25-річний тероборонець із Черкас розповів про свій бойовий досвід

25-річний тероборонець із Черкас розповів про свій бойовий досвід

Ексклюзивно
25-річний тероборонець із Черкас розповів про свій бойовий досвід
. Суспільне Черкаси

Військовослужбовець із позивним "Йося" вивчився на історика, але попрацювати за фахом так і не встиг — отримав диплом напередодні повномасштабного вторгнення Росії в Україну. 24 лютого чоловік вступив до лав Черкаської тероборони.

Як проходить служба, де отримав бойове поранення та про одруження, журналістка Суспільного Марія Гаврилян запитала в бійця ТрО.

25-річний тероборонівець з Черкас розповів про свій бойовий досвід
Військовослужбовець Йося та журналістка Суспільного Марія Гаврилян. Суспільне Черкаси

Мирне життя до повномасштабної війни

До повномасштабного вторгнення працював програмістом, керівником відділу розробки. Здобув другу освіту, яка мене цікавила, я — учитель історії. 24 лютого о п'ятій ранку прокинувся та одразу почав читати новини. В новинах побачив, що розпочалася вже повномасштабна війна. Пів дня моніторив ситуацію: що відбувається і як можна долучитись. Дізнався про збір до лав територіальної оборони й пішов на збірний пункт. Уже ввечері 24 лютого отримав перше завдання.

Там отримав військову спеціальність кулеметника і майже одразу отримав кулемет. Спершу це був РПК. До війни не служив, хоча хотів стати до лав тероборони, сам збирав документи, але відразу організували навчання, і за місяць навчили азів.

Ставлення батьків до вибору вступити до лав ЗСУ та одруження

Батьки спочатку перші два тижні не знали.

Дівчину відправив одразу до батьків. А одружився я після повернення з відрядження, майже одразу через тиждень після госпіталю.

Перше бойове завдання

Бойового досвіду до відрядження не було. Було навчання. Потім — бойовий наказ, і вирушили всім підрозділом до Луганської області. Насправді спочатку це було незвично. На початку не страшно. Страшно стало потім, тому що людина, яка не воювала раніше, не розуміє, що таке і наскільки страшно, коли близько розривається снаряд або свистить куля. От після першого прильоту, коли тобі земля стукає по касці, ти починаєш щось розуміти, що треба пригинатися, треба падати, треба щось робити.

Ми прибули в місто. Нас розвели по позиціях. Ми під обстрілами виконували ті завдання, які нам поставили. Там прилітає з частотою один-два рази за хвилину, це стабільно. Найстрашніше не тоді, коли прилітає, а коли тиша. Тобто коли тиша, ти розумієш, що щось іде не так, і ворог може бути десь зовсім поряд.

Понад п'ятдесят відсотків мого підрозділу були поранені, сам отримав поранення, є загиблі, є ті, що пропали безвісти. Зараз намагаємося всіма силами знайти їх.

Моральна і психологічна підготовка до війни

25-річний тероборонівець з Черкас розповів про свій бойовий досвід
Суспільне Черкаси

Якщо ти ще ніколи не брав участі в бойових діях, то морально та психологічно до цього не підготуєшся.

Є просто головні риси, які, на мою думку, потрібно було сформувати. Перш за все, це дисципліна, щоб виконувати завдання швидко, беззаперечно. По-друге, це самодисципліна. Тобто коли в тебе і на війні, і в бою є власний час там, то цей час треба заповнювати з розумом. Це самодисципліна. І плюс до цього всього — мотивація. Тобто розуміти, навіщо ти саме тут і чого ти сюди прийшов.

Вісім днів ми були там. Графік такий: дві години ти стоїш в наряді на спостережному пункті, спостерігаєш. Потім змінюєшся, дві години ти контролюєш все. Знову ж таки, якщо щось не так на спостережному пункті, ти підключаєшся і займаєш своє місце згідно з позицією. Потім є дві години на сон, а потім є час, щоб вийти з напівсонного стану. Встигаєш поїсти інколи. Раз на три-чотири дні, можливо, зв'язатися з рідними, але це зробити дуже важко, тому що не будеш виходити на зв'язок зі своєї позиції, і так далі.

Веселе згадалося. Про те, наскільки людина може адаптуватися до всього. Тобто історія про себе. Коли ти лягаєш спати, це не означає, що ти можеш зняти взуття чи форму або залізти в спальник. Єдине — це ти знімаєш каску, і в тебе каска є замість подушки. Ворог був наскільки близько, що ми навіть будильники не ставили зі звуком, лише вібросигнал. І от я поставив такий будильник, прокидаюся, а всі сміються. Я подумав, чого, і мені сказали, що від будильника на вібросигналі я прокинувся, а від танку, який в наш будинок п'ять разів влучив, навіть не поворухнувся.

Про життя на передовій

Дуже було тяжко спостерігати за тим, що відбувається навкруги. Ти розумієш, наскільки може бути "дешевим", якщо так можна сказати, людське життя. Навколо тебе постійно щось розривається, гупає, іде якась стрілянина. Ми бачили, як складається п'ятиповерхівка, тобто ми приїздили туди та щодня бачили, як танк її день за днем "добиває", під'їзд за під'їздом.

Танк — це страшна зброя, і я особисто його незлюбив. Бо ти не чуєш пострілу самого танку безпосередньо. Тобто, іде саме влучання (бо снаряд надзвуковий), а потім звук вже самого пострілу.

І що я особисто зрозумів — краще не допустити ворога вже на передовій, ніж він буде десь поблизу мого дому, де мої рідні.

Про умови проживання на війні та як Йося отримав бойове поранення дивіться у повній версії інтерв'ю.

Відео

Що відомо

  • 24 лютого о четвертій годині ранку Росія напала на Україну. Президент Росії Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до громадян, в якому повідомив про рішення щодо початку військової операції на Донбасі.
  • Зранку 1 березня на Черкащині пролунали чотири вибухи в Уманському районі. Життю черкаських військових, які отримали травми під час вибухів в Умані, нічого не загрожує.
  • 12 березня на Черкащині під час нічних авіанальотів збили ракету. Її уламки впали на подвір'я, пошкодивши будинок і кілька авто, травмованих немає повідомив керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Черкащині в ніч на 16 березня збили ракету, повідомив радник керівника Обласної військової адміністрації Олександр Скічко. За його словами, травмованих унаслідок події немає.
  • 26 червня по Черкащині було завдано два ракетних удари, унаслідок яких загинула одна людина, п'ятеро людей отримали травми. Також пошкоджена інфраструктура.
  • 16 липня під час повітряної тривоги на Черкащині чули вибухи. Два вибухи пролунали в одному із сіл Чигиринської тергромади.
  • У Черкаській обласній прокуратурі розпочали кримінальне провадження стосовно ураження ракетами ферми на Чигиринщині 16 липня. Таку інформацію повідомили у пресслужбі Офісу Генпрокурора.
  • 7 серпня жителі Черкащини чули кілька вибухів до оголошення повітряної тривоги. Інформація не підтвердилась, про це повідомила Суспільному речниця Головного управління Нацполіції області Зоя Вовк.
  • 8 серпня над Уманщиною збили російські "Калібри". Уламки однієї ракети влучили у деревообробне підприємство, одна людина загинула, кілька отримали поранення, розповів керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець.
  • На Канівщині під час повітряної тривоги 24 серпня було чутно вибухи, про це Суспільному повідомили місцеві жителі. За словами керівника Черкаської ОВА Ігоря Табурця — спрацювала ППО.
  • У Черкаській області 24 серпня українські військові збили один безпілотник. Імовірно Орлан-10, повідомили в пресслужбі Повітряного командування "Центр".
  • На Черкащині 10 жовтня після 17-ї години було чутно вибухи. Спрацювала ППО, є руйнування та травмовані, розповів Суспільному керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець.
  • 10 жовтня протиповітряна оборона знищила дрони "Shahed-136", спрямовані на критичну інфраструктуру Черкащини. Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування "Південь" Збройних Сил України.
  • На Черкащині 12 жовтня місцеві жителі чули вибух, повітряна тривога оголошена не була. Керівник Черкаської ОВА Ігор Табурець повідомив, що спрацювала протиповітряна оборона.
  • 12 жовтня над Черкащиною збили російський безпілотник. Про це повідомили в пресслужбі оперативного командування "Південь" Збройних Сил України.

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Читайте також

На початок