Червоний Хрест має активізуватись щодо захисту прав українських військовополонених — омбудсмен Лубінець у Запоріжжі

Червоний Хрест має активізуватись щодо захисту прав українських військовополонених — омбудсмен Лубінець у Запоріжжі

Червоний Хрест має активізуватись щодо захисту прав українських військовополонених — омбудсмен Лубінець у Запоріжжі
. Омбудсмен Дмитро Лубінець під час візиту в Запоріжжя 17 жовтня. Фото: Суспільне Запоріжжя

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець вважає недостатніми зусилля Міжнародного Комітету Червоного Хреста щодо захисту прав українських військовополонених, які утримуються в російських в’язницях. Омбудсмен закликав міжнародну організацію активізувати зусилля щодо перевірки умов їхнього утримання та інформування сімей про своїх близьких.

Свої вимоги Дмитро Лубінець та група народних депутатів України озвучили сьогодні, 17 жовтня, під час брифінгу у Запоріжжі.

На сьогодні, в результаті обмінів, з російського полону звільнено понад 800 українських військових. Ув’язненими залишаються ще тисячі захисників, повідомили учасники заходу.

"На жаль, при кожному обміні ми бачимо, що бездіяльність Міжнародного комітету Червоного Хреста призвела до того, що наших військовополонених та цивільних заручників кожного дня катують — голодом, електрикою, тортурами саме через те, що росіяни чітко знають, що Міжнародний Комітет Червоного Хреста не приїде, не буде вимагати доступ до місць утримання військовополонених та цивільних заручників, і взагалі, показує свою бездіяльність".

Народний депутат ВР, голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов закликав представників організацію Міжнародного Червоного Хреста захистити українських військовополонених:

"Я хочу звернутися до Міжнародного Червоного Хреста і сказати: згадайте, для чого ви були створені, направте моніторингову місію до Оленівки, до інших місць утримання наших військовополонених. Проведіть верифікацію тих, хто там утримується. Поспілкуйтеся з ними особисто, а не через якихось посередників. Довезіть їм гуманітарну допомогу, ліки, їжу, одяг, які Україна давно готова передати нашим військовополоненим".

Тим часом на офіційному сайті Міжнародного Комітету Червоного Хреста зазначено, що організація неодноразово зверталася до Російської Федерації з вимогою надання безпекових гарантій місії, яка має приїхати до Оленівки та інших місць утримання українських військовополонених, але не отримала позитивної відповіді.

“Міжнародний Комітет вимагає негайного доступу до всіх військовополонених. Ми змогли відвідати сотні ув’язнених, але є ще тисячі, яких ми не змогли побачити”? — йдеться, зокрема, на сайті Комітету Червоного Хреста від 14 жовтня цього року.

Що відомо

  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак поставив вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ): найближчими днями направити свою місію до колонії в Оленівці, де утримують українських військовополонених.
  • 21 вересня Україна повернула з російського полону захисників Маріуполя, зокрема військових "Азову". Обмін відбувся у Чернігівській області. Частина звільнених військових зараз в Анкарі, Туреччина.
  • 1 вересня гендиректор МКЧХ Роберт Мардіні заявив, що представникам комітету вдалося відвідати лише декілька сотень військовополонених. Доступу до тисяч інших полонених у МКЧХ немає.
  • У серпні речник Міжнародного комітету Червоного Хреста Олександр Власенко розповідав Суспільному, що співробітники Міжнародного комітету Червоного Хреста двічі відвідували українських полонених, яких утримують в окупованій Оленівці Донецької області, однак не мали змоги поспілкуватися з ними віч-на-віч.

Читайте також: Українських військовополонених катували голодом — омбудсмен

Зеленський дорікнув Червоному Хресту за недостатні зусилля, щоб дістатися до українських полонених

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок