"Мій син мав навчатись у Нідерландах", — матір хлопця з Кіровоградщини, якого затримали на кордоні з Румунією

"Мій син мав навчатись у Нідерландах", — матір хлопця з Кіровоградщини, якого затримали на кордоні з Румунією

Ексклюзивно
"Мій син мав навчатись у Нідерландах", — матір хлопця з Кіровоградщини, якого затримали на кордоні з Румунією
. Лариса Федурко з сином Миколою/фото Лариси Федурко

22-річний Микола Федурко з Кіровоградщини мав навчатися у Нідерландах. Для виїзду з України зібрав документи: отримав візу, відстрочку з військкомату, дозвіл на перетин кордону. Проте прикордонники виїхати йому не дозволили. Про це Суспільному розповіла матір хлопця Лариса Федурко. Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко сказав, що перетин кордону студентам-чоловікам обмежили.

На Закарпатті прикордонники відділу "Тячів" затримали 22-річного жителя Кіровоградської області, який хотів переплисти річку та незаконно перетнути кордон з Румунією. Затриманий виявився жителем селища Салькове Заваллівської громади Голованівського району. Він був одягнений у гідрокостюм. Його знайшли на береговій відмілині річки Тиса, за 30 метрів від кордону з Румунією.

Микола Федурко закінчив чотири курси Київського політехнічного університету. Цього року вирішив вступити на п'ятий курс за кордон: обрав заклад у Нідерландах та три у Бельгії, розповіла жінка: "Син склав іспити, пройшов співбесіди і обрав факультет з програмування у Нідерландах. За навчання оплатив дві тисячі євро. В університеті поставились з розумінням до того, що в Україні війна. Тож йому дозволили приїхати на навчання 15 жовтня. Він намагався перетнути кордон України через Молдову та Чернівці, але його не випускали. Не порадившись ні з ким, він вирішив преплисти річку".

"Мій син мав навчатись у Нідерландах", — матір хлопця з Кіровоградщини, якого затримали на кордоні з Румунією
Микола Федурко. Фото: Західне регіональне управління Держприкордонслужби України-Західний кордон

Зі слів Лариси Федурко, син сказав їй, що поїхав у Київ до товариша. 10 жовтня, після масованих ракетних ударів, на зв'язок не виходив: "Через його товариша я дізналась, що Микола вирішив перетнути кордон з Румунією. Почали телефонувати у прикордонну служба, з'ясували, що його затримали за таких обставин".

Зі слів матері, Микола працює у закордонній IT-компанії, офіційно оформлений та сплачує податки. Син багато часу приділяє самоосвіті, вивчає китайську мову. Для нього дуже важливо було вступити на магістратуру: "Ми навіть думали позиватися на прикордонника, який не пропустив його. Але ж суд може тривати місяцями. А дитині треба навчатися. Тому вирішили цього не робити".

Зі слів речника прикордонної служби Андрія Демченка, 14 вересня вище військове керівництво скасувало можливість перетину українського кордону студентами-чоловіками для навчання в закордонних закладах вищої освіти: "Це пов'язано із масовими підробками документів. Тож наразі чоловіків-студентів через кордон не пропускають".

Якщо до кінця першої чверті, 1 листопада, Микола Федурко не з'явиться в університеті у Нідерландах, його відрахують. "Що робитимемо далі – не знаю, сказала Лариса Федурко. – Чекаємо, поки син повернеться додому з Києва".

Що відомо

За статистикою Державної прикордонної служби, за липень-серпень на кордоні виявили майже 600 випадків використання підроблених документів про навчання у закордонних закладах вищої освіти.

Читайте також

Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері , Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок