Росія зруйнувала 30% українських електростанцій, атаки іранських дронів. 237 день війни. Онлайн

Росія зруйнувала 30% українських електростанцій, атаки іранських дронів. 237 день війни. Онлайн

Оновлено
Росія зруйнувала 30% українських електростанцій, атаки іранських дронів. 237 день війни. Онлайн
Рятувальники поблизу будинку, в який влучив іранський дрон на озброєнні військ РФ. Київ, 17 жовтня 2022 року. Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне

18 жовтня — 237-й день Україна протистоїть повномасштабному вторгненню Росії. Суспільне веде текстовий онлайн усіх подій війни Росії проти України. Попередні головні новини читайте тут, текстовий онлайн англійською — тут. Відеорепортажі — на YouTube Суспільне Новини.

Головне на цей час

  • За тиждень атак окупантів було зруйновано 30% українських електростанцій, повідомив президент Зеленський.
  • Окупаційний мер Херсона закликав мешканців евакуюватися через те, що "українською стороною накопичуються сили для широкомасштабного наступу".
  • Комісія Організації Об’єднаних Націй за результатами роботи на територіях північних та східних регіонів України, що раніше перебували під окупацією Росії, заявила, що зафіксувала ознаки воєнних злочинів та інших порушень.
  • Прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід 20 жовтня обговорить телефоном з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою можливості постачання систем протиповітряної оборони.
  • Рада підтримала законопроєкт відповідно до якого призивати на строкову військову службу в умовах війни не будуть.
  • Зранку 18 жовтня російські військові атакували Київ стратегічною авіацією — літаки з ракетами запустили з Ростовської області, яка ближче до України. У Повітряних силах пояснили, що у такому разі часу на те, щоб дістатися в укриття стає менше. Внаслідок обстрілу РФ був пошкоджений об’єкт критичної інфраструктури в Деснянському районі. Через це на Троєщині зникло світло.
  • П'ятеро людей загинули унаслідок атаки РФ у Києві вранці 17 жовтня. Російські війська використали іранські дрони Shahed -136. Більшість безпілотників збили ЗСУ, а також поліцейські.

Суспільне завершує хроніку 18 жовтня. Текстовий онлайн 238 дня повномасштабної війни — читайте тут.

Окупанти РФ вивозять з Бериславського району Херсонщини колаборантів — очільник Бериславської РВА

Очільник Бериславської РВА на Херсонщині Володимир Літвінов в коментарі Суспільному повідомив, що з району вивозять тих, хто співпрацює з російською окупаційною владою. Також, за його словами, у Бериславі зараз перебуває велике скупчення російських військових та техніки.

Перший заступник голови Херсонської облради Соболевський назвав "панічними" заяви Сальдо: "Тиск на Сальдо саме від місцевих колаборантів шалений. Вони розуміють, що треба буде відповідати за зраду, тому він і організував "евакуацію"".

Елетроенергію відновлюють там, де можуть. Українці мають споживати світло свідомо — Зеленський

"Протягом доби терористичних ударів зазнали понад 10 українських регіонів. Житомирщина і Київщина, Сумщина, Дніпро і Кривий Ріг, Харківщина і Запоріжжя, Миколаїв та інші міста Південної України, Донбас. Усюди, де це можливо, намагаємося прискорити відновлювальні роботи. Але зараз, так само як і в попередні дні, загальна ситуація ще потребує дуже свідомого споживання електрики й обмеження використання в пікові години техніки, що споживає багато енергії. Що більш свідомим є наше побутове споживання електрики із 17-ї до 23-ї години, то більш стабільною буде наша енергосистема. Кожен і кожна, хто дотримується цього простого правила для пікових годин, допомагає всій країні. Будь ласка, пояснюйте це родичам, друзям і сусідам, щоб спрямувати наше національне єднання до спільного й дуже потрібного результату", — сказав Зеленський у вечірньому зверненнні.

Олександр Усик став новим амбасадором United24

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський.

"Я щойно говорив з ним і подякував йому за готовність працювати для України. Олександр зосередиться на проектах, присвячених відбудові нашої країни, зокрема у Київській області", — додав Зеленський.

Президент нагадав, що амбасадорами разом з Усиком уже є Андрій Шевченко, Еліна Світоліна, Imagine Dragons, креативний директор Balenciaga Демна, Лієв Шрайбер, Барбра Стрейзанд і Марк Гемілл.

"Сьогодні відбулося чергове розширення нашої платформи United24. Ця державна фандрейзингова платформа зібрала вже понад 200 мільйонів доларів від людей із десятків країн", — додав Зеленський.

Співучасть Ірану в злочинах РФ проти України, ЗСУ тренуватимуться в ЄС. 237 день війни. Онлайн
Олександр Усик. Boxing Scene

В Одесі та області — повітряна тривога!

ExxonMobil заявила про вихід з Росії

Про це повідомляє Reuters із посиланням на заяву представника компанії.

Exxon Mobil Corp (XOM.N) заявила в понеділок, що вона повністю покинула Росію після того, як президент Володимир Путін експропріював її майно після семи місяців обговорень з приводу передачі її 30%-ної частки у великому нафтовому проєкті.

Exxon не повідомила, чи отримала вона будь-яку компенсацію за активи, які вона оцінила більш ніж в 4 мільярди доларів. Представник Exxon відмовився коментувати, чи буде компанія оскаржувати арешт у Міжнародному арбітражі.

Одного дня Україна стане членом НАТО, але це не станеться в короткі терміни — Столтенберг

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

"Якщо Україна прагне вступити до НАТО, позиція НАТО залишається незмінною. Ми відкриті. Ми продемонстрували це за останні роки з Північною Македонією, Чорногорією, а також з Фінляндією та Швецією. І, звісно, ми також рішуче повідомляємо про те, що кожна нація має право вибирати шлях, включаючи, звичайно, Україну. Зрештою 30 членів НАТО та Україна вирішуватимуть питання про членство", — зазначив Столтенберг.

Він додав, що "одного дня Україна стане членом НАТО, але це не станеться в короткі терміни": "Пріоритетом є надання Україні військової підтримки, як це робимо ми союзники та партнери по НАТО. І це дійсно допомогло українцям досягти успіхів на полі бою".

Єврокомісія представила план обмеження цін на газ

Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн представила план заходів, які мають допомогти знизити ціни на газ в Європейському Союзі та забезпечити постачання цієї зими. План, зокрема, передбачає виділення 40 мільярдів євро на підтримку малого та середнього бізнесу, збереження робочих місць і допомогу "вразливим домогосподарствам", пише Deutsche Welle.

Гроші будуть виділятися на відповідні заходи в країнах ЄС з невикористаних ресурсів для регіонального розвитку.

У КМДА розробили алгоритм дій для шкіл у випадку повітряної тривоги

У Києві розробили алгоритм дій для дітей, батьків та вчителів, якщо повітряну тривогу оголосили до початку навчання. Згідно з ним, коли тривога розпочалась ще перед першим уроком у школі:

  • Працівники закладів освіти та діти, які під час оголошення сигналу тривоги перебувають вдома або у дорозі до закладу освіти, мають терміново прослідувати до найближчого укриття.
  • Якщо оголосили про тривогу під час приходу учнів до закладу освіти, вони разом із вчителями та батьками терміново переходять в укриття освітнього закладу.
  • Коли всі учасники освітнього процесу перейшли в укриття, діти/учні до закладів освіти не приймаються до оголошення про відбій тривоги.

"Мер" Херсона Сальдо закликав мешканців евакуюватися

Про це Сальдо написав у Telegram.

Він заявив, що "українською стороною накопичуються сили для широкомасштабного наступу".

"Полем бою цього протистояння може стати наша земля, мирні міста та села Херсонщини. Існує безпосередня небезпека затоплення територій у зв'язку з планованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС і скидання води з каскаду електростанцій вище за течією Дніпра. У такій ситуації, мною було прийнято важке, але вірне рішення оголосити про організоване переміщення цивільного населення Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського муніципалітетів на лівий берег Дніпра", — заявив окупаційний мер Херсона Володимир Сальдо.

Суровікін заявив, що Україна начебто готує ракетний удар по Херсонській ГЕС

Про це заявив командувач військами РФ в Україні Сергій Суровікін, повідомляє російське "РИА Новости".

"Є дані щодо можливості застосування Києвом заборонених методів війни в районі Херсона, підготовки ракетного удару по греблі Каховської ГЕС", — заявив генерал.

Також Суровікін заявив, що РФ "завдає удари високоточною зброєю по українських військових об'єктах та об'єктах інфраструктури, які впливають на боєздатність українських військ". Росіянин стверджує, що країна-агресор "не прагне високих темпів просування", а також "береже кожного солдата". Він додав, що Росія намагається мінімізувати свої втрати, та скоротити кількість жертв серед мирного населення.

Унаслідок ракетного удару по Дніпру поранений 57-річний чоловік, пошкоджено понад 30 будинків

Як повідомив голова облради Микола Лукашук, у місті пошкоджено понад три десятки будинків, зачепило школи, дитсадки.

Дві російські ракети влучили по об‘єкту енергетичної інфраструктури, сталася масштабна пожежа, є серйозні руйнування, повідомив голова облради. Удень без світла залишились деякі громади Синельниківського, Павлоградського, Новомосковського районів та окремі райони Дніпра, працюють аварійні бригади.

У Львові супермаркети зменшили споживання електроенергії

Про це повідомив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко.

Один із супермаркетів Львова зменшив освітлення торгового залу на 25 відсотків. Також змінили графік роботи усіх цехів, щоб зменшити навантаження на мережу та вимкнули майже всю зовнішню ілюмінацію та підсвітку реклами. На випадок надзвичайної ситуації, якщо у місті зникне електроенергія, мережа закупила для своїх супермаркетів генератори.

"Є генератор закуплений, є запаси паливо-мастильних матеріалів. Ми все робимо для того, щоб магазин працював. Ми робимо все можливе, щоб працювали каси: з готівкою і безготівковий розрахунок. Тобто вже відтестована певна система – все повинно працювати", – каже керуючий супермаркетом Іван Мандзюк.

ЗСУ за добу уразили 13 районів військової техніки та збили 5 крилатих ракет РФ

"Авіація ЗСУ протягом доби завдала 20 ударів, підтверджено ураження 13 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 7 позицій зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, підрозділи протиповітряної оборони збили 5 крилатих ракет", — повідомляє Генеральний штаб ЗСУ,

Воїни ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, два райони зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, два склади боєприпасів та інші військові цілі РФ.

Керівники підприємств у РФ отримують "плани з мобілізації" щодо співробітників

"Російське військово-політичне керівництво не припиняє вживати заходів щодо поповнення особовим складом підрозділів, що зазнали втрат на території України. Попри попереднє бронювання переліку працівників критичної інфраструктури російської федерації, керівники таких підприємств все ж отримують плани, які вимушені виконувати. Тому направляють своїх співробітників до військкоматів", — повідомляється у вечірньому зведенні Генерального штабу.

У Генштабі додали, що росіяни також поповнюють втрати за рахунок ув’язнених: "Станом на початок жовтня, із загальної восьмитисячної чисельності бойовиків приватної військової компанії “Вагнер”, більш ніж половина складають найманці з ув’язнених".

За добу росіяни близько 30 разів обстріляли територію України

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ у вечірньому зверненні.

"Протягом поточної доби противник завдав 9 ракетних та 10 авіаційних ударів, здійснив більш як 10 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Ударів противника зазнали райони понад 10 населених пунктів. Серед них — Київ, Житомир, Харків, Дніпро, Кривий Ріг, Запоріжжя, Миколаїв, Курахове Донецької області та Трихати на Миколаївщині. Для цього ворог використав крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети. Крім того, на одному з напрямків, окупанти задіяли 4 безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”, три з яких збили підрозділи Сил оборони", — зазначили у Генштабі.

За добу підрозділи ЗСУ відбили атаки росіян в районах населених пунктів: Огірцеве Харківської області; Білогорівка Луганської області; Новокалинове та Мар’їнка Донецької області.

Росіяни здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – зі ствольної артилерії, в межах населеного пункту Юнаківка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Вовчанські Хутори, Григорівка, Комісарове, Огірцеве, Стариця та Стрілеча;
  • на Куп’янському напрямку – з артилерії різних типів, в районах населених пунктів Берестове, Гряниківка, Дворічна, Кам’янка, Красне, Кислівка, Котлярівка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Ковалівка, Надія, Новоєгорівка, Ольгівка та Торське.
  • на Бахмутському та Авдіївському напрямках російські війська вели обстріли з танків та артилерії вздовж лінії зіткнення. Постраждали населені пункти Бахмут, Соледар, Первомайське та Велика Новосілка.
  • на Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстрілювали з мінометів, ствольної та реактивної артилерії населені пункти Павлівка та Пречистівка.
  • на Південнобузькому напрямку війська РФ намагаються покращити логістичне забезпечення, здійснює обстріли військової та цивільної інфраструктури. Вогневого ураження зазнали населені пункти вздовж лінії зіткнення, зокрема і Вищетарасівка Дніпропетровської області.

Прем'єр-міністр Ізраїлю обговорить з Кулебою постачання систем ППО

Як повідомляє видання "Едіот Ахронот", прем'єр-міністр Ізраїлю Яїр Лапід у четвер поговорить телефоном з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою щодо можливості постачання систем протиповітряної оборони.

"Прем'єр-міністр Яїр Лапід проведе телефонну розмову з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою у цей четвер, в ході якого голова українського МЗС представить офіційну заявку на отримання систем ППО від Ізраїлю", — зазначає видання.

НАТО поставить в Україну системи захисту від безпілотників

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на зовнішньополітичному форумі в Берліні.

"НАТО найближчими днями поставить Україні системи протиповітряної оборони, щоб допомогти країні захиститися від безпілотників, в тому числі з Ірану, які Росія використовує для завдання ударів по критичній інфраструктурі", — наголосив Столтенберг.

"Київводоканал" тимчасово не рекомендує вживати водопровідну воду, як питну

Про це повідомляє пресслужба "Київводоканалу".

"У зв'язку з пошкодженням інфраструктури прогнозується підвищення каламутності та кольоровості водопровідної води в пікові години споживання. Особливо це стосується Шевченківського, Солом'янського та Святошинського районів. У зв'язку з цим тимчасово не рекомендуємо вживати водопровідну воду як питну. Використовувати її бажано лише для санітарно-гігієнічних потреб", — йдеться у повідомленні.

За прогнозами фахівців вранці 19 жовтня ситуація має стабілізуватись, і всі показники якості води прийдуть у норму.

На Київщині піротехніки вилучили бойову частину російської ракети з водойми

Про це повідомляє Управління ДСНС у Київській області.

17 жовтня від жителів Обухівського району було отримано звернення щодо обстеження місцевої акваторії. Група підводного розмінування та спеціальних водолазних робіт мобільного рятувального центру швидкого реагування ДСНС України здійснила перевірку акваторії та вилучила бойову частину збитої ворожої ракети.

У Кабміні розповіли які електроприлади краще не вмикати в годину пік

"17 жовтня під час вечірнього піка рівень споживання електроенергії в Києві знизився на 10% щодо попереднього дня, в усьому центральному регіоні — на 8%. Проте загалом по Україні рівень споживання під час вечірнього піка вчора збільшився на 1,8% Зростання відбулося за рахунок західних та північних областей України", — повідомив голова уряду Денис Шмигаль.

Він наголосив, що максимальна економія електроенергії особливо стосується вечірніх годин.

"З 17:00 до 23:00 не користуйтесь пральними машинками, бойлерами, кондиціонерами, обігрівачами. Обмежте використання електрочайників та електроплит. Вимикайте світло в приміщеннях, де ви не перебуваєте. Перенесіть ремонтні роботи на денний час. Звертаюсь до бізнесу: вимкніть вивіски та зайве освітлення. Кожен кіловат енергії, яку ви не використаєте, дасть додаткову стабільність нашій енергосистемі", — зазначив Шмигаль.

Прем'єр-міністр також зазначив, що відповідальні відомства розробили "комплекс економного споживання електроенергії населенням, підприємствами, установами та організаціями в умовах дії воєнного стану, зокрема в період максимального навантаження в години пік". Це дозволить ефективно застосовувати обмеження у разі потреби.

Окупантам не вдасться зробити Україну темним місцем на мапі світу — Шмигаль

Про це на засіданні уряду заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

"Сьогодні були завдані чергові удари по енергетиці на Житомирщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Миколаївщині, Донеччині та в місті Києві. Пошкоджено шість об’єктів енергетики. Вранці було знеструмлено Житомир та низку населених пунктів області, лівобережну частину Києва. Зараз ведуться роботи по відновленню електропостачання", — наголосив Шмигаль.

Він додав, що за цей тиждень українці довели, що можуть "оперативно відновлювати й повертати до роботи більшість енергомереж": "Окупантам не вдасться зробити Україну темним місцем на мапі світу. Для цього енергетики, рятувальники, місцева влада, Уряд працюють у посиленому режимі. Всі на своїх місцях. Всі знають, що робити. Все відновимо".

Іран остаточно вирішив відправити в Росію ракети та додаткові дрони

Про це повідомляє Reuters із посиланням на двох іранських високопосадовців та двох дипломатів.

За даними видання, угода була досягнута 6 жовтня, коли перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер, два високопосадовці впливової Революційної гвардії Ірану та представник Вищої ради національної безпеки відвідали Москву для переговорів з Росією про постачання зброї.

Співучасть Ірану в злочинах РФ проти України, ЗСУ тренуватимуться в ЄС. 237 день війни. Онлайн
Жінка проходить повз ракет "Кіам" (ліворуч), "Зольфагар" (вгорі праворуч) і "Дезфул", представлених на виставці техніки воєнізованої Революційної гвардії, фото: АР

"Росіяни запросили додаткові безпілотники та іранські балістичні ракети з підвищеною точністю, зокрема, ракети сімейства "Фатех" та "Зольфагар", — сказав один з іранських дипломатів, якого поінформували про поїздку.

Західний чиновник, поінформований з цього питання, підтвердив слова іранського дипломата, заявивши, що між Іраном та Росією існує угода про постачання балістичних ракет малої дальності класу "земля-земля", включаючи "Зольфагар".

Комісія ООН: В Україні було скоєно цілу низку воєнних злочинів

Міжнародна комісія ООН з розслідування подій дійшла висновку, що в Україні було скоєно низку воєнних злочинів, порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права. Враховуючи серйозність виявлених порушень, існує незаперечна необхідність притягнення винних до відповідальності, заявила комісія в день подання докладної письмової доповіді Генеральній Асамблеї ООН.

"Вплив цих порушень на цивільне населення України величезний. Число загиблих обчислюється тисячами. Руйнування інфраструктури є руйнівним", — заявив голова Комісії Ерік Месе.

Комісія задокументувала випадки, коли вибухова зброя застосовувалася без розбору в населених районах, що піддавалися нападам російських збройних сил. Комісія також встановила, що російські збройні сили атакували цивільних осіб, які намагалися втекти.

Також було задокументовано випадки масових страт, незаконного взяття під варту, тортур, жорстокого поводження, зґвалтувань та іншого сексуального насильства, скоєних в районах, окупованих російськими збройними силами. Люди були затримані, деякі були незаконно депортовані в Російську Федерацію, і багато хто дотепер вважаються зниклими безвісти. Сексуальне насильство скоювалося щодо жертв різного віку та членів сім'ї, включаючи дітей, яких іноді змушували бути свідками злочинів.

У зв'язку з цим Комісія рекомендує посилити координацію міжнародних і національних зусиль щодо забезпечення підзвітності з метою підвищення ефективності та запобігання заподіяння шкоди жертвам і свідкам. Комісія, відповідно до свого мандату, буде прагнути внести свій внесок у виявлення винних.

Комісія відвідала 27 міст і селищ і опитала 191 жертву і свідка .Слідчі оглянули місця руйнувань, могили, місця утримання під вартою і тортур, а також залишки зброї і ознайомилися з великою кількістю документів і звітів.

Тренінгова місія для України в ЄС має розпочатися в середині листопада

"Міністри закордонних справ ЄС тепер погодили військову навчальну місію для України. має навчити до 15 000 солдатів на території ЄС. Має розпочатися в середині листопада", — повідомив у Twitter редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

У ЄС домовилися посилити санкції щодо Білорусі

Як повідомляє редактор "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, робота над санкціями проти Білорусі посилиться найближчим часом.

"Загальний консенсус у ЄС щодо введення нових санкцій щодо Росії (хоча і не щодо енергетики) і Білорусі було досягнуто за кілька хвилин. Недавні висновки проєкту #EUCO сильніше стосуються санкцій щодо Білорусі. Очікуємо, що ця робота буде прискорена найближчими днями", — написав Йозвяк у Twitter.

У Вінниці знімають плити з іменами загиблих у Другій світовій війні

У Вінниці почали демонтувати частину Меморіалу Слави. Зокрема, знімають плити з іменами загиблих у Другій світовій війні. Загалом “стіна памʼяті” має 380 металевих плит. Наразі їх відправляють на реставрацію. Про це Суспільному розповів головний архітектор міста Євгеній Совінський.

Співучасть Ірану в злочинах РФ проти України, ЗСУ тренуватимуться в ЄС. 237 день війни. Онлайн
Суспільне Вінниця

“Зараз ці металеві плити зняті. Відправлені на реставрацію, і саме вони будуть встановлені на вулиці Київській, на нових постаментах”, – каже Євгеній Совінський.

За словами історика Олександра Федоришена, за документами на Меморіалі Слави понад сотня могил. Їх всіх дослідять.

Співучасть Ірану в злочинах РФ проти України, ЗСУ тренуватимуться в ЄС. 237 день війни. Онлайн
Меморіал Слави у Вінниці. Фото: Суспільне

"Третій етап – це дослідження того, що перебуває під землею, оскільки ніхто не може побачити, що під землею. Ті плити що розміщені, це не означає, що люди поховані саме під ними, вони розміщені номінально. Щось говорити і планувати можна буде вже після досліджень", – каже Євгеній Совінський.

Енергетики відновили електропостачання у Києві та області

У Києві та області відновили електропостачання після ракетного удару, який вранці 18 жовтня завдала Росія по об'єкту критичної інфраструктури на лівому березі столиці. Через обстріл відключалось енергообладнання ДТЕК Київські електромережі, що живить водоканал та житловий масив Троєщина. Без світла також залишилися жителі Броварського та Вишгородського районів Київщини.

Як повідомили у ДТЕК Київські електромережі, у столиці світло повернули 83 тисячам родин, чиє житло було знеструмлене.

"Фахівцям вдалося всього за 7 годин виконати технічні роботи та заживити клієнтів за резервною схемою живлення на час, поки буде відновлюватися зруйнована через обстріл інфраструктура міста. У відновлювальних роботах було залучено 35 наших спеціалістів", — йдеться у повідомленні.

Водночас у зв’язку із збільшенням навантаження на енергосистему компанія ДТЕК закликає киян та жителів столичного регіону споживати електрику заощадливо — вмикати енергоємні прилади по черзі. А в піковий час навантаження на мережу з 8.00 до 11.00 та з 17.00 до 23.00 вимикати чи зменшити використання енергоємних приладів.

Єнін: Атакуючи об’єкти інфраструктури, РФ намагається примусити Україну до переговорів

"Минулої доби поліцейські зафіксували значно більше обстрілів населених пунктів, ніж ми фіксуємо зазвичай. Росія не зупиняється у своїх атаках на енергоресурси України та маючи бажання кинути нашу країну в пітьму, створити гуманітарну катастрофу, створити максимальне навантаження на об’єкти забезпечення. Учора було зафіксовано пошкодження й теплових станцій, і теплових підстанцій, трансформаторів та водопроводів. Сьогодні також є влучання в об’єкти інфраструктури столиці, Житомира, Дніпра. Внаслідок обстрілів залишаються без світла та води деякі райони цих міст", — сказав заступник міністра внутрішніх справ Євгеній Єнін в ефірі телемарафону "Єдині новини".

Росія завдала близько 200 ударів по Україні за 11 днів

Про це повідомив на брифінгу речник ДСНС України полковник служби цивільного захисту Олександр Хорунжий.

"У період із 7 по 18 жовтня Росією завдано близько 190 масованих ударів ракетами, дронами-камікадзе та артилерію по 16 областях України та м. Київ. Удари були завдані по об’єктах критичної інфраструктури, зокрема по об’єктах енергетики та по цивільних об’єктах", — зазначив Хорунжий.

Загинуло понад 70 людей, травмовано понад 240 осіб, пошкоджено понад 380 об’єктів. Це більше як 140 приватних та багатоквартирних житлових будинків, й, звичайно, інші будинки, які попали під обстріли, повідомив речник ДСНС.

В ОП заявили про можливі обмеження в енергозабезпеченні українців

Про це повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Продовжуються роботи з відновлення критичної інфраструктури на деокупованих територіях. Просимо економити електроспоживання в пікові часи з 17:00. Якщо обстріли будуть продовжуватися, можливі певні обмеження в енергозабезпеченні", — наголосив Тимошенко.

Ми не побачили готовності МКЧХ до захисту українських бранців — Єрмак

Про це заявив голова Офісу президента Андрій Єрмак після поїздки на "контактну лінію" в Запорізькій області, до якої не приєдналися представники Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ). Минулого тижня, під час відеорозмови з президентом Червоного Хреста Мір'яною Еггер Єрмак закликав представників МКЧХ відвідати разом з українською делегацією "контактну лінію" й вимагати допустити місію організації на тимчасово окуповану територію для перевірки стану українських полонених в Оленівці.

У понеділок до контактної лінії в Запорізькій області прибули уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець, народні депутати Марія Мезенцева, Єгор Чернєв, Денис Маслов і Олена Хоменко. Однак представники МКЧХ до української делегації не приєдналися. Єрмак заявив, що Україна очікує й вимагає від Міжнародного комітету Червоного Хреста "рішучості в отриманні доступу до українських бранців в Оленівці".

"Ми свідомі того, що головною перешкодою у прибутті місії МКЧХ до місця примусового утримання українців в Оленівці є насамперед деструктивна й цинічна позиція Росії. Водночас на жаль, ми не бачимо, що МКЧХ працює над захистом наших полонених. Українське суспільство цього не бачить. Не бачать рідні захисників", – наголосив голова ОП.

У Рівному з російського дрона роблять брелоки та роздають за в'язані шкарпетки для ЗСУ

У Рівненському обласному центрі національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді роблять брелоки зі збитого російського безпілотника Орлан, який виміняли у волонтерів. Сувеніри роздають тим, хто принесе шкарпетки для ЗСУ.

За пару шкарпеток для українських бійців ініціатори марафону видають на вибір один брелок.

"Чим більше шкарпеток — тим більше брелоків. Для освітян трішки інша система, так би мовити, заохочення до цього благодійного марафону. Окрім брелоків, вони за найбільшу кількість шкарпеток можуть виграти принтер", — розповідає координаторка акції Аміна Поліщук.

Щоб виготовити один брелок, Орлан розпилюють на шматки.

"Робимо заготовки для того, щоб пізніше їх можна було помістити в брелок. Ми беремо брелок вже відкритий, додаємо туди емблему або Sunflower, або бригади, або нашого центру і логотип саме акції", — додає координаторка.

Брелоки складають у центрі національно-патріотичного виховання, нині вдалося зробити сто таких сувенірів.

"Долучаються всі робітники, які є зараз на місці. Робимо їх вже приблизно другий день, акція почалась тільки минулого тижня, а щоб запустити весь цей конвеєр, в нас зайняло небагато часу. Плануємо сьогодні закінчити", — додає Аміна Поліщук.

Директор центру Юрій Шадий каже, що російський безпілотник допомогли дістати друзі з діаспори.

“Було чітке розуміння, що так просто на заклик можливо і не підуть люди й не стануть діти там просити своїх бабусь, щоб вони в’язали ті шкарпетки. Й тому ми, займаючись волонтерською діяльністю з партнерами Sunflowers in Ukraine, українською діаспорою з Колорадо, виміняли збитий російський Орлан в інших волонтерів. Ми маємо амбітну мету назбирати тисячу пар шкарпеток", — каже Юрій Шадій.

Приносити шкарпетки можна у центр національно-патріотичного виховання, що на Чорновола, 74. Зібрані шкарпетки планують передати для 104 та 14 бригад Збройних сил.

Пожежа, яка виникла через ракетний обстріл об'єкту інфраструктури у Києві, локалізована — ДСНС

Пожежу, яка виникла 18 жовтня внаслідок влучання російської ракети в об’єкт критичної інфраструктури у Деснянському районі Києва, вдалося локалізувати. Нині рятувальники продовжують ліквідовувати наслідки обстрілів, триває розбирання завалів та пошук людей під ними.

Про це повідомив під час онлайн-брифінгу у Military Media Center речник Державної служби з надзвичайних ситуацій Олександр Хорунжий.

За його словами, уже відомо про трьох загиблих унаслідок ракетного удару.

На місці події від ДСНС працюють 123 рятувальники і 30 одиниць основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки. Для розбору завалів залучили також мобільний рятувальний центр швидкого реагування, зазначив Олександр Хорунжий.

Він додав, що починаючи з 10 жовтня об'єкти критичної інфраструктури Києва та області зазнали найбільше обстрілів з боку армії РФ. Удари, здебільшого, були завдані по об’єктах енергетики. Також внаслідок обстрілів постраждали приватні будинки та багатоповерхівки.

Данілов: Путін змінив тактику і воює з цивільним населенням, а не з військовими

Росію та деякі інші країни, необхідно роззброювати, тому що вони загрожують всьому людству. Якщо ж РФ ухвалить рішення про використання тактичної ядерної зброї, число країн, що мають так звану "брудну бомбу" різко зросте.

Таку думку висловив секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов у інтерв'ю естонській телерадіомовній компанії ERR.

"Ми вважаємо, що якщо Росія ухвалить рішення про використання тактичної ядерної зброї, то всі країни повинні будуть поводитися так, як вважають за потрібне. Але при цьому число країн, що мають так звану "брудну бомбу" збільшиться в геометричній прогресії. Це неприпустимо", — заявив Данілов.

Він додав, що навіть країни, які висловили нейтральну позицію щодо війни Росії в Україні, можуть стати об'єктами погроз з боку Росії, саме тому РФ та "такі країни, як Росія" необхідно роззброїти.

"На це повинні відреагувати не тільки наші партнери, але і весь цивілізований світ, в тому числі країни, що зберігають в даній війні нейтралітет. Вони повинні зрозуміти, чим це може закінчиться, тому що якщо Путін почне погрожувати ядерною зброєю, то і ці країни можуть стати об'єктом таких загроз з боку інших країн, це лише питання часу. Я вважаю, що такі країни, як Росія і деякі інші, необхідно роззброювати, вони не мають права володіти ядерною зброєю, тому що це загроза всьому людству", — додав секретар РНБО.

Данілов також зазначив, що Путін змінив свою стратегію і тактику, зокрема "воює з цивільним населенням, але не з нашими військовими".

"У нього зараз нова стратегія і нова тактика, новий погляд на розв'язану ним війну. Ми готові до цього, так що ще раз заявляю — ніякі його "страшилки" нас не залякають. Ми будемо рухатися вперед і звільнимо всю нашу територію від російських фашистів", — резюмував секретар РНБО.

Протягом доби російські війська здійснили 26 обстрілів у сімох регіонах — ДСНС

Протягом доби російські війська здійснили 26 обстрілів у сімох регіонах, зокрема ракетні обстріли Києва, Миколаївської, Дніпропетровської та Запорізької областей. Про це на брифінгу заявив пресофіцер ДСНС Олександр Хорунжий.

Росія також застосовувала дрони-камікадзе в Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій областях і також обстрілювали Донецьку і Харківську області.

"Внаслідок цих терактів з боку РФ загинуло 5 осіб і я маю на увазі цю добу поранено теж 5. Пошкоджено 14 об’єктів, з них 5 об’єктів енергетичної інфраструктури, навчальні заклади, складські приміщення, та інші об’єкти як АЗС сквери та інші громад заклади", — сказав Хорунжий.

У Кремлі заявили про виконання мобілізації в деяких регіонах

Президент Володимир Путін ще не підписував указ про завершення часткової мобілізації, але у регіонах, які виконали мобілізаційне завдання, процес вичерпано та зупинено. Про це заявив прессекретар глави держави Дмитро Пєсков, передає "Інтерфакс".

Він пояснив, що Міноборони РФ для кожного регіону встановило показники і деякі регіони повідомили, що мобілізаційні завдання виконані.

"Таким чином, сам процес ось цієї часткової мобілізації, він уже вичерпаний і зупинений у тих регіонах, які із цим завданням впоралися. Що стосується президентського указу, зараз його немає, ми вас інформуватимемо", — сказав Пєсков.

Відповідаючи на питання чи може Міноборони встановити новий мобілізаційний план Пєсков зазначив, що загальна кількість мобілізованих не може перевищувати цифру, встановлену указом президента — до 300 тисяч осіб.

Кулеба вніс пропозицію розірвати дипломатичні відносини з Іраном

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив під час брифінгу, що вніс на розгляд президента Україну Володимира Зеленського пропозицію про розірвання дипломатичних відносин з Іраном, оскільки "країна стала співучасником злочинів на нашій території".

"Сьогодні Україна надішле офіційну ноту уряду Ізраїлю з проханням невідкладно надати Україні системи ППО та започаткувати якісне співробітництво щодо отримання Україною відповідних технологій", — додав очільник МЗС.

Укренерго не вводить графіків аварійних обмежень

Внаслідок російської атаки 18 жовтня були пошкоджені кілька об'єктів енергетичної інфраструктури. Станом на зараз диспетчерський центр НЕК "Укренерго" наразі не вводив графіків аварійних обмежень споживачів.

Про це йдеться на офіційній сторінці "Укренерго" в Telegram.

"Наразі енергетики працюють над відновленням живлення споживачів, які залишилися без світла внаслідок обстрілів", — сказано в повідомленні.

У компанії водночас закликали українців зберігати спокій та ощадливо споживати електроенергію, особливо в пікові години.

"Зменшуючи споживання в пікові години вранці та ввечері, ви допомагаєте енергетикам балансувати енергосистему та відновлювати мережі після ворожих атак", — наголосили в Укренерго.

Призивати на строкову службу під час війни не будуть. Рада ухвалила законопроєкт

Згідно з проєктом №8109, під час дії воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

Крім цього, призовні комісії створюються для розгляду питань щодо організації медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку:

  • організації і проведення медичного огляду осіб, які перебувають на військовому обліку призовників та досягли 27-річного віку, взяття їх на військовий облік військовозобов'язаних або виключення з військового обліку;
  • направлення призовників, які виявили бажання вступити до вищих військових навчальних закладів або військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, для проходження випробувань та складання вступних іспитів або прийняття рішення про відмову в такому направленні.

Через артобстріл Юнаківської громади на Сумщині загинули двоє людей, ще одна людина травмована. Загалом зафіксували 14 влучань, повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко.

Представники Червоного Хреста отримали ультиматум від народних депутатів

Представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) отримали ультиматум від народних депутатів України — негайно відвідати військовополонених в колонії Оленівки. З такою вимогою народні обранці звернулись до організації після того, як МКЧХ проігнорував зустріч з українською делегацією на лінії розмежування.

Про вимоги до комітету повідомили народні депутати від фракції "Слуга Народу" Денис Маслов та Олена Хоменко в Медіацентрі Україна.

"Ми вимагаємо від МКЧХ виконати свої правові зобов’язання — відвідати Оленівку та інші місця утримання полонених та заручників та провести конференційне спілкування з нашими полоненими та заручниками, а також посприяти спілкуванню з родинами", — сказав Маслов.

Нардеп наголосив, що перед МКЧХ стоїть вимога — публічно оголосити, хто перешкоджає їм виконувати прямі обов’язки.

Олена Хоменко підкреслила, що Червоний Хрест має зв'язок з Росією, щоб знайти необхідний алгоритм дій та виконати умови, які висуває Україна.

"В ситуації, коли Росія здійснює акт агресії проти України, міжнародні організації мають перестати ховатись за протоколами, а робити більше", — сказала вона.

В Україу надійшли 2 млрд євро макрофінансової допомоги від ЄС

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що 18 жовтня Україна отримала від Євросоюзу черговий транш, спрямований на підтримку економічної стабільності України. Кошти допоможуть покрити нагальні бюджетні видатки, зокрема у соціальній і гуманітарній сферах.

Ці кошти є першою частиною пакету в розмірі 5 млрд євро. Загалом цьогоріч Україна отримала від ЄС 4,2 млрд євро макрофінансової допомоги.

У Дніпрі армія РФ поцілила в об`єкт енергоінфраструктури: стало відомо про чотирьох поранених

Вранці армія РФ двома ракетами вдарила по об`єкту енергетичної інфраструктури у Дніпрі. Внаслідок події поранено чотирьох енергетиків. Про це сказано на сторінці Придніпровської ТЕС у Facebook.

Як йдеться у повідомленні, працівники станції отримали легкі осколкові поранення. Їх стан — задовільний. Один з енергетиків наразі перебуває в лікарні.

Загоряння на електростанції ліквідували. Енергетики вже приступили до усунення наслідків обстрілу і відновлення роботи об`єкта енергетичної інфраструктури.

Також внаслідок ракетних ударів знеструмлено насосно-фільтрувальну станцію. У зв’язку з цим, відсутнє водопостачання споживачів 1-20 кварталів житлового масиву "Придніпровськ".

Двоє людей загинуло, одна — поранена. Наслідки ранкового обстрілу Києва

Внаслідок ранкової атаки на об'єкт критичної інфраструктури у Деснянському районі Києва загинули двоє людей, ще одна людина отримала поранення. Такі попередні дані провадження, яке розпочала Київська міська прокуратура.

"За даними слідства, 18 жовтня 2022 року збройні сили РФ, застосовуючи заборонені міжнародним правом засоби ведення війни, здійснили ракетний обстріл об’єкту енергозабезпечення на Лівому березі столиці. За попередніми даними, двоє людей загинуло, ще одну поранено", — йдеться у повідомленні.

Інформація щодо загиблих та постраждалих уточнюється.

Зазначається, що на місці події працюють працівники ДСНС, прокурори, слідчі та експерти, які фіксують факти порушення РФ законів та звичаїв війни, поєднаних з умисним вбивством.

На Херсонщині до окупаційного батальйону набирають в'язнів

Ув'язненим, які відбувають покарання в колоніях на тимчасово окупованій території Херсонщини, пропонують вступити до так званого "добровольчого батальйону Маргелова", створеного окупаційною владою. Про це повідомив перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський.

За наявною у нього інформацією, в окупаційної влади великі проблеми з набором добровольців.

"Абсолютна більшість херсонців розділяє протилежні настрої та не хоче і не буде брати в руки зброю й воювати проти свого народу, своїх рідних", - повідомляє Соболевський.

Відмову брати до рук зброю отримали і від ув’язнених, які відбувають покарання і тримаються під вартою згідно з українським законодавством.

"Ми рухаємось вперед. До Херсона не так вже й далеко, але роботи ще багато" — Гуменюк

ЗСУ просуваються Херсонщиною. Російські військові вишукують способи помститись. Російська армія обстрілює тилові районі і вдається до техногенного шантажу, проте не має успіху на фронті.

Про це повідомила в ефірі загальнонаціонального марафону керівниця об’єднаного територіального пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

"Ми продовжуємо активні дії там, і ворог відчуває затиснення між Силами оборони і Дніпром (правим берегом), тому вишукує як помститися. Зокрема і обстрілами Миколаївщини. Окупаційні війська, грабуючи на Херсонщині магазини, банки, розповідають місцевим, що збираються вирушати в бік Миколаєва, а самі "кивають п'ятами" у бік переправи на лівий берег Дніпра. Тому, це така психологічна операція, яку вони проводять і намагаються тиснути на населення в тилових районах і на окупованій території", — сказала Наталія Гуменюк.

Також очільниця пресцентру Сил оборони півдня повідомила, що ЗСУ просуваються територією Херсонської області і до обласного центру їм залишилось не так вже й далеко, але роботи ще багато.

Зросла кількість загиблих внаслідок удару по Києву 17 жовтня

Кількість загиблих внаслідок удару російського дрона-камікадзе по будинку в центрі Києва 17 жовтня зросла до п'ятьох людей — з-під завалів дістали тіло загиблої жінки. Рятувальні роботи тривають, повідомив міський голова Віталій Кличко.

Армія РФ обстріляла 16 населених пунктів Донеччини, є загиблі, серед поранених — дитина

Протягом 18 жовтня російські війська обстріляли 16 населених пунктів Донеччини. Серед мирних жителів є загиблі та пораненні. У Мар'їнській громаді поранення отримала дитина, повідомила пресслужба поліції Донеччини.

Російська армія обстрілювала населені пункти з РСЗВ "Смерч", "Град", артилерією та мінометами, також вони завдали ракетних ударів.

"У селі Костянтинівка Мар’їнської громади під артилерійськими обстрілами зазнала поранень дитина 2009 року народження", — йдеться у повідомленні.

Бахмут окупанти шість разів обстрілювали з артилерії. Там загинули люди, є поранені. Обстрілами зруйновані три приватних будинки та один багатоквартирний.

У селі Орлівка Очеретинської громади через артобстріл росіян загинула одна людина. Там снаряд влучив в житловий будинок.

За добу обстрілами російської армії зруйновані та пошкоджені 47 цивільних об'єктів, серед них 29 житлових будинків, коксохімічний завод, лінія електропередач, магістральний водопровід, ТЕС, корпус лікарні, господарчі споруди, гаражні бокси, автомобілі.

За інформацією очільника Донецької ОВА Павла Кириленка, вночі на 18 жовтня під обстрілами опинилось Курахове, одна людина загинула, четверо отримали поранення. Через обстріл пошкоджень зазнав об'єкт інфраструктури.

"У Торецькій громаді 1 людина загинула у Курдюмівці від прямого влучання в будинок. Крім того, росіяни завдали ракетного удару по самому Торецьку – наслідки встановлюємо", — додав він.

СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом сьогоднішніх обстрілів ТЕЦ у Києві

Слідчі Служби безпеки України розпочали кримінальне провадження за фактами обстрілу ТЕЦ у одному зі спальних районів Києва, який армія Росії здійснила 18 жовтня. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

"Цілеспрямована російська атака на цивільний об’єкт є грубим порушенням законів та звичаїв війни і отримала відповідну правову кваліфікацію: провадження відкрите за ст. 438 Кримінального кодексу України", — йдеться у повідомленні.

Слідчі Управління СБУ у Києві та Київській області працюють на місці обстрілу, досліджують усі обставини та ланцюжок причетних до цього росіян. Збирається відповідна доказова база, зазначають в СБУ.

У Києві пошкоджені два об’єкти критичної інфраструктури, киян закликати економити воду та світло

Міський голова Віталій Кличко повідомив, що у Києві в результаті ракетних обстрілів російськими військовими були пошкоджені два об’єкти критичної інфраструктури. Триває ліквідація надзвичайної ситуації. На місцях працюють аварійно-рятувальні служби.

"Наразі частково обмежене надання послуг електро- та водопостачання в багатьох будинках на лівому березі столиці. В деяких будинках можливе пониження тиску в водопровідній мережі, зміна кольору та прозорості води", — повідомив мер.

Кличко закликав киян максимально економити електроенергію та воду. В оселях, де вже тимчасово припинене водопостачання, мешканців попросили знайти найближчий від дому бюветний комплекс, колонку чи автомат з продажу питної поди, та зробити запас води.

Військові РФ вдарили по двом енергетичним підприємствам ДТЕК Енерго

Під час ранкових обстрілів повторно влучили в два енергетичні підприємства ДТЕК Енерго — обладнання зазнало серйозних ушкоджень. За попередньою інформацією, семеро людей отримали поранення, одна людина померла дорогою до лікарні, йдеться на сайті компанії.

У частині України можуть бути віялові відключення світла — Денисенко

Радник міністра внутрішніх справ Вадим Денисенко а ефірі телемарафону Суспільного повідомив, що був "приліт" у Житомирі і Дніпрі, внаслідок чого інфраструктура зазнала серйозних пошкоджень.

Він додав, що 18 жовтня можуть бути віялові відключення у великій частині країни.

У Дніпрі велика пожежа, рятувальники працюють, щоб загасити. Енергетики налагоджуватимуть систему, будуть робити все можливе, щоб швидко повернути світло

Підтверджень про влучання в Київській області немає, маємо підтвердження про влучання в інфраструктурний об”єкт на лівому березі Києва.

Окупанти викрали ще двох працівників Запорізької АЕС

Російські окупанти викрали ще двох працівників Запорізької АЕС та відвезли в невідомому напрямку. Про це повідомляється в телеграм-каналі НАЕК "Енергоатом".

"Учора, 17 жовтня, російські ядерні терористи затримали та вивезли в невідомому напрямку начальника служби інформаційних технологій Запорізької АЕС Олега Костюкова та помічника генерального директора станції Олега Ошеку", - йдеться в повідомленні.

Про місце перебування працівників станції та їхній стан наразі нічого не відомо.

В "Еенргоатомі" звернулися до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й усієї світової спільноти із закликом докласти зусиль для звільнення працівників ЗАЕС.

У Білорусь прилетіли три Міг-31К, які можуть нести ракети "Кинжал" — моніторингова група

У Білорусь прилетіли три російські винищувачі Міг-31К, які можуть нести гіперзвукові ракети "Кинжал". Про це повідомляє моніторингова група "Беларускі гаюн". Зазначається, що 16 жовтня в небі над Мінськом було помічено три надзвукові винищувачі-перехоплювачі Міг-31, які приземлилися на аеродром у Мачулищах.

Моніторингова група встановила, що це не стандартні МІГ-31, а спеціальна модифікація МІГ-31К. Саме ці винищувачі можуть нести на собі гіперзвукові аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинжал" і здатні запускати їх на відстані 2000 км.

"Крім того, на відміну від стандартних "Мігів", у цієї моделі винищувача також збільшений запас палива та спеціальна апаратура зв'язку. Вдалося встановити й реєстраційні номери Міг-31К, які прибули до Білорусі: RF-92462, RF-92339 та RF-92333", — йдеться у повідомленні.

У моніторинговій групі не виключають, що разом із Міг-31К до Білорусі привезли й гіперзвукові ракети "Кинжал".

"Річ у тім, що того ж дня, 16 жовтня, на аеродром "Мачулищі" з РФ прилітали три військово-транспортні літаки Іл-76 ВКС РФ (RF-86902, RF-76722, RF-76724), які цілком могли привезти ракети для запусків з МІГ-31К", — йдеться у повідомленні..

У групі вважають, що винищувачі Міг-31К ВКС РФ найближчим часом "можуть почати обстріл України з території Білорусі за допомогою гіперзвукових аеробалістичних ракет Х-47М2 "Кинжал".

Росія втратила у війні з Україною 65 850 військових — Генштаб

Станом на ранок 17 жовтня загальні бойові втрати Росії з початку повномасштабного наступу на Україну 24 лютого становлять близько 65 850 військовослужбовців. Про це йдеться у повідомленні Генштабу Збройних сил України.

За минулу добу росіяни втратили близько 530 військових.

З техніки за добу росіяни втратили:

  • танків ‒ 2548 (+11) од,
  • бойових броньованих машин ‒ 5219 (+14) од,
  • артилерійських систем – 1622 (+23) од,
  • РСЗВ – 372 (+6) од,
  • засоби ППО ‒ 188 (+1) од,
  • літаків – 268 (+0) од,
  • гелікоптерів – 242 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 1276 (+35),
  • крилаті ракети ‒ 318 (+2),
  • кораблі /катери ‒ 16 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 3985 (+16) од,
  • спеціальна техніка ‒ 144 (+0).

Повітряні сили ЗСУ збили штурмовик окупантів на півдні — Ігнат

Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат повідомив в ефірі марафону Суспільного, що близько 9:20 зранку українські військові збили на Херсонщині СУ-25 окупантів. За минулу ніч на півдні країни також збили шість дронів-камікадзе, один збили в зоні Повітряного командування Схід, ближче до Дніпра. Також є інформація про збиті 4 крилаті ракети "Калібр".

"Атакують з моря "Калібрами". Є інформація і про застосування балістичних ракет з півночі України, стратегічна авіація з Ростовської області — літаки ТУ-95, ТУ-160, які можуть мати 8-12 ракет. Атакують об’єкти енергетичної, критичної інфраструктури. По збитому СУ-25 точної інформації поки немає", — додав речник Повітряних сил.

Він додав, що вранці російські військові атакували Київ стратегічною авіацією. Це 6 літаків, стратегічні бомбардувальники-ракетоносці з Х-101, Х-555, які цього разу атакували з Ростовської області, ближче до України.

"Поки з Каспію ракета долетить на швидкості 900 км/год, то є можливість швидше відреагувати, і людям йти в укриття. Тут часу було менше, літаки підлетіли ближче і завдали ударів по різних областях. Місцева влада повідомляє про пошкодження. Але працює ППО. Чекаємо на новини від командування", — зауважив він.

Зеленський показав влучання ракетами С-300 по Миколаєву

"Україна під обстрілами окупантів. Вони продовжують робити те, що вміють найкраще, – тероризувати і вбивати мирних людей. У Миколаєві ракетами C-300 ворог зруйнував житловий будинок. Загинула людина. Також був удар по квітковому ринку, каштановому скверу. Цікаво, з чим на цих абсолютно мирних об’єктах боролися російські терористи?", — написав президент Володимир Зеленський.

Росія б'є по цивільній інфраструктурі через невдачі на полі бою — британська розвідка

З 10 жовтня Росія зберігає посилений темп завдання дальніх ударів по об’єктах на всій території України. Удари по цивільній інфраструктурі — це, ймовірно, відповідь на невдачі у бою. Про це йдеться у зведенні британської розвідки.

"Оскільки Росія зазнала невдач на полі бою з серпня, вона, швидше за все, отримала більшу готовність завдавати ударів по цивільній інфраструктурі на додаток до українських військових цілей", — йдеться у повідомленні.

Крім того, розвідники зазначили, що, імовірно, основною метою цих ударів є завдати широкомасштабної шкоди енергорозподільчій мережі України. РФ використовує для ударів по невійськових цілях і мирному населенню крилаті ракети та дрони-камікадзе закуплені в Ірану.

