Одна війна — різні методи. Миколаївські військові розповіли, як різниться початок війни у 2014-му і вторгнення у 2022-му

Одна війна — різні методи. Миколаївські військові розповіли, як різниться початок війни у 2014-му і вторгнення у 2022-му

Одна війна — різні методи. Миколаївські військові розповіли, як різниться початок війни у 2014-му і вторгнення у 2022-му
Квіти стирчать із застряглого снаряду. Ілюстративне фото. Ілюстративне фото: УНІАН

Змінилася протяжність лінії фронту та інтенсивність бойових дій, та не змінилися поставлені завдання та віра в перемогу. Так миколаївські військовослужбовці описують повномасштабне вторгнення Росії в Україну, порівнюючи з початком війни у 2014-му.

Про це в ефірі Українського радіо розповіли ексголова ГО "Асоціація учасників та інвалідів АТО" Ілля Шполянський та речник в/ч 3039 Національної гвардії України Дмитро Горбачик.

"Тоді це була війна лише свідомої частини населення, а зараз це війна всієї країни. Ось в чому різниця".

Ілля Шполянський перебував за кордоном з родиною, коли Росія почала збройну агресію проти мирного населення України. П'ятого березня чоловік повернувся до Миколаєва та вступив до лав ЗСУ. У 2014 році Ілля добровольцем пішов служити у 79-ту десантно-штурмову бригаду, говорить, що методи ведення війни і інтенсивність бойових дій у ці два періоди його служби різняться.

"Лінія фронту орієнтовно в п’ять разів більша зараз. Якщо враховувати протистояння по лінії, де не ведуться активні бойові дії, але вони можуть бути щохвилини – це кордон з Білоруссю і Придністров’я, то мова тоді йде, що в 10 разів довша лінія фронту", — розповів Ілля.

Також у населення змінилося відчуття власної приналежності до подій.

"У 2014 році війна торкалася не такої кількості населення України фізично. Тобто навіть якщо люди брали участь, були волонтерами і так далі, якщо люди жертвували на армію, їх це фізично не торкалося. Зараз абсолютно всі люди, всі жителі України без виключення, відчули війну на собі. Будь-хто будь-якої хвилини може загинути саме сьогодні, протягом цих семи місяців", — назвав ще одну відмінність військовослужбовець.

Для військовослужбовців Національної гвардії майже нічого не змінилося, говорить офіцер групи інформації та комунікації в/ч 3039 Національної гвардії України Дмитро Горбачик.

"Щодо функцій і завдань, то ми виконуємо ті ж самі функції, які і до самої збройної агресії Російської Федерації з 24 лютого. Щодо діяльності Національної гвардії України, як в момент 2014 року, так і зараз, з моменту повномасштабної агресії Російської Федерації щодо нашої держави, я можу сказати, що військовослужбовці Нацгвардії України несуть службу та будуть нести надалі, щодо нашої територіальної цілісності, нашої неньки держави", — сказав нацгвардієць.

Як зазначив Дмитро, є позитивні зрушення в покращенні оснащення військовослужбовців.

"Щодо змін, які були: це кількість озброєння, техніка помінялася в лавах Національної гвардії України та кількість особового складу", — розповів Дмитро Горбачик.

Читайте також

Війська РФ обстрілювали Баштанський район, що на Миколаївщині

Крадіжка в умовах воєнного стану. Жителя Миколаївщини засудили до шести років позбавлення волі

Герой України. Президент Зеленський нагородив начальника управління СБУ в Миколаївській області

Слідкуйте за новинами Суспільного Миколаїв у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок