Окупанти РФ заявили про "евакуацію" жителів Херсонщини з правого берега Дніпра на лівий

Окупанти РФ заявили про "евакуацію" жителів Херсонщини з правого берега Дніпра на лівий

Доповнено
Окупанти РФ заявили про "евакуацію" жителів Херсонщини з правого берега Дніпра на лівий
. Фото: скрін з відео пропагандистського каналу

Так званий "голова Херсонської ВЦА", колаборант Володимир Сальдо 18 жовтня заявив про переселення жителів тимчасово окупованої території Херсонщини на лівий берег Дніпра. Звернення опублікували пропагандистські ЗМІ.

Він назвав це "добровільним переміщенням". Його начебто проводитимуть організовано і безплатно. Перемістити збираються жителів з окупованих територій Бериславського, Херсонського районів та Снігурівки Миколаївської області.

Також Сальдо заявив, що всі хто захоче виїхати до Росії, матимуть таку можливість.

Такі заяви перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський називає "панічними". У коментарі Суспільному він сказав, що це відбувається, бо колаборанти чудово розуміють, що їх час закінчується, а російська армія втрачає позиції.

"Вони розуміють, що відповідати за зраду потрібно буде. І у зв'язку з цим тиск на Сальдо сьогодні саме від місцевих колаборантів він шалений. Тому він і організував евакуацію", — сказав Соболевський.

Начальник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов прокоментував Суспільному, що з району вивозять тих, хто співпрацює з окупантами.

"До Берислава нашим залишилося десь 30 км. Зараз в Бериславі дуже велике скупчення російських військових і техніки. І ми розуміємо, що Берислав вони будуть тримати всіма зусиллями. Якщо вони втратять Берислав, то з‘явиться доступ до Херсона і до лівого берега", — сказав Літвінов.

На правому березі Дніпра російські війська навряд втримаються, говорить депутат облради Сергій Хлань. За його словами, таким чином вони готують свій відступ.

"Вони вже пограбували підприємства, які можна пограбувати, вивозили в останній тиждень обладнання з приватних підприємств, розграбовуючи їх. Вони готують фактично свою втечу на лівий берег Дніпра і тим самим хочуть забрати колаборантів які працювали на референдумах. Це планова евакуація для колаборантів", — прокоментував Хлань Суспільному.

Читайте також: РФ заявила про підготовку Україною застосування "заборонених методів війни" на Херсонщині

"Колаборанти намагаються створити будь-яку картинку для пропагандистського телебачення, щоб хоч якось пояснити те, що відбувається на Херсонщині не за планом", — прокоментувала Суспільному керівниця об’єднаного територіального пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Військові РФ і гауляйтер Сальдо хочуть схилити людей до виїзду, лякаючи їх підривом Каховської ГЕС, говорить політолог Володимир Молчанов: "У нас часто удар по ГЕС сприймається, як щось катастрофічне, греблю знесе. У нас немає засобів, які б здатні були знести греблю. Не йдеться про міст, а йдеться про шлюз. Якщо по ньому вдарити, це не призведе до катастрофічних наслідків для населення, але призведе до підтоплення".

Що відомо

  • Командувач військами РФ в Україні Суровікін заявив про нібито підготовку українськими військами "ракетного удару по греблі Каховської ГЕС". За його словами, ситуація на Херсонському напрямку «непроста», можливе ухвалення "непростих рішень".
Читайте також: 237 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок