таких умовах місцеві перебували майже місяць. Десятеро літніх людей померли. Ще сімох росіяни розстріляли. Тіла не завжди дозволяли винести одразу, бувало, поруч з покійником грались діти.

Журналістам вдалося встановити російські підрозділи, які перетворили жителів Ягідного на "живий щит", та поспілкуватися з причетним до злочину російським офіцером. Моторошні деталі російського воєнного злочину — у фільмі на основі щоденника однієї з заручниць.

На Херсонщині військові РФ готують свій відступ на лівий берег Дніпра — місцева влада

Військові РФ готують свій відступ на лівий берег Дніпра і хочуть забрати із собою колаборантів, які працювали на референдумах. Це — планова евакуація для колаборантів — прокоментував Суспільному заяву так званого "голови Херсонської ВЦА" депутат обласної ради Сергій Хлань.

Очільник Бериславської РВА на Херсонщині в коментарі Суспільному повідомив, що з району вивозять тих, хто співпрацює з російською окупаційною владою. Також, за його словами, у Бериславі зараз перебуває велике скупчення російських військових та техніки.

Перший заступник голови Херсонської облради Соболевський назвав "панічними" заяви Сальдо: "Тиск на Сальдо саме від місцевих колаборантів шалений. Вони розуміють, що треба буде відповідати за зраду, тому він і організував "евакуацію"".

Читайте також: Окупаційна влада заявила про переселення жителів Херсонщини з правого берега Дніпра на лівий

ExxonMobil заявила про повний вихід з Росії

Американська нафтогазова корпорація ExxonMobil повністю вийшла з російського ринку після семи місяців майнових переговорів з урядом РФ та розпорядження президента Путіна конфіскувати власність компанії. Про це йдеться в повідомленні Reuters із посиланням на представника компанії.

"Ми докладали всіх зусиль, щоби взаємодіяти з російським урядом та іншими зацікавленими сторонами", — зауважив представник Exxon.

Водночас зазначається, що компанія не повідомила, чи отримала компенсацію за конфісковані активи, які вона оцінила у понад $4 мільярди. У Exxon також відмовилися коментувати, чи збираються продовжувати оскарження конфіскації через міжнародний арбітражний процес.

Відхід ще одного нафтогазового гіганту ілюструє зіткнення між Заходом і Росією у сфері енергетики після вторгнення Москви в Україну, а також погроз РФ застосувати ядерну зброю, зазначає агентство. Раніше такі компанії як BP, Total Energies, Equinor і Shell передали нерухомість російським партнерам та заявили про вихід з ринку Росії.

На початок