Опалювальний сезон в Енергодарі під загрозою, а окупанти створюють нові перешкоди для виїзду з ТОТ — голова ЗОВА Старух

Опалювальний сезон в Енергодарі під загрозою, а окупанти створюють нові перешкоди для виїзду з ТОТ — голова ЗОВА Старух

Опалювальний сезон в Енергодарі під загрозою, а окупанти створюють нові перешкоди для виїзду з ТОТ — голова ЗОВА Старух
. Фото: telegram-канал ЗОВА

У тимчасово окупованому Енергодарі може не розпочатися опалювальний сезон через простій Запорізької АЕС. А нові умови виїзду, що створили окупанти для охочих поїхати з Енергодара та інших тимчасово окупованих територій Запорізької області, суттєво ускладнюють евакуацію людей.

Про це в ефірі Національного телемарафону повідомив очільник Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух.

"Придумали модель — людина, наприклад, живе у Василівці чи в Енергодарі, писати заяву, брати дозвіл на виїзд, роблять а-ля такі міжнародні історії: хто вас викликає і тому подібне. Окупанти ускладнюють для людей можливість виїхати на вільні території", — розповів посадовець.

Наразі ЗАЕС не працює, всі 6 блоків стоять в режимі холодної зупинки. Окупанти продовжують тиснути на співробітників станції, примушують людей перейти на бік РФ. Проте, за словами Олександра Старуха, колектив має власну позицію:

"Найскладніше для Енергодара — саме місто опалювалось від АЕС. Щоб було тепло в батареях, то має працювати АЕС. А працювати вона не може: внаслідок безвідповідальних дій окупантів знищена інфраструктура, дроти, які виводять електроенергію зі станції".

Як зазначив голова ЗОВА, шансів, що розпочнеться опалювальний сезон, наразі практично немає:

"Місто — це суцільні 9-ти і 5-типоверхівки. Фізично немає приватного сектору, щоб піти до родичів чи друзів. Це було найбагатше місто, наймолодше, найбільш освічене. Наразі воно під загрозою зникнення, залишилося менше половини населення міста. Зиму в тих умовах буде прожити неможливо".

На сьогодні в Енергодарі сформувалася величезна черга охочих отримати “дозволи”, які терористи придумали, щоб люди могли виїхати до Запоріжжя, додав посадовець.

Що відомо

  • Близько 9 години ранку 12 жовтня о 08:59 обстрілами російських військових пошкоджено підстанцію "Дніпровська" у Дніпропетровській області. В результаті аварійно відімкнулася лінія зв’язку 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська.
  • 9 жовтня українські фахівці відремонтували та ввели в роботу високовольтну лінію зв‘язку на Запорізькій атомній електростанції. Міжнародне агентство з ядерної енергетики заявило, що ця подія є тимчасовим полегшенням на тлі загальної ситуації на ЗАЕС, яка все ще залишається неприйнятною.
  • 8 жовтня, прем'єр-міністр РФ Михайло Мішустін підписав розпорядження про створення федерального унітарного підприємства "Запорізька атомна електростанція". В "Енергоатомі" зазначили, що росіяни намагаються "затягнути українських атомників ЗАЕС" до новоствореної російської компанії.
  • 5 жовтня Президент Росії Володимир Путін доручив передати у федеральну власність Запорізьку АЕС. Раніше росіяни створили компанію для управління ЗАЕС. В "Енергоатомі" назвали це рішення "нікчемним", а також нагадали, що для Збройних сил України рішення РФ про "приєднання" українських територій і ЗАЕС не має значення.

Підписуйтеся на Суспільне Запоріжжя у Viber або в Telegram

На початок