"Це було психологічне та фізичне приниження", — звільнені з полону жінки про перебування в російських колоніях

"Це було психологічне та фізичне приниження", — звільнені з полону жінки про перебування в російських колоніях

Доповнено
"Це було психологічне та фізичне приниження", — звільнені з полону жінки про перебування в російських колоніях
. Звільнені з російського полону 17 жовтня у Запоріжжі. Фото: Суспільне Запоріжжя

108 військовослужбовиць та цивільних заручниць, звільнених 17 жовтня з російського полону, прибули до Запоріжжя.

Про це повідомляють кореспонденти Суспільного Запоріжжя.

Жінки кажуть: зараз дуже щасливі, але у полоні, в російських колоніях, було важко. Ввечері вперше за тривалий час вони змогли зателефонувати рідним. Розповідають, що до останнього не знали, що їх повезуть на обмін:

"Нам постійно казали, що про нас всі забули, "Ви нікому не потрібні". Але ми ніколи не вірили. В Росії дуже складно, це дуже складна країна, й треба намагатись та озвучувати — наших треба звідти витягати, їх багато там залишилось", — розповідають військовослужбовиці.

Про ставлення до військовополонених, зокрема жінок, військовослужбовиця Марина розповідає:

"Це було приниження. Психологічне та фізичне. В Таганрогу жінок били. Там ні на що не зважають, чи то вік, чи то хвороби. Була тільки одна колонія, де до нас більш-менш нормально ставились."

Про свої подальші плани жінки-військовослужбовиці діляться: "Ми відпочинемо, а потім далі будемо служити".

Серед звільнених з полону — Євгенія — кухар з Миколаєва. Жінка каже, де тільки не перебувала за час полону:

"І в Таганрогу були, і в Валуйки, Білгородська область, і Тульська область — Малая Локня. Нас тягали по всій Росії. Якби ви тільки знали, як наших пацанів там тримають. Повірте, це краще... це жах. Наших хлопців — треба їх негайно визволяти, вони дуже над ними знущаються, по-звірськи".

Деякі з цих жінок потрапили в заручники ще у 2019, їх арештувала окупаційна влада ОРДЛО за вигадані провини — “надто проукраїнську позицію”, “шпигунство”, “контрабанду”.

"Я проста людина, я гражданська людина. Отримувала медичні препарати у Вінниці і їхала просто провідати мати. Мене заарештували та дали 11 років за контрабанду медичних препаратів, які я отримувала законним шляхом. 5 років я сиділа", — розповідає Наталія.

Що відомо

  • 17 жовтня Україна та Росія провели черговий обмін військовополоненими, при цьому Україна змогла повернути 108 жінок, яких утримували росіяни. З полону звільнено 37 евакуйованих з "Азовсталі", 11 офіцерів, 85 — рядових та сержантів. З них — 35 захисниць із ЗСУ, 32 — ВМС, 12 — ТРО, 8 — НГУ, включно з 2 із "Азову", 5 — ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних.

Читайте також: Червоний Хрест має активізуватись щодо захисту прав українських військовополонених — омбудсмен Лубінець у Запоріжжі

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок