Сонячне затемнення. Коли спостерігати у Кропивницькому та чи має воно вплив на самопочуття людей

Сонячне затемнення. Коли спостерігати у Кропивницькому та чи має воно вплив на самопочуття людей

Сонячне затемнення. Коли спостерігати у Кропивницькому та чи має воно вплив на самопочуття людей
Сонячне затемнення. Pixabay

25 жовтня в Україні можна буде спостерігати сонячне затемнення. Коли його очікують у Кропивницькому та чи впливають подібні астрономічні явища на самопочуття людей, Суспільному розповів науковий керівник секції астрономії та астрофізики Кіровоградської Малої академії наук Вадим Лефтор.

"Почався деякий ажіотаж на тему сонячного затемнення, яке ми будемо спостерігати на наступному тижні: пишуть, що це відбувається раз у 18 років, треба загадувати бажання і таке інше. Нічого надзвичайного не відбудеться, думаю, так у ЗМІ привертають увагу читачів", – говорить Вадим Лефтор та вважає затемнення, яке спостерігатимемо 25 жовтня, пересічним астрономічним явищем.

Сонячне затемнення. Коли спостерігати у Кропивницькому та чи має воно вплив на самопочуття людей
Вадим Лефтор (у центрі) з кропивничанами спостерігає за небесними тілами, 2017 рік. Фото Вадима Лефтора

Як це буде відбуватись

Саме 25 жовтня Сонце, Місяць і Земля розташуються на одній лінії. Через те, що Місяць відкидає тінь на поверхню Землі можемо спостерігати, як Місяць закриє частинку Сонця, або повністю – в залежності від того, де ведеться спостереження із Землі. У Кропивницькому ми побачимо часткове, приблизно на 60 відсотків, сонячне затемнення, тобто Місяць в максимальній фазі закриє лише більшу частину сонячного диску.

Для Кропивницького початок спостереження о 12:20 за Київським часом, максимальна фаза – 13:40, кінець затемнення – 14:50. Час вказаний орієнтовно, точні дані важливі для спостереження у телескопи, коли можна розрізнити мінімальні фази.

Але все залежить від погоди. Наразі прогноз не сприятливий для астрономічних спостережень – очікуємо хмарну погоду і дощ. Більш точну картину погоди будемо знати напередодні, 24 жовтня.

Як спостерігати?

Астрономи-любителі можуть спостерігати це явище за допомогою елементарних оптичних пристроїв на кшталт підзорних труб і біноклів із проекцією Сонця на екран. Якщо оптичних засобів спостережень немає, тоді можна використати компактдиски, якщо такі раритетні речі залишились, дискети, використати окуляри для зварювальників або спостерігати проєкцію сонячного диска через отвір в щільному папері тощо. Також пам’ятаємо лайфхак з минулого сторіччя – підкоптити скло над свічкою. Навіть за допомогою таких засобів ми бачитимемо, як у Сонця "відкушений" шматочок.

У спеціальні телескопи, які застосовують світлові фільтри для сонячного проміння, можна роздивитись поверхню Сонця – плями, факельні поля. Можна побачити край місячного диска – він не є геометрично рівний – є рельєф: гори, кратери тощо.

Чому в цьому затемненні Сонця немає нічого надзвичайного

На земній кулі можна спостерігати декілька затемнень Сонця на рік. Раніше таке явище використовувалось, як один із засобів вивчення Сонця та його атмосфери. На сьогодні, коли на орбітах в космосі літають багато космічних апаратів, які вивчають Сонце 24/7, математичні моделі прораховують положення Місяця на тисячі років вперед, суто наукової цікавості немає. Лише науково-популярна – такі явища можуть посилювати цікавість людей до науки.

Чи впливає на людей сонячне затемнення

Є наукові роботи, які описують вплив таких явищ на психічний та фізіологічний стан людей. Є таке поняття, як сонячно-земні зв’язки, Місяць також впливає на біосферу Землі. Але ці прояви доволі суб’єктивні: дехто може себе погано почувати, деякі навпаки можуть відчувати піднесений настрій. Однозначно стверджувати, що під час затемнення будуть відбуватися лише позитивні речі, чи лише погані, не можна. Псевдонаука астрологія, яка немає наукового підґрунтя, може надавати поради, як себе поводити під час подібних явищ – стрибати на одній нозі, бігти в магазин щось купляти або не підписувати документи. Я б критично ставився до цих порад.

Читайте також

  • Чим у Кіровоградській області займаються астрономи?
  • Коли очікувати туман, а коли дощ. Погода на Кіровоградщині на тиждень
  • Графіків аварійних відключень електроенергії на Кіровоградщині наразі немає – КОЕК

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб

На початок