"Вони (удари, — ред.) були здійснені крилатими ракетами, ракетами протиповітряної оборони у ролі "земля-земля" та наданими Іраном Shahed-136 для односторонньої атаки без екіпажу літальних апаратів".

Армія РФ завдала удару по енергетичним об'єктам в Дніпрі і Житомирі

Вранці в Житомирі зафіксували влучання в енергетичний об'єкт, наразі в місті немає світла та води, повідомив міський голова.

Також енергетичну інфраструктуру обстріляли у Дніпрі. Без електрики залишилися окремі райони міста. Знеструмлена одна з насосних станцій водоканалу, на лівому березі Дніпра перебої з водою.

У Києві підтвердили три влучання в енергетичний об’єкт

За попередніми даними радника керівника ОП Кирила Тимошенка, у Києві зафіксували три влучання в енергетичний об’єкт на лівому березі столиці.

Міський голова Києва Віталій Кличко також підтвердив влучання в об'єкт критичної інфраструктури в Деснянському районі міста.

У Броварах працює ППО, повідомив мер міста Ігор Сапожко.

У Києві пролунав звук вибуху, повідомляють кореспонденти Суспільного.

В Україні до 1240 зросла кількість дітей-жертв війни — ОГПУ

Станом на ранок 18 жовтня 2022 року більше ніж 1240 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії Російської Федерації. Про це повідомили в Офісі Генпрокурора.

За офіційною інформацією ювенальних прокурорів 425 дітей загинуло та щонайменше 815 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області — 411, Харківській — 258, Київській — 116, Миколаївській — 77, Запорізькій — 69, Чернігівській — 68, Луганській — 64, Херсонській — 57, Дніпропетровській — 31.

За даними ОГП, під час фіксації злочинів, вчинених окупантами на території Донецької області, на місці поховання в смт Новоселівка Краматорського району виявлено тіло 11-річного хлопчика з ознаками насильницької смерті.

Також на місці поховання в м. Лиман на Донеччині виявлено тіло 1-річної дівчинки з ознаками насильницької смерті.

17 жовтня поранення дістали:

  • 12-річна дівчинка через обстріл ворогом с. Костянтинівка Донецької області.
  • 12-річний хлопчик внаслідок обстрілу військами РФ с. Таврійське Запорізької області.
  • 16-річний хлопець наступив на вибуховий пристрій та тяжко травмувався поблизу с. Діброва Ізюмського району Харківської області.

"16 жовтня внаслідок обстрілу с. Дружелюбівка Харківської області отримав поранення 16-річний хлопець", — повідомили в ОГП.

Через бомбардування та обстріли збройними силами РФ пошкоджено 2663 заклади освіти. 326 з них зруйновано повністю.

Росія атакувала Житомир

У Житомирі чутно звуки вибухів, повідомляють кореспонденти Суспільного.

За інформацією Офісу президента, у Житомирі два прильоти в об‘єкт енергозабезпечення. Працює ДСНС.

У Харкові пролунали вибухи

Дві серії вибухів пролунали у Харкові за 5 хвилин, повідомив мер Ігор Терехов

"За попередньою інформацією, під ударом район одного із промислових підприємств міста", — зазначив він.

В результаті обстрілу харківське метро тимчасово зупинило рух поїздів і працює як укриття.

У Дніпрі росіяни вдарили по об'єкту енергетичної інфраструктури

У Дніпрі дві ракети поцілили в об'єкт енергетичної інфраструктури, повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко.

"2 прильоти в об‘єкт енергетичної інфраструктури. Серйозні пошкодження. Більше подробиць пізніше. Працює ДСНС", — зазначив він.

Росія влаштовує психологічний терор: ISW про удари дронами-камікадзе по Україні

Удари Росії іранськими дронами на житлових будинках в Києві 17 жовтня узгоджуються з ширшою схемою дій російських військ, які надають перевагу психологічному терору, а не досягненню відчутних ефектів на полі бою. Про це йдеться у звіті американського інституту вивчення війни.

Американський військовий аналітик Бретт Фрідман зазначив, що корисне навантаження дрона Shahed-136 складає 40 кг вибухівки, тоді як типовий 155-мм артилерійський снаряд M795 несе 10,8 кг вибухової речовини.

За словами Фрідмана, п'ять дронів, які завдали ударів по Києву, мали ефект 15 артилерійських снарядів, випущених на дуже велику площу.Такі удари можуть завдати великої шкоди цивільній інфраструктурі та вбити і поранити багатьох людей, не створюючи значних військових наслідків.

"Цей аналіз показує, що російські сили продовжують використовувати безпілотники для створення психологічних ефектів, пов'язаних із націлюванням на цивільні райони, замість того, щоб намагатися створювати асиметричні оперативні ефекти, завдаючи концентрованих ударів по законних військових та прифронтових цілях", — зазначили в ISW.

Російські ВМС збільшили кількість кораблів у Чорному морі

Російські війська збільшили до дев'яти кількість кораблів в морі, серед яких два ракетоносії. Минулої доби налічувалось тільки шість морських одиниць противника, повідомили в оперативному командуванні "Південь".

Також серед угруповання помічені два великих десантних кораблі. Противник збільшив кількість кораблів "попри продовження штормової погоди", — зазначили в командуванні.

ЗСУ за ніч знищили п'ять дронів-камікадзе над Миколаївською областю

Про це повідомляє Повітряне командування "Південь"

Чотири дрони збиті силами та засобами протиповітряної оборони ПК "Південь".

Ще один дрон збили воїни Сил територіальної оборони.

У Дніпрі пролунав вибух, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Вінниччина — повітряна тривога.

Війська РФ обстріляли дві громади Нікопольщини

У ніч на 18 жовтня російські війська з "Градів" та важкої артилерії обстріляли Мирівську і Покровську громади у Нікопольському районі, що на Дніпропетровщині. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Валентин Резніченко.

За його словами, пошкоджені агропідприємство та лінії електропередач. У селі Вищетарасівка майже 1 000 родин лишилася без світла. Відсутній там і зв’язок — понівечена вишка.

Попередньо, загиблих і поранених немає.

Також опівночі, як написав посадовець, військові з повітряного командування "Схід" знищили один ворожий дрон-камікадзе "Shahed -136".

ЄС попередив Іран про санкції за участь у війні в Україні

Після розширення Євросоюзом санкцій проти Ірану у зв'язку з порушенням прав людини, декілька міністрів закордонних справ ЄС закликали до санкцій проти Тегерана за передачу іранських безпілотників Росії. Про це повідомляє Reuters.

"Іранські безпілотники, мабуть, використовуються для атаки в центрі Києва, це звірство", — заявив міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що санкції "потрібно опрацювати негайно", а повідомлення України про іранське походження безпілотників слід сприймати серйозно.

Франція та Німеччина, як учасниці ядерної угоди 2015 року з Іраном, вважають, що нові санкції через безпілотники необхідні, а їхнє передання військам РФ слід розглядати як порушення резолюції Ради Безпеки ООН.

Двоє дипломатів, які брали участь у підготовці переговорів між міністрами, вказали, що ЄС може піти на запровадження нових санкцій проти Ірану.

ЗСУ відбили шість атак і завдали ударів по позиціях ЗРК, ППО та складах військ РФ — Генштаб

На Харківщині та Донеччині тривають бої, Збройні сили України відбили атаки військ РФ поблизу шістьох населених пунктів. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ.

"Противник намагається утримати тимчасово захоплені території, зосереджує зусилля на стримуванні дій Сил оборони на окремих напрямках, разом з тим не залишає спроб вести наступальні дії на Бахмутському та Авдіївському напрямках", — йдеться у повідомленні.

За минулу добу підрозділи Сил оборони відбили атаки росіян в районах населених пунктів Берестове Харківської області; Бахмутське, Іванград, Кліщіївка, Первомайське та Мар’їнка Донецької області.

Війська РФ обстрілюють позиції ЗСУ вздовж усієї лінії зіткнення, здійснює інженерне обладнання оборонних позицій та рубежів на окремих напрямках та веде повітряну розвідку.

На Волинському та Поліському напрямках обстановка без суттєвих змін. Зберігається загроза завдання ракетних та авіаударів, а також застосування ударних БпЛА “Shahed -136” з території Білорусі.

На інших напрямках війська РФ здійснювали обстріли:

  • на Сіверському напрямку – з артилерії різних типів, у районах населених пунктів Сеньківка Чернігівської області та Середина-Буда і Дмитрівка Сумської області;
  • на Слобожанському напрямку – з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії, в районах населених пунктів Хатнє, Стариця та Стрілеча;
  • на Куп’янському напрямку – з мінометів, ствольної та реактивної артилерії в районах населених пунктів Берестове, Гряниківка, Дворічна, Котлярівка, Серебрянка та Стельмахівка;
  • на Лиманському напрямку – з різнокаліберної артилерії, в районах населених пунктів Білогорівка, Греківка, Зарічне, Надія, Новоєгорівка та Терни. Тут ворог використовував і ударні БпЛА;
  • на Бахмутському та Авдіївському напрямках війська РФ відкривали вогонь з танків, мінометів, ствольної та реактивної артилерії вздовж лінії зіткнення.

На Новопавлівському та Запорізькому напрямках росіяни обстріляли понад 15 населених пунктів. Серед них - Білогір’я, Богоявленка, Вугледар, Малинівка, Оріхів та Шевченко.

На Південнобузькому напрямку обстрілювали військову та цивільну інфраструктуру. Вогневого ураження зазнали райони понад 20 населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Для ведення повітряної розвідки війська РФ здійснили понад 30 вильотів БпЛА.

"Порушуючи всі норми Міжнародного гуманітарного права, закони та звичаї ведення війни, російські окупанти зводять фортифікаційні споруди шляхом грабунку місцевого населення. Так, у населеному пункті Благодатне Херсонської області, з приватних домогосподарств мирних громадян вилучають будівельні матеріали та металеві конструкції садиб для обладнання інженерних укріплень", — повідомили у Генштабі.

Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 22 удари. Підтверджено ураження 18 районів зосередження озброєння та військової техніки, опорного пункту, а також 3 позицій зенітних ракетних комплексів росіян. Підрозділи протиповітряної оборони збили 3 крилаті ракети.

Ракетні війська і артилерія уразили пункт управління, район зосередження солдатів, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО та артилерії, один склад боєприпасів військ РФ та інші військові цілі.

Внаслідок російського обстрілу в Миколаєві зруйнований житловий будинок

Внаслідок обстрілу російськими військами о 02:40 в місті сталося руйнування двоповерхового житлового будинку. Про це повідомила речниця Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області Ілляна Пацюк.

Станом на 07:00 тривають пошуково-рятувальні роботи. За попередніми даними, під завалами перебуває людина.

Війська РФ завдали майже 70 ракетних та авіаударів по території України — Генштаб

Протягом минулої доби противник завдав 10 ракетних та 58 авіаційних ударів, здійснив до 60 обстрілів з реактивних систем залпового вогню. Про це йдеться у ранковому зведенні Генштабу ЗСУ

Ударів зазнали райони понад 35 населених пунктів. Зокрема, Києва та області, Одеської, Миколаївської областей; Білогорівка, Терни, Красногорівка і Мар’їнка Донецької області; Нова Кам’янка і Білогірка Херсонської області. Для цього російські війська використали крилаті, авіаційні та зенітні керовані ракети.

Крім того, задіяно 43 безпілотні літальні апарати іранського виробництва “Shahed -136”, 38 з яких збили українські воїни.

У Миколаєві відновили електропостачання

Електропостачання в місті Миколаєві та області станом на 06:20 відновлено. Лінії 101 та 112 працюють у штатному режимі. Про це повідомляє Головне управління Державної служби Украї́ни з надзвичайних ситуацій у Миколаївській області.

У Кривому Розі пролунали вибухи

Про це повідомив міський голова Олександр Вілкул.

"Кривий Ріг. Вибухи у північній частині міста. Перебуваємо в укриттях", — написав він у Telegram

Москва досі не повідомила США про очікувані ядерні навчання — ЗМІ

Росія ще не повідомила Сполучені Штати про навчання своїх ядерних сил, які Вашингтон очікує від Москви найближчим часом. Про це заявив високопоставлений військовий чиновник США, повідомляє Reuters.

Сполучені Штати заявляють, що Росія, ймовірно, здійснить тестові запуски ракет під час щорічних навчань своїх стратегічних ядерних сил "Гром", можливо, протягом кількох днів.

Відповідно до Нового договору СНО, Росія зобов'язана надавати завчасне повідомлення про такі запуски ракет, кажуть офіційні особи США. Це ще попереду, сказав американський військовий чиновник на умовах анонімності.

Київ — повітряна тривога.

У Миколаєві пролунали вибухи і в місті зникло світло

У ніч проти 18 жовтня в Миколаєві пролунали вибухи, після чого в місті зникло електропостачання. Про це повідомили кореспонденти Суспільного.

За їхньою інформацією, світла немає і в частині області.

Очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що ремонтом вже займаються.

"Усі служби працюють. Детальна інформація — зранку", — про це повідомив міський голова Олександр Сєнкевич у своєму Telegram-каналі.

Італія надала Україні новий пакет військової допомоги

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков:

"Ми дуже вдячні Уряду Італійської Республіки та міністру оборони Лоренцо Гуеріні за надання нового пакету військової допомоги, який допоможе нам значно підвищити нашу обороноздатність проти російської агресії", — зазначив він, не назвавши деталей.

Читайте також: "Країна та армія "натівського" стандарту": 5 питань про заявку України на вступ до НАТО

Окупанти РФ обстріляли об'єкт енергетичної інфраструктури на Дніпропетровщині

Про це повідомив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

"Вдень окупанти атакували Кам‘янський район – під удар потрапив об‘єкт енергетичної інфраструктури. На місці сталася пожежа, руйнування – масштабні", — зазначив він.

На тлі російських обстрілів об'єктів енергетичної інфраструктури українців закликають обмежити споживання електроенергії у пікові години.

Росгвардія облаштовує оборонні позиції навколо Херсона — Генштаб

Війська РФ залучають підрозділи Росгвардії до інженерного обладнання позицій навколо тимчасово захопленого Херсона. Крім того, колаборантів та їхні сім'ї вивозять з Херсонщини, повідомляє Генштаб ЗСУ.

"У Херсоні окупанти змушені залучати підрозділи Росгвардії до інженерного обладнання позицій навколо міста. Одночасно вживаються заходи щодо вивезення колаборантів та їхніх сімей на територію тимчасово окупованої території АР Крим", — зазначили у Генштабі.

На Херсонщині триває контрнаступ ЗСУ.

В ЄС та Пентагоні обговорюють можливість платити Маску за Starlink в Україні — Politico

Міністерство оборони США розглядає можливість надати кошти на оплату роботи системи супутникового зв'язку Starlink в Україні. Країни ЄС також обговорюють можливість фінансування для забезпечення доступу українців до життєво важливих інтернет-послуг Starlink, які в даний час оплачуються Ілоном Маском.

Як повідомляє Politico з посиланням на джерела, США можуть виділити гроші в рамках Ініціативи щодо сприяння безпеці України, яку використовують для постачання озброєння Україні. Ще одне джерело сказало, що також розглядається варіант, згідно з яким Україні для продовження процесу потрібно буде звернутися до Європейського командування Збройних сил США у Штутгарті, Німеччина, один із підрозділів якого координує запити щодо допомоги Україні.

Питання про Starlink 17 жовтня також порушили на зустрічі міністрів закордонних справ країн Євросоюзу, повідомив в інтерв'ю Politico глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс. За його словами, верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель торкнувся оплати послуг Starlink в Україні, але поки що це питання на ранній стадії.

Раніше компанія SpaceX Ілона Маска повідомила Пентагону, що не має наміру фінансувати супутниковий зв'язок Starlink для України, на що з початку війни пішло понад 80 мільйонів доларів. 15 жовтня Маск повідомив, що SpaceX продовжить безплатно працювати в Україні, попри свої витрати, а ще через два дні він заявив, що компанія почала приймати донати на Starlink.

Система супутникового інтернету Starlink — важлива складова забезпечення зв'язку між військовими ЗСУ у зоні активних бойових дій. 7 жовтня українські військові повідомили про збої в роботі Starlink.

На Луганщині найбільш складні ділянки — Сватівський та Кремінський напрямки — голова ОВА

На Луганщині складними ділянками є Сватівський та Кремінський напрямки. Про це повідомив голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Гайдай розповів, що північ Луганщини росіянам потрібна для стримування ЗСУ, якщо українські військові підуть на північ області, то з Кремінної можна розвивати наступальну операцію на Сватове, Старобільськ та Рубіжне.

Зеленський просить надалати Україні більше засобів протиповітряної оборони

Про це президент сказав у вечірньому зверненні.

"Сьогоднішній російський обстріл ракетами й дронами теж призвів до нових перебоїв з електрикою, але це виправляється. Відновлювальні роботи тривають. Така форма терору не дасть Росії нічого навіть зараз, коли ми ще не маємо достатньої кількості систем ППО і ПРО", — сказав він.

На початок