Ресторатор з Кропивницького проводить українізацію за допомогою козацьких чебуреків

Ресторатор з Кропивницького проводить українізацію за допомогою козацьких чебуреків

Ресторатор з Кропивницького проводить українізацію за допомогою козацьких чебуреків
. Суспільне Кропивницький

У кропивницькій кнайпі головною стравою у меню є козацькі чебуреки. Ресторатор Дмитро Смельняк вважає, що вони допомагають його гостям полюбити українську мову та культуру.

"Козацькі чебуреки — це ті самі вареники тільки смажені", – розповідає Дмитро Смельняк. Він кропивничанин, за освітою юрист, мрів про ресторанний бізнес: "Давно було бажання щось таке зорганізувати в нашому місті, але тільки щоби це було у форматі національної української кухні".

Кнайпа — це синонім слова "шинок", "кафе", говорить ресторатор: "Більше ця назва використовується на території Львівської області, Тернопільської, Франківської. Але ми її запозичили тому, що вважаємо, що треба і в нашому місті додати більше українства".

Козацькі чебуреки готують за не складним рецептом: "Він достатньо простий, як і козаки. Знаєте, от козак і під дубом може заночувати — є такий вислів. Тому, це наше найвикоханіше борошно, туди ми додаємо нашу водицю, трошки солі. Єдине, що ми запозичили від наших братів-грузинів трошки перчику чорного. Це все діло потім кухарі переводять у витвір мистецтва".

За допомогою чебуреків проводять "лагідну українізацію". "Наприклад, до нас завітав відвідувач. Він вітається з нами будь-якою іншою мовою — або "Hello", або "Здравствуйте". Але, покуштувавши наш чебуречок, він отримує моментальне звикання до нашої страви. І от з цих відвідувачів, хто привітався не українською мовою, на другий раз, хто на третій, повернувшись, вітаються з нами "Добрий день". То я всім нашим дівчатам повідомляю: "Ось, бачите, це дійсно діє. Це лагідна українізація за допомогою чебуреків".

Читайте також

  • "Це найменше, що ми можемо зробити". Кропивничанки готують на фронт консервовані голубці
  • Сонячне затемнення. Коли спостерігати у Кропивницькому та чи має воно вплив на самопочуття людей
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